skip to Main Content
Spanje vecht mee in de bestrijding van de grootste bosbrand ooit in buurland Portugal

Spanje vecht mee in de bestrijding van de grootste bosbrand ooit in buurland Portugal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het afgelopen weekend is Portugal getroffen door de nu al grootste ramp in haar soort. Op het moment van schrijven zijn er minstens 61 personen om het leven gekomen. Veel van hen vluchten voor de vlammenzee die in rap tempo alles om zich heen in vuur en vlam zette. Er zijn ook 3 brandweermannen om het leven gekomen en tenminste 59 personen gewond geraakt waarvan vele verbrand zijn. Ook de Spaanse brandweer en militairen helpen mee in de strijd tegen de op dit moment nog oncontroleerbare bosbrand.

Het is een grote tragedie in Spanje’s buurland Portugal en nu al een van de grootste rampen in de Portugese geschiedenis. Op het moment van schrijven zijn er minstens 61 personen om het leven gekomen waarvan er 30 levend verbrand zijn in hun voertuigen toen complete families voor de oprukkende vlammenzee probeerden te vluchten en oog in oog kwamen te staan met een vuurtornado (ook wel vuurkolk genoemd), iets wat niet zo vaak voorkomt maar erg dodelijk is. Daarnaast zijn honderden mensen alles kwijtgeraakt nadat hun woningen compleet verwoest werden en verwacht men dat het aantal doden en gewonden verder zal oplopen.

Oorzaak

De brand is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een blikseminslag in een boom die erg vatbaar was voor vuur omdat het in Portugal net zoals in Spanje extreem warm is en er de laatste maanden geen druppel regen is gevallen waardoor complete bossen kurkdroog zin. De wind heeft het daarbij mogelijk gemaakt dat de allesverwoestende vlammenzee zich makkelijk kon verspreiden en complete dorpen kon wegvagen. De politie sluit opzet door het aansteken van de brand vooralsnog uit aangezien hier geen aanwijzingen voor gevonden zijn.

Spaanse hulp

Meteen nadat het nieuws bekend was van de bosbrand stuurde Spanje diverse blusvliegtuigen en blushelikopters naar het getroffen gebied om de Portugese brandweer te helpen bij het bestrijden van de bosbrand. Zo gingen er vliegtuigen en helikopters op pad van de brandweer en gespecialiseerde troepen op weg naar Portugal en sloot ook het Spaanse leger zich aan bij deze missie. Spanje heeft van de Europese landen het grootste aantal blusvliegtuigen, blushelikopters en ander materieel in bezit. Iets wat het land ook wel nodig heeft omdat Spanje elk jaar getroffen wordt door duizenden bosbranden.

Mogelijk in Spanje?

Een dergelijke bosbrand zoals nu in Portugal kan ook in Spanje gebeuren. Spanje heeft veel bossen en natuur en heeft jaarlijks ook te maken met duizenden bosbranden die vaak plaatsvinden in moeilijk toegankelijke gebieden waar op veel plaatsen ook (illegale) woningen staan. In 2016 was er al een stijging van 50% merkbaar wat betreft grote bos- en natuurbranden. In totaal waren er 22 branden die gebieden van meer dan 500 hectare natuur in de as legden. In 2015 was dat aantal nog 14 grote bosbranden. Gezien de enorme droogte in Spanje en de extreem hoge temperaturen van de laatste weken is Spanje permanent in staat van paraatheid.

Ondanks het feit dat er 65.000 hectare aan natuur en bos verbrandde in 2016, wordt dit jaar toch gezien als een “goed jaar” wat betreft bosbranden. In 2015 verbrandde er nog 111.000 hectare natuur en bos en het gemiddelde van de laatste 10 jaar is 100.000 hectare bos en natuur. In 2016 vonden er in totaal 8.810 branden plaats in de natuur en bossen waarvan 6.472 branden klein van aard zijn en er dus 22 grote branden van meer dan 500 hectare hebben plaatsgevonden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken