skip to Main Content
Schoolkinderen Spanje worden aangeraden zelf van papier waaiers te maken om de hitte te bestrijden

Schoolkinderen Spanje worden aangeraden zelf van papier waaiers te maken om de hitte te bestrijden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Met nog maar een week te gaan voordat de schoolvakantie begint in Spanje, hebben veel schoolkinderen last van de enorme hitte die ze moeten verduren in de klaslokalen. In het zuiden van Spanje is men wellicht wel wat gewend maar in het midden van Spanje zoals in Madrid en Aragón is men dit soort temperaturen van de hittegolf in een junimaand niet zo gewend. Men is op de scholen dan ook slecht voorbereid wat resulteert in problemen.

Afgelopen week moesten tientallen leerlingen in een gemeente nabij Madrid door ambulancepersoneel geholpen worden omdat ze last hadden van oververhitting wat te vergelijken is met een zonnesteek. Meerdere ambulances moesten eraan te pas komen om de leerlingen te helpen waarbij ze naar een mortuarium werden overgebracht omdat het daar koeler was dan op school.

Extreem warm

In Spanje geldt een regel dat de maximale temperatuur om normaal te kunnen werken 27 graden is. In dit geval steeg op veel scholen de temperatuur in de klaslokalen naar de 28 en meer graden waardoor lesgeven niet meer mogelijk was. Nu is het ook niet normaal dat in een junimaand, nog voordat de 3 maanden durende schoolvakantie begint, de temperaturen zo hoog oplopen maar feit is dat de scholen hierop niet voorbereid zijn. Veel klaslokalen hebben geen dure airconditioning en ook geen goedkopere ventilatoren. Waarom zou men dit ook installeren, immers gedurende de warmste periode van het jaar zijn de scholen in Spanje voor 3 maanden gesloten maar die vakanties beginnen pas op 21 of 23 juni (afhankelijk van de deelstaat) en het lijkt erop dat het steeds eerder warmer begint te worden.

Van papier

Om de gemoederen te sussen bracht een regionale politicus een bezoek aan verschillende scholen waarbij hij zeer intelligent opmerkte dat het niet zo warm was, de ramen open kunnen, men veel water moet drinken en de leerlingen zelf makkelijk van papier waaiers kunnen maken. Geen hoedje van papier dus maar een waaier van papier. De gemoederen werden in dit geval niet gesust en er was verontwaardiging bij de ouders, leerlingen, schoolbesturen en andere politici in het hele land. Op sommige scholen hebben ouders geld ingezameld om ventilatoren te kopen om deze in de klaslokalen van hun kinderen te kunnen plaatsen. Andere ouders kozen ervoor om hun kinderen niet meer naar school te sturen of dat uit protest in badkleding te doen.

Volgens een lerares in Madrid is geen enkele school in de regio Madrid voorbereidt op zo’n hoge temperaturen als gedurende deze hittegolf. Datzelfde zal ongetwijfeld ook gelden voor scholen in Castilla y Léon, Castilla-La Mancha en Aragón waar het ook akelig warm is geweest en nog steeds is.

Maatregelen?

Vooralsnog vindt de overheid niet dat er extra maatregelen getroffen dienen te worden, in ieder geval niet dit schooljaar welke dus deze week zal eindigen. Of er voor volgend jaar wel maatregelen getroffen zullen worden is nog maar af te wachten. Het lijkt er dus op dat de leerlingen de laatste week van hun schooljaar de lessen zullen moeten volgen in een omgeving die te vergelijken is met die van een sauna. Overigens ook niet prettig voor de leraren uiteraard. Daarnaast gaat het hier hoofdzakelijk op publieke scholen en vaak niet de private onderwijsinstellingen die meestal modernere gebouwen en voorzieningen hebben omdat de ouders daar veel geld voor neerleggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Het is in Madrid, Aragon en vele andere delen van Spanje ook heel warm! Ik zit in het binnenland van Catalonië en we hebben al een dag of 10 maxima van 36, terwijl het ‘s nachts weinig afkoelt. Binnenshuis is de koelste plek nu 28 graden. Op onze basisschool die nu 10 jaar bestaat is voor het eerst aan de ouders gevraagd de kinderen indien mogelijk niet ‘s middags naar school te brengen, omdat de temperatuur in de klassen rond de 30 graden ligt. Ze proberen alleen de minder warme lokalen te gebruiken. Maar over 3 dagen begint de schoolvakantie al, 11 weken van 21 juni tot 12 september. Ik vind de zomervakantie hier altijd te lang, maar met deze hitte kun je niet anders.

  2. Voor de schoolkinderen en andere volwassenen: bij de Chinees kleine ventilator voor 6 euro ,op te laden via tel oplader.. doet het prima

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken