Search
menu
Search

Laat op de avond eten en meteen daarna gaan slapen vergroot de kans op kanker

Oeps ... foto ontbreekt!

Laat op de avond eten en meteen daarna gaan slapen vergroot de kans op kanker

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals iedereen weet nuttigt men in Spanje het avondeten vaak op een laat tijdstip, tussen 21 en 22 uur ‘s-avonds en soms zelfs later. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de dagindeling waarbij men vaak moet werken tot 20 of 21 uur en daarna pas naar huis kan om te dineren. Een onderzoek van ISglobal laat nu zien dat later dan 22 uur in de avond eten en daarna meteen gaan slapen de kans op borst- en prostaatkanker vergroot.

In 2015 kwam de Wereldgezondheidsorganisatie met de resultaten van een onderzoek waaruit bleek dat het eten van rood vlees, voorverpakt vlees, hammen, chorizo en worsten kanker zou kunnen veroorzaken. Nu blijkt dat het niet alleen gaat over wat men eet maar ook over wanneer men dat eet.

In de onderzoeksresultaten van het Instituto de Salud Global (ISglobal) in Barcelona is volgens de krant ABC te lezen dat het laat op de avond eten en daarna gaan slapen de kans op borst- en prostaatkanker vergroot. De onderzoeken die tot nu toe werden gedaan waren altijd gericht op wat men eet zoals groente, fruit, vlees en vis maar bij het laatste onderzoek is ook gekeken naar de tijdstippen dat men eet.

Daarbij werd gebruik gemaakt van dieren om te kijken hoe het lichaam reageert wanneer men laat op de avond eet en meteen daarna gaat slapen. De vraag is natuurlijk nu of dat hetzelfde zal zijn bij mensen. Om dat te bepalen hebben de onderzoekers gekeken naar de twee meest voorkomende vormen van kanker, borstkanker bij de vrouwen en prostaatkanker bij de mannen. Daarbij wordt vaak gesproken over de invloed van de biologische klok en werk, stress en manieren van leven.

Om te kijken wat het effect is op laat eten en meteen slapen werden er 1.015 vrouwen met borstkanker, 621 mannen met prostaatkanker en 1.493 mannen en vrouwen zonder kanker onderzocht. Uit die onderzoeken bleek dat bij personen die voor 21 uur aten of in ieder geval pas na twee uur na het avondeten gingen slapen er 20% minder kans is op kanker dan bij personen die na 22 uur eten en vlak daarna gaan slapen.

Gezien de dagindeling met een warme en uitgebreide maaltijd tussen de middag en een laat avondeten vaak tussen 21 en 22 uur of daarna, hebben de resultaten van dit onderzoek met name te maken met die personen die leven in de Zuid Europese landen aan de Middellandse Zee waar de dagindeling anders is dan in de Noord Europese landen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?