Geen digitaal EU-covidcertificaat meer voor Fransen die over land naar Spanje reizen maar hoe is dat met Nederlanders en Belgen?

Geen digitaal EU-covidcertificaat meer voor Fransen die over land naar Spanje reizen maar hoe is dat met Nederlanders en Belgen?
Beeld: Europa Press

Geen digitaal EU-covidcertificaat meer voor Fransen die over land naar Spanje reizen maar hoe is dat met Nederlanders en Belgen?

MADRID – Bij de Spaans/Franse grenzen wordt aan Fransen die over land Spanje binnen willen komen niet meer gevraagd om een digitaal EU-covidcertificaat. Zoals bekend kunnen EU-inwoners aan de hand van dat document aantonen of ze gevaccineerd, hersteld of getest zijn. Maar na de publicatie in de officiële Staatscourant BOE van Spanje hoeven Fransen dat niet meer te tonen . Maar hoe is dat met Nederlanders en Belgen in de theorie want in de praktijk is weer een ander verhaal.

Officieel staat er in de BOE-A-2022-8123 tekst het volgende: ‘… las personas procedentes de Francia que llegan a España por vía terrestre’ wat letterlijk vertaald betekent ‘… mensen uit Frankrijk die over land in Spanje aankomen’. De vraag daarbij is natuurlijk of dit alleen geldt voor reizigers met de Franse nationaliteit of voor alle reizigers waaronder Nederlanders en Belgen die met eigen vervoer over land Spanje binnenkomen.

Officieel moeten alle EU-reizigers die Spanje binnenkomen een geldig digitaal EU-covidcertificaat hebben, dat geldt voor reizigers met het vliegtuig, met de boot en over land. MAAR in de praktijk wordt daar echter alleen op gecontroleerd bij vliegvelden en havens en NIET bij de Spaans/Franse grens. Dus, als je met eigen vervoer naar Spanje gaat doe je er altijd verstandig aan om een geldig digitaal EU-covidcertificaat te hebben maar de kans dat daar om gevraagd wordt is klein.

Als we kijken naar de officiële Spaanse website Travel Safe dan kunnen we zien dat bij Frankrijk staat dat een digitaal EU-covidcertificaat voor Fransen die over land Spanje binnenkomen niet meer nodig is. Letterlijk staat er: ‘Entry requirements are applicable for traveling to Spain by air and by land. By land, it is no longer necessary to comply with any health requirement related to COVID-19 in order to travel to Spain’

Bij Nederland en België staat deze tekst er echter niet dus zou je kunnen concluderen dat een digitaal EU-covidcertificaat officieel nog wel nodig is als je over and SPanje binnenkomt maar zoals al eerder gemeld, in de praktijk wordt daar niet op gecontroleerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.