Search
menu
Search

Milieuorganisatie vraagt om onmiddellijke evacuatie noorden van El Campello vanwege stankoverlast

Milieuorganisatie vraagt om onmiddellijke evaluatie noorden van El Campello vanwege stankoverlast
Beeld: Twitter

Milieuorganisatie vraagt om onmiddellijke evacuatie noorden van El Campello vanwege stankoverlast

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De milieuorganisatie Ecologistas en Acción vraagt aan de gemeente El Campello om een onmiddellijke evacuatie van de bewoners van het noorden van de kustgemeente. De reden daarvoor zijn de sterke geuren die afkomstig zijn van de stortplaats en rioolwater dat in de zee terechtkomt.

“Wat daar wordt geleden tussen de stortplaats, de stank van de Cala Baeza en de waterzuiveringsinstallatie is onleefbaar” verzekert Alfonso Calcerrada, lid van de milieugroep. Daarom wordt aan de gemeente El Campello gevraagd om de inwoners van het noordelijke deel van de gemeente te evacueren en ergens anders huisvesting aan te bieden.

Volgens Julia Oca, wethouder Milieu en eerste Locoburgemeester, is het evacueren van de bevolking geen optie. Daarnaast verzekert de wethouder dat de stank niet afkomstig kan zijn van de waterzuiveringsinstallatie omdat deze niet in werking is.

Wat betreft de stortplaats zal er in de eerste week van juli een overleg plaatsvinden tussen de gemeente, de verantwoordelijken van de stortplaats en een vertegenwoordiging van inwoners van het getroffen gebied.

Verder geeft de wethouder van Milieu aan dat de tijdelijke stankoverlast een gevolg kan zijn van de werkzaamheden aan het riool. Deze wordt op dit moment vervangen en vernieuwd om juist in de toekomst problemen met vervelende geuren tegen te gaan. De inwoners van dit gebied hebben al jaren last van de stank.

In oktober 2020 is de gemeente in de Cala Baeza begonnen met het weghalen van in de steek gelaten boten waarvan er ook in april dit jaar drie werden weggehaald. Het idee is om de Cala Baeza baai te saneren en schoon te maken maar de milieuorganisatie spreekt van een kleine actie zonder direct gevolg.

Naast de eerder genoemde problemen hebben de inwoners van het noorden van El Campello ook te maken met een rioolafwateringssysteem dat niet goed weekt. Als er veel regen valt ligt het hele strand vol met afval uit het riool wat daarna de baaien Cala Palmeretes instroomt. In deze baai is het op dit moment verboden te zwemmen, iets wat al sinds juli 2020 verboden is in de baai Cala Baeza.

Op zaterdag 19 juni wordt er door activisten van de milieuorganisatie Ecologistas en Acción gedemonstreerd in de haven van El Campello waar ze met een zeilboot aan zullen komen. Eerder waren de milieuactivisten al aanwezig in Alicante en na El Campello varen ze verder naar de Faro del Cabo de la Huerta.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?