Drievoudige gezondheidscontrole bij vliegvelden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Drievoudige gezondheidscontrole bij vliegvelden in Spanje
Beeld: Twitter

MADRID – Het is niet om de lezers bang te maken voordat ze op reis gaan naar Spanje maar het onderstaande is bedoeld als nuttige informatie want je kunt beter voorbereid zijn dan achteraf zeggen dat je van niets wist. Als je vanaf 21 juni naar Spanje gaat reizen met het vliegtuig zul je op het vliegveld in Spanje te maken krijgen met een drievoudige gezondheidscontrole uitgevoerd door de medewerkers van Sanidad Exterior. Deze controles gelden op alle vliegvelden en bij alle havens van Spanje.

Diverse van deze maatregelen hebben we al eerder vermeld maar nu de datum van opening van de grenzen van Spanje voor de internationale reizigers steeds dichterbij komt heeft het Ministerie van Volksgezondheid de drievoudige gezondheidscontrole uitgelegd.

Vanwege deze controles die uitgevoerd gaan worden door zo’n 600 medewerkers bestaande uit artsen en verpleegkundigen van Sanidad Exterior, kan het gebeuren dat er langere rijen zullen zijn bij aankomst in Spanje. Dat is nu al gebeurd bij het vliegveld Madrid-Barajas waar het de laatste dagen extra druk was vanwege de uitgebreide gezondheidscontroles.

LEESTIP: Reizen en op vakantie gaan naar Spanje in een post-corona tijd

Controle 1:

Deze bestaat uit de controle van het verplichte formulier dat de reizigers bij zich moeten hebben. Het gaat om de zogenaamde ‘Public health passenger locator card’. Dit is een officieel document van de Wereldgezondheidsorganisatie en wordt in principe door de luchtvaartmaatschappijen afgegeven voor/tijdens de vlucht. 

Het formulier is ook HIER te downloaden zodat als je voorbereid wilt zijn je dit alvast gedeeltelijk thuis voor de reis kunt invullen (we raden aan om dit in tweevoud te doen, kan nooit kwaad).

Op de ‘Public health passenger locator card’ moet je o.a. het volgende invullen: de luchtvaartmaatschappij, vluchtnummer, stoelnummer en datum van aankomst.

Daarnaast moet je ook de achternaam, voornaam, mobiel telefoonnummer, adres in eigen land en tijdelijk verblijfadres in Spanje melden op dit document. Verder dien je contactgegevens in te vullen in geval van een noodsituatie en dien je de reisgenoten die familie zijn en die niet familie zijn op het document te vermelden.

LET OP: We hebben van lezers gehoord dat er bij de vliegvelden een ander soort formulier ingevuld moet worden dan het formulier dat we hier hebben geplaatst. We weten niet of dat overal zo is maar voor de zekerheid kun je het formulier van WHO altijd invullen en meenemen.

Controle 2:

Bij aankomst in Spanje wordt bij elke reiziger, hetzij met mobiele hetzij met speciale camera’s, de lichaamstemperatuur gemeten. Is deze lichaamstemperatuur niet in orde dan wordt de persoon ter plaatse door een arts onderzocht. De normale temperatuur is ongeveer 37 graden maar als deze 38 graden of meer is dan is er sprake van koorts wat kan aangeven dat iemand ziek is geraakt door het coronavirus want bij ruim 80% van de geteste corona-patiënten is er sprake van koortsklachten.

Controle 3:

De derde controle die door het gezondheidspersoneel van Sanidad Exterior wordt uitgevoerd is een visuele controle. Het is ons niet helemaal bekend waar die uit bestaat.

Meer interessante artikelen:
Overzicht post-corona maatregelen na de noodtoestand in Spanje
Deze zomer wordt een mondkapjes vakantie in Spanje
Van 2 naar 1,5 meter social distance in de ‘nieuwe normaliteit’ in Spanje
Europese Unie lanceert web met landeninformatie wat betreft de corona-crisis

Na de controle

Als je als passagier na aankomst alle drie de tests goed bent doorgekomen kun je van je verblijf gaan genieten. Is dat niet het geval en heb je bijvoorbeeld een te hoge lichaamstemperatuur of vindt de medewerker van Sanidad Exterior bij de visuele controle dat er een betere controle moet worden uitgevoerd, dan zal dat ter plaatse door een arts gebeuren.

Meent die arts dat er kans is op een besmette persoon dan wordt er meteen actie ondernomen en worden de regionale gezondheidsinstellingen gecontacteerd en kan een reizigers naar het ziekenhuis worden gebracht voor verdere controle.

PCR-tests

Ondanks dat sommige regiopremiers zoals in Madrid willen dat de Spaanse autoriteiten bij elke reiziger die Spanje binnenkomt een PCR-test uitvoert, sluit de minister van Volksgezondheid dat uit. 

Omdat dit in de praktijk vanwege de tijd die het in beslag neemt en de kosten van een PCR-test hoog zijn is het massaal uitvoeren van deze corona-tests bij alle internationale passagiers een ondoenlijke zaak, aldus minister Illa.

Als bij de bovengenoemde gezondheidscontroles uiteindelijk blijkt dat een reiziger de corona-symptomen heeft, zal bij deze persoon wel een PCR-test worden uitgevoerd in het ziekenhuis.

Op de Canarische Eilanden en ook deels op de Balearen heeft men al eens aangegeven dat het ideale scenario zou zijn als reizigers in hun eigen land voordat de reis start naar Spanje PCR-tests laten uitvoeren.

Altijd verplicht

Zoals we al vaker hebben geschreven in diverse artikelen is het dragen van een mondkapje in Spanje ook vanaf 21 juni nog verplicht op die momenten en plaatsen waar de 1,5 meter social distance niet gewaarborgd kan worden (en dat zijn veel plaatsen en momenten).

In de terminals van het vliegveld in Spanje zijn mondkapjes altijd verplicht want de afstand is moeilijk te waarborgen, zowel in het vliegtuig als daarbuiten bij o.a. de kofferband, de controles etc. 

Verder is de handhaving van de 1,5 meter social distance ook verplicht in Spanje.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.