skip to Main Content
Spaanse banken hebben meer dan één miljoen rekeningen gesloten vanwege ontbreken eigenaren

Spaanse banken hebben meer dan één miljoen rekeningen gesloten vanwege ontbreken eigenaren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

bank2aMADRID – In Spanje is het verplicht om je te laten registreren met de Spaanse ID-kaart en/of paspoort waarna deze gelinkt wordt met je bankrekening. Deze regel is ingesteld door de regering om fraude en zwart geld tegen te gaan. Ondanks de vele brieven en telefoontjes zijn er toch ruim 1 miljoen bankrekeningen in Spanje die door de banken werden gesloten omdat de eigenaren zichzelf niet kenbaar hebben gemaakt.

In 2015 waren er volgens de Spaanse banken in totaal maar liefst 71 miljoen bankrekeningen in het land, een land met 46 miljoen inwoners. Van deze 71 miljoen bankrekeningen zijn er ruim 1 miljoen gesloten door de banken omdat de eigenaren hiervan zichzelf niet kenbaar hebben gemaakt en zich, ondanks de herhaalde oproepen, niet met een ID hebben gepresenteerd. Vanaf januari 2016 zijn deze bankrekeningen op non actief gezet.

Er wordt gesproken van aantallen tussen de één en twee miljoen maar de officiële cijfers geven iets meer dan één miljoen bankrekeningen aan waarvan de eigenaren hunzelf nooit gepresenteerd hebben. De banken denken dat deze eigendom waren van bejaarde inwoners die inmiddels overleden zijn en geen familie hadden, immigranten die teruggekeerd zijn naar eigen land en klanten die hun woongegevens gewisseld hebben zonder dit bij de bank te melden of inmiddels overleden zijn.

De regering had de banken vijf jaar de tijd gegeven om de ID gegevens van de klanten te verzamelen, iets waar de banken eigenlijk te laat mee begonnen zijn. Vanaf januari dit jaar moet elke bankrekening die niet gelinkt is met een ID of paspoort geblokkeerd worden en dat zijn dus nu meer dan één miljoen rekeningen. De banken hebben tevergeefs de overheid om een verlenging gevraagd vanwege de complexe zoektocht en handelingen die nu moeten gebeuren.

Als eerste werden de bankrekeningen met kleine bedragen van 5, 10 en 100 euro gesloten waarna die van 1000 euro en meer volgenden. Later werden de rekeningen die hoge bedragen hebben gesloten waarmee er gevallen zijn die in de duizenden en tienduizenden euro’s lopen. Vreemd genoeg zijn ook daar geen eigenaren voor te vinden. De banken zullen nu gedurende 20 jaar dit geld vasthouden totdat de eigenaar zichzelf meldt bij de bank, als dat ooit gaat gebeuren – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken