menu

Spanje viert op 20 juni ook ‘Yellow Day’: de gelukkigste dag van het jaar

Spanje viert op 20 juni ook 'Yellow Day': de gelukkigste dag van het jaar
Beeld: via freepik

Spanje viert op 20 juni ook ‘Yellow Day’: de gelukkigste dag van het jaar

Veel inwoners van Spanje en de rest van Europa weten het waarschijnlijk niet of staan er niet bij stil maar 20 juni is de ‘Yellow Day’ ofwel de gelukkigste dag van het jaar. Volgens psychologen en meteorologen is 20 juni de dag waarop men het gelukkigst is en waarbij diverse elementen bij elkaar komen zodat men zich lekker voelt. Yellow Day vindt dit jaar plaats op de dag voordat de zomer officieel begint en is een beetje een tegenhanger van het internationaal bekende ‘Blue Monday’, werelds meest deprimerende dag. 

Terwijl op de derde maandag van januari elk jaar de ‘blue monday’ ofwel de meest trieste dag van het jaar gevierd wordt, heeft men het initiatief genomen om elk jaar 20 juni tot ‘yellow day’ te bekronen. Dit is volgens de psychologen en weerexperts de gelukkigste dag van het jaar. Maar waarom dan, wat maakt deze 20 juni dan zo speciaal.

Begin zomer

Normaal gesproken wordt ‘yellow day’ één dag voor de start van de zomer (verano) gevierd die op dinsdag 21 juni officieel om 16.58 uur start en 93 dagen duren tot 23 september. De zomer volgt op de lente (primavera) die op zondag 20 maart begon en een duur had van 92 dagen.

Zon

20 juni is de dag van het jaar met de meeste zonuren, zoals 15 uur en 1 minuut in Madrid, 15 uur en 16 minuten in Barcelona en zelfs 15 uur en 57 minuten in A Coruña in het noordwest gelegen A Coruña in Galicië. Het zonlicht zorgt voor ‘felicidad’ en ‘ánimo’ nu men weet dat de zomer en dus ook de zomervakantie eraan komt.

Temperatuur

De zon is echter niet de enige reden waarom 20 juni de gelukkigste dag van het jaar is. De temperaturen lopen rond deze tijd van het jaar steeds meer op en het wordt warmer en warmer met gemiddelde temperaturen van 23 graden. Dat is uiteraard niet altijd zo en het gaat om een gemiddelde temperatuur. Dit jaar klopt deze theorie van de temperatuur niet want Spanje is al dagenlang verwikkeld in een hittegolf.

Vakantiegeld

De experts hebben echter nog enkele andere factoren opgenomen om de gelukkigste dag van het jaar te bepalen. Zo hebben we al de zon en de steeds hoger wordende temperaturen gehad, maar ook het extra vakantiegeld (paga extra de verano) in deze maand zorgt ervoor dat veel Spanjaarden zich gelukkiger voelen. Tel daarbij ook de aankomende vakanties bij op en de formule is compleet.

‘Rey en España’

Nu zullen veel in Spanje wonende Nederlanders en Belgen zich wellicht afvragen waarom men een ‘yellow day’ moet organiseren terwijl het leven in Spanje al zo goed is. Dat is deels dan ook wel waar, zeker voor die personen die naar Spanje zijn gekomen en als ‘god in Frankrijk’ leven ofwel ‘rey en España’ met genoeg geld, een leuk huis, vrije tijd en geen zorgen en weinig tot geen problemen. Voor de Spanjaarden is dat natuurlijk wel wat anders want die hebben hun normale leven in dit land en zij kunnen zo af en toe wel een vrolijke dag gebruiken: de ‘yellow day’ dus 🙂