Search
menu
Search

Netflix betaalt dankzij Nederland in Spanje slechts 3.146 euro belasting

Oeps ... foto ontbreekt!

Netflix betaalt dankzij Nederland in Spanje slechts 3.146 euro belasting

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de dag dat deel 3 van La Casa del Papel op Netflix te zien is en bekend werd dat de inkomsten in Europa met 30% zijn gedaald, werd ook bekend dat de Amerikaanse streamingdienst praktisch geen belastingen betaalt in Spanje. En dat krijgt Netflix voor elkaar door in Nederland geregistreerd te staan als Netflix International BV.

Netflix heeft wereldwijd meer dan 139 miljoen abonnees waarvan er in Spanje zo’n 8 miljoen te vinden zijn (al spreken andere bronnen over 2 miljoen abonnees). Maar ondanks het succes in Spanje waarbij de streamingdienst zelfs een eigen studio en kantoor heeft, ziet de Spaanse belastingdienst daar praktisch niets van terug. De Spaanse staatskas wordt niet gevuld dankzij Nederland.

In 2015 begon Netflix ook in Spanje met uitzendingen waarbij alle activiteiten via het Nederlandse Netflix International BV gingen, gevestigd in Nederland en net zoals Ierland een belastingparadijs binnen Europa vanwege de lage belastingen voor internationale bedrijven.

Netflix heeft inmiddels twee afdelingen in Spanje, te weten Los Gatos Servicios de Transmisión España en Los Gatos Entretenimiento España (Los Gatos). Deze ‘katten’ hebben in 2018 samen 3.146 euro aan vennootschapsbelasting betaald. Deze vennootschappen werden in 2018 opgericht met als doel marketing en productie van en voor Netflix. Er werd een eigen studio geopend in Tres Cantos bij Madrid en de afdeling promotie werd van Amsterdam verhuisd naar een nieuw kantoor net buiten Madrid.

Los Gatos hebben volgens de belastinggegevens samen een omzet behaald van 538.921 euro met een nettowinst van 9.439 euro. De belastingen die Netflix in Spanje betaalt zijn voor deze multinational dus een lachertje want alle omzet en winst wordt op papier in Nederland behaald. Uiteindelijk heeft Netflix in Spanje niet meer dan 3.146 euro aan belastingen betaald.

Het bedrijf zelf zegt dat ze pas in de zomer van 2018 met de Los Gatos vennootschappen en de bedrijfsactiviteiten zijn begonnen en dus is het normaal dat er nog niet veel belasting betaald wordt. Ook zegt Netflix dat ze wel de IVA (btw) over het abonneegeld betaalt in Spanje al is niet bekend om welk bedrag het gaat.

Daarnaast zegt het bedrijf dat dankzij Netflix er 25.000 mensen werk hebben in Spanje. Daarbij valt te denken aan 13.000 acteurs, actrices, cameraploegen, productie teams, catering en het personeel in de eigen centra in Madrid.

Overigens is Netflix niet het enige grote internationale bedrijf dat geen belastingen betaalt in Spanje. Via de Europese wetten kan dat allemaal maar de Spaanse overheid wil dat aanpassen door vorm van ‘Google taks’ in te voeren waardoor grote multinationals die in Spanje actief zijn wél belasting dienen te betalen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?