Officiële corona-cijfers in Spanje: 28.313 corona-doden

Officiële corona-cijfers in Spanje: 28.313 corona-doden
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er is de laatste weken veel onenigheid en vreemde informatie die bekend wordt gemaakt over de werkelijke cijfers wat betreft het aantal corona-sterfgevallen in Spanje. De afgelopen 12 dagen bijvoorbeeld maakte het Ministerie van Volksgezondheid bekend dat er wekelijks een x-aantal mensen was overleden maar het totale cijfer veranderde praktisch niet. De reden was dat men alle corona-sterfgevallen heeft gecontroleerd en dat is een behoorlijke klus gebleken met de decentralisatie van de autonome regio’s.

Maar op vrijdag 19 juni, twee dagen voordat de noodtoestand en het de-escalatieproces in Spanje beëindigen op zondag 21 juni, maakte de directeur van het Centrum voor Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties, Fernando Simón bekend dat er officieel tot vrijdag 18 juni 28.313 mensen om het leven zijn gekomen door of met het coronavirus. Dat is op vrijdag 1.177 corona-doden meer dan op donderdag.

Het gaat hier om het werkelijke aantal op corona positief geteste overledenen waarbij namen, plaats van overlijden en aandoeningen bij de instanties bekend zijn en de wijze waarop deze personen zijn overleden dus 100% zeker is. Het probleem bij het Ministerie van Volksgezondheid is altijd geweest het verzamelen van de gegevens die door de autonome regeringen in de autonome regio’s verzameld werden en vaak niet, te laat of incompleet door stuurden naar het centrale punt in Madrid. 

Zowel de minister van Volksgezondheid Salvador Illa als de directeur van het Centrum voor Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties Fernando Simón geven toe dat de 28.313 niet de werkelijke aantal corona-doden zullen zijn en dat dit aantal waarschijnlijk veel hoger is. Dat komt onder andere door de telwijze waarbij men nu 100% zeker weet dat de 28.313 personen om het leven zijn gekomen door of met het coronavirus. Het echte cijfer zal wellicht, net zoals in andere landen, nooit bekend worden.

Telwijze Spanje

Het Ministerie van Volksgezondheid hanteert de manier van tellen die wordt aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Deze organisaties geven aan dat alle gevallen bevestigd dienen te worden aan de hand van een laboratorisch onderzoek en niet alleen door een klinische analyze. Spanje telt dus alleen de doden en besmettingen mee die positief getest zijn.

Cijfers

Er zijn in Spanje verschillende cijfers die bijna allemaal iets anders laten zien. De cijfers die het Ministerie van Volksgezondheid zijn 28.313 corona-doden. De Wereldgezondheidsorganisatie had begin juni op haar website 29.858 corona-doden staan voor Spanje.

De begrafenisondernemers hebben uitgerekend dat er tussen 14 maart en 25 mei 43.985 sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat zijn gedurende die periode 15.876 sterfgevallen meer dan de geregistreerde 28.109 corona-doden op die datum (een aantal dat later werd bijgesteld). 

Uit de cijfers van het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) blijkt dat er tussen 13 maart en 22 mei 56% meer personen om het leven zijn gekomen dan wat men voorzien had. Men heeft 120.765 doden geobserveerd terwijl er 77.675 doden verwacht werden, 43.090 doden meer (maar dit zijn schattingen). 

En als laatste spreekt het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) in de eerste week van juni over 43.945 doden sinds 1 januari van dit jaar. Ook dus meer doden dan wat de cijfers van het Ministerie laten zien.

Afgelopen 14 dagen

De afgelopen 14 dagen tussen 4 en 17 juni zijn er nog steeds 182 mensen om het leven gekomen waarvan bekend is dat ze positief zijn getest op het coronavirus voor of na het overlijden.

Op het moment van schrijven liggen er in Spanje nog 1.994 personen met COVID-19 in de ziekenhuizen terwijl dit op het hoogtepunt van de corona-crisis nog meer dan 40.000 patiënten was. Er liggen op dit moment 312 mensen op de intensive care terwijl dit enkele weken geleden nog meer dan 5.500 ic-patiënten waren.

Er zijn inmiddels in Spanje meer dan 3 miljoen PCR-tests uitgevoerd, een aantal dat veel hoger is als men ook de minder betrouwbare sneltests erbij optelt.

Er zijn tot op de dag van vandaag 245.575 personen positief op COVID-19 getest (PCR) in Spanje waarvan 3.967 gedurende de afgelopen 14 dagen. Er zijn tot op de dag van vandaag 124.806 personen opgenomen geweest vanwege het coronavirus waarvan er 11.633 naar de ic-afdeling moesten gaan. Bekijk HIER de actuele gegevens van vrijdag 19 juni.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.