Search
menu
Search

Geen elektrische en hybride auto’s bij Spaanse politici

Oeps ... foto ontbreekt!

Geen elektrische en hybride auto’s bij Spaanse politici

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt in de Spaanse politiek veel gepredikt over het gebruik van elektrische en hybride personenwagens en dat deze vanaf 2030 nog als enige voertuigen verkocht mogen worden in Spanje maar het goede voorbeeld geven de politici niet. Volgens de informatie die de nieuwe parlementariërs hebben gegeven wat betreft de transparantie van hun bezittingen en rekeningen, hebben de politici bijna geen elektrische of hybride personenwagens in bezit.

De krant El Mundo heeft de informatie van de 350 recent gekozen parlementariërs van o.a. de PSOE, PP, Ciudadanos, Podemos en Vox bekeken waaruit op te maken valt dat slechts drie parlementariërs een hybride voertuig hebben en een parlementariër twee LPG-auto’s heeft maar geen enkele een elektrische auto. Sterker nog, er staan meer tractoren en boten op de lijst dan voertuigen zonder uitstoot.

Geen een van de 350 parlementariërs heeft een 100% elektrische auto in privé bezit. De gemiddelde leeftijd van de personenwagens is 12 jaar wat meteen de oudste gemiddelde leeftijd van auto’s is bij parlementariërs binnen Europa met uitzondering van Portugal en Griekenland.

De Spaanse interim-premier Pedro Sánchez heeft opgegeven dat hij een Peugeot 407 uit 2005 in bezit heeft. De interim-minister van Ecologische Transitie Teresa Ribera zou eigenlijk het goede voorbeeld moeten geven maar zij heeft opgegeven dat ze een Peugeot 307 van 2007 en een Peugeot 5008 van 2011 in bezit heeft, beiden geen auto zonder uitstoot.

De interim-minister van Volksgezondheid María Teresa Carcedo heeft een Audi A4 TDi uit 1998 in bezit, een auto die dus meer dan 20 jaar oud is en tot 90% meer schadelijke deeltjes uitstoot dan een moderne diesel.

Er zijn slechts drie interim-ministers in Spanje die een hybride auto hebben zoals de interim-minister van Onderwijs Isabel Celaá met een Toyota Auris hybride uit 2017 (met ECOlabel). Ook de parlementariër Alejandro García van Unidas-Podemos heeft een Toyota Auris hybride auto en Antonio Roldán van Ciudadanos heeft opgegeven een Kia Niro hybride auto te bezitten.

Verder zijn er nog twee LPG-auto’s die op de lijst staan, de Opel Corsa uit 2016 en Chevrolet Aveo uit 2019, beiden eigendom van María Dolores Narváez van de PSOE.

De populairste merken auto’s bij de Spaanse politici zijn Volkswagen met 39 voertuigen gevolgd door Mercedes Benz met 29 auto’s, BMW met 36 en Audi met 26 vermeldingen. Eigenaardig detail is dat de politici blijkbaar de naam Volkswagen niet kunnen schrijven want volgens de krant El Mundo komen in plaats van Volkswagen ook de niet bestaande merken ‘Volkswagem’ of ‘Wolsvagen’ of ‘Wolksaguen’ voor.

Er zijn ook 82 politici die zeggen geen auto, geen scooter of motor en geen fiets te hebben. Het gaat daarbij om o.a. Pablo Casado (partijleider PP); Magdalena Valerio en Meritxell Batet (PSOE); Inés Arrimadas (Ciudadanos), Alberto Garzón (Unidas-Podemos) en Gabriel Rufián (ERC). Ook zijn er twee politici een auto als leasing of renting opgeven waarbij er een aangeeft dat het om een Hybride auto gaat.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?