skip to Main Content
Vier meter lange dode stompsnuitzeskieuwshaai gevonden voor de kust van Formentera

Vier meter lange dode stompsnuitzeskieuwshaai gevonden voor de kust van Formentera

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – Afgelopen zaterdag werd het levenloze lichaam van een ongeveer vier meter lange haai gevonden voor de kust van het Balearen eiland Formentera. Dit exemplaar van de “Hexanchus griseus” ofwel in het Spaans cañabota en in het Nederlands stompsnuitzeskieuwshaai werd uit het water gehaald nabij de haven van La Savina. Kenners denken dat de vier meter lange haai reeds vijf dagen dood in het water dreef en dat deze is overleden doordat het vast is komen te zitten in een net van vissers.

De stompsnuitzeskieuwshaai is een van die haaien die weliswaar in de Middellandse Zee leeft maar bijna nooit gezien wordt door de mens omdat deze haaiensoort meestal diep op de bodem van de zee leeft. Heel af en toe wordt deze haai gesignaleerd en dan bijna altijd dood wanneer de haai door een bijvangst in de netten van de vissers terecht is gekomen. Als dat gebeurt is de haai zo goed als dood aangezien deze non-stop in beweging moet blijven om te kunnen ademen.

Mede vanwege de kenmerken van deze haaiensoort is deze moeilijk te herkennen. De stompsnuitzeskieuwshaai heeft een rolrond lichaam met een brede kop. Hij heeft 6 kieuwspleten, scherpe, kamvormig gezaagde tanden en een enkele rugvin bij de krachtige staart. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 480 cm. Deze haai jaagt op roggen, pijlinktvissen, beenvissen en zelfs zeehonden. Bij gebrek aan deze prooien gaat hij op zoek naar trage bodemdieren.

In principe is deze haaiensoort niet gevaarlijk voor de mens en er zijn, zolang we hebben kunnen achterhalen, geen gevallen bekend waarbij de stompsnuitzeskieuwshaai iemand heeft aangevallen. Toch wordt er zowel commercieel als recreatief op gevist en wordt de vis zowel vers, gedroogd of gezouten als diepgevroren op de markt gebracht. Meestal is het echter een bijvangst waarbij de haai in een net van vissers terecht is gekomen.

Deze haaiensoort staat op de internationale Rode Lijst van de IUCN als Near Threatened, wat bijna bedreigd betekent, maar in de officiële terminologie van de Nederlandse rode lijst wordt vertaald met gevoelig.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. dat zie je steeds vaker , het wordt eens tijd dat mensen hun zooi opruimen en niet in zee gooien.Op een of andere manier zou het opgeruimd moeten worden , er waren toch van die zuigers uitgevonden die de troep opzuigen ,zijn die nu nog niet in gebruik ???

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken