skip to Main Content

Bildu schaft lijfwachten af in Baskische gemeenten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SAN SEBASTIÁN – (Else Beekman) Bildu, de nieuwe regerende partij in diverse Baskische gemeenten, heeft schaft alle lijfwachten van wethouders in gemeenten waar de partij bestuurt, die eens door de ETA werden bedreigd af. De maatregel heeft veel bedreigde wethouders van de PSOE en de PP verrast. Als eerste zullen lijfwachten geen toegang meer hebben tot gemeentelijke gebouwen, zo meldde Estanis Amutxastegi, een socialistische wethouder in Andoain in de provincie Guipúzcoa.

Juan Carlos Izagirre, burgemeester van San Sebastián en lid van Bildu, zei vrijdag dat het gemeentebestuur het afschaffen van de lijfwachten nog gaat bespreken. De  gedeputeerde van regionale zaken in Baskenland, de socialistische Rodolfo Ares, heeft in een brief aan de burgemeester van Andoain laten blijken dat hij het volledig oneens is met haar maatregelen.

Volgens vice-premier Alfredo Perez Rubalcaba moet Bildu zich gewoon aan de wet houden en voorzien in veiligheidsmaatregelen voor leden van de gemeenten.

Metaaldetectoren

Een woordvoerder van Bildu zei tegen El Pais dat er nog geen directe orders waren om de veiligheidsmaatregelen op te heffen, maar dat wel diverse metaaldetectoren al zijn verwijderd uit e entrees van gemeentehuizen. Ook zijn enkele contracten met beveiligingsbedrijven niet verlengd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend