skip to Main Content
¡Viva el Rey! Felipe VI viert drie jaar als Koning van Spanje

¡Viva el Rey! Felipe VI viert drie jaar als Koning van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Felipe VI werd op 19 juni 2014 tot Koning van Spanje gekroond nadat zijn vader Juan Carlos I na bijna 40 jaar het wel genoeg vond. Felipe is in principe het derde kind van Juan Carlos en Sophia maar doordat de Spaanse troonopvolging voorrang geeft (inmiddels is dat gaf) aan mannelijke opvolgers boven vrouwelijke troonopvolgers, werd Felipe tot Koning van Spanje gekozen en niet zijn oudere zussen Elena en Cristina. Gedurende deze drie jaar is er van alles gebeurd in Spanje en heeft Felipe ervoor gezorgd dat de kalmte rondom het Spaanse Koningshuis is teruggekeerd en dat deze weer populairder is geworden.

Het was een dag voor de geschiedenisboeken toen op 19 juni 2014 Felipe VI tot Koning gekroond werd en daarmee de 76-jarige Juan Carlos I opvolgde nadat deze voor het eerst sinds het jaar 1885 vrijwillig afstand deed van een titel als vorst. De toen 46-jarige Felipe werd plots Felipe VI en zijn vrouw Letizia Ortiz, ooit journaliste maar nu Koningin van Spanje. Sinds dat Felipe Koning werd van Spanje is de rust een beetje teruggekeerd rondom het Spaanse Koningshuis wat de laatste jaren aardig wat klappen te verduren kreeg.

Schandalen papa

Toen Juan Carlos aan de macht was kwamen er steeds nieuwe schandalen naar boven en ook de affaire Iñaki Urdangarin, echtgenoot van de Infanta Cristina, de schoonzoon van de ex Koning Juan Carlos en zwager van Felipe IV, zorgde voor een negatief beeld van het Spaanse Koningshuis. Door de inhuldiging van Felipe kreeg dit Koningshuis een nieuw en jonger gezicht waardoor de populariteit onder de meeste Spanjaarden weer is gestegen. De Spanjaarden houden van hun Koning en Koningin en gelukkig houdt Felipe het rustig en zijn er (nog) geen schandalen geweest.

Problemen Felipe

Wel heeft Felipe te maken gehad met de rechtszaak en veroordeling van zijn zwager Iñaki Urdangarin terwijl zijn zus de Infanta Cristina werd vrijgesproken, een feit wat voor enige commotie zorgde. Op datzelfde moment moest Felipe onderhandelingen voeren met de politieke partijen en de twee opeenvolgende verkiezingen omdat men het in de Politiek niet eens werd met elkaar. Ook die gemoederen zijn gesust en er werd een regering gevormd waardoor de Koning zich weer kon concentreren op de contacten met het buitenland en de problemen rondom de Catalaanse afscheiding, al staat hij vooralsnog op de zijlijn in dat politieke conflict en mengt hij zich niet teveel in.

Wie

Felipe heeft Spaans en Grieks koninklijk bloed: zijn moeder is prinses Sophia van Griekenland. Felipe, geboren op 30 januari 1968 als Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y Grecia, is het derde kind van Juan Carlos en Sophia, hij heeft twee oudere zussen, de Infantes Elena en Cristina. Ondanks het feit dat beide zussen ouder zijn dan Felipe, heeft hij volgens de Spaanse grondwet voorrang want bij de opvolging hebben mannelijke kinderen voorrang op vrouwelijke en daarom wordt hij toch de nieuwe koning.

De kroonprins heeft een militaire achtergrond. Hij volgde een opleiding bij alle Spaanse krijgsonderdelen: landmacht, luchtmacht en marine. Ook studeerde hij rechten en economie. Tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was hij lid van het zeilteam. De Spaanse equipe behaalde toen de zesde plaats.

Huwelijk

Felipe is getrouwd met de journaliste Letizia Ortiz Rocasolano, nu Koningin Letizia. Zij is overigens het eerste burgermeisje dat koningin werd van Spanje. Het koninklijke paar heeft twee dochters. De verwachting is dat de grondwet wordt hervormd zodat de voorkeur bij troonopvolging niet langer valt op zoons zodat de oudste van de twee, Leonor, geboren op 31 oktober 2005, haar vader zal opvolgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken