skip to Main Content
Laat op de avond eten en meteen daarna gaan slapen vergroot de kans op kanker
123rf

Laat op de avond eten en meteen daarna gaan slapen vergroot de kans op kanker

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Laat op de avond eten vergroot kans op kanker

123rf

MADRID – Zoals iedereen weet nuttigt men in Spanje het avondeten vaak op een laat tijdstip, tussen 21 en 22 uur ‘s-avonds en soms zelfs later. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de dagindeling waarbij men vaak moet werken tot 20 of 21 uur en daarna pas naar huis kan om te dineren. Een onderzoek van ISglobal laat nu zien dat later dan 22 uur in de avond eten en daarna meteen gaan slapen de kans op borst- en prostaatkanker vergroot.

In 2015 kwam de Wereldgezondheidsorganisatie met de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat het eten van rood vlees, voorverpakt vlees, hammen, chorizo en worsten kanker zou kunnen veroorzaken. Nu blijkt dat het niet alleen gaat over wat men eet maar ook over wanneer men dat eet.

In de onderzoeksresultaten van het Instituto de Salud Global (ISglobal) in Barcelona is volgens de krant ABC te lezen dat het laat op de avond eten en daarna gaan slapen de kans op borst- en prostaatkanker vergroot. De onderzoeken die tot nu toe werden gedaan waren altijd gericht op wat men eet zoals groente, fruit, vlees en vis maar bij het laatste onderzoek is ook gekeken naar de tijdstippen dat men eet.

Daarbij werd gebruik gemaakt van dieren om te kijken hoe het lichaam reageert wanneer men laat op de avond eet en meteen daarna gaat slapen. De vraag is natuurlijk nu of dat hetzelfde zal zijn bij mensen. Om dat te bepalen hebben de onderzoekers gekeken naar de twee meest voorkomende vormen van kanker, borstkanker bij de vrouwen en prostaatkanker bij de mannen. Daarbij wordt vaak gesproken over de invloed van de biologische klok en werk, stress en manieren van leven.

Om te kijken wat het effect is op laat eten en meteen slapen werden er 1.015 vrouwen met borstkanker, 621 mannen met prostaatkanker en 1.493 mannen en vrouwen zonder kanker onderzocht. Uit die onderzoeken bleek dat bij personen die voor 21 uur aten of in ieder geval pas na twee uur na het avondeten gingen slapen er 20% minder kans is op kanker dan bij personen die na 22 uur eten en vlak daarna gaan slapen.

Gezien de dagindeling met een warme en uitgebreide maaltijd tussen de middag en een laat avondeten vaak tussen 21 en 22 uur of daarna, hebben de resultaten van dit onderzoek met name te maken met die personen die leven in de Zuid Europese landen aan de Middellandse Zee waar de dagindeling anders is dan in de Noord Europese landen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Ha ha ha Bert….dat laatste is een goeie man! En we hebben er allemaal gelijk een plaatje bij!

  Maar ik ben het 100% met je eens, al die onderzoeken, en telkens spreken ze elkaar tegen
  laten we vaststellen dat de Pharma industrie de rijkste en grootste industrie is ter wereld en die laat ons van alles geloven en doen en zij lachen zich rot.
  Er zijn al lang afdoende middelen tegen de meeste vormen van kanker, maar deze industrie houdt dat al jaren tegen, want dan verdienen ze niets meer. Dat is toch echt een te grof om te weten!
  Hele simpele dingen, mensen slikken wat we noemen ¨bloedverdunners¨ met allemaal bijwerkingen, blauwe plekken, ellende en nog veel meer…..neem een stukje van 2 bij 2 centimeter gember per dag en je hebt een effect dat veel beter is, zonder de bijwerkingen….oh het haalt ook nog eens het vet uit je darmen en aderen…..
  Maar zeg dat niet hard op, want dan komt er weer een onderzoek die zegt dat gember je scheten te veel laat stinken!

  Is maar 1 voorbeeld van hoe je via de natuur veel problemen kan oplossen.
  En oh ja, bloedverdunners verdunnen idd niet je bloed, maar helpt stollingen voorkomen, dat je dan als je je been stoot gelijk een enorme blauwe plek hebt die weken blijft zitten, dat vertellen ze er niet bij….(ik zeg dit er even bij voordat mensen weer het beter willen weten)

 2. Maar in de zuid Europese landen komt minder kanker voor dan in de rest van Europa dus misschien is laat eten wel goed tegen alle andere kankers!! Wat een onderzoek weer. Heb trouwens ook gelezen dat vrouwen die bukken om hun schoenen aan te doen eerder zwanger raken dan vrouwen die het zittend doen!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken