Netflix betaalt dankzij Nederland in Spanje slechts 3.146 euro belasting

Netflix betaalt dankzij Nederland in Spanje slechts 3.146 euro belasting
Beeld: Freepik

MADRID – Op de dag dat deel 3 van La Casa del Papel op Netflix te zien is en bekend werd dat de inkomsten in Europa met 30% zijn gedaald, werd ook bekend dat de Amerikaanse streamingdienst praktisch geen belastingen betaalt in Spanje. En dat krijgt Netflix voor elkaar door in Nederland geregistreerd te staan als Netflix International BV.

Netflix heeft wereldwijd meer dan 139 miljoen abonnees waarvan er in Spanje zo’n 8 miljoen te vinden zijn (al spreken andere bronnen over 2 miljoen abonnees). Maar ondanks het succes in Spanje waarbij de streamingdienst zelfs een eigen studio en kantoor heeft, ziet de Spaanse belastingdienst daar praktisch niets van terug. De Spaanse staatskas wordt niet gevuld dankzij Nederland.

In 2015 begon Netflix ook in Spanje met uitzendingen waarbij alle activiteiten via het Nederlandse Netflix International BV gingen, gevestigd in Nederland en net zoals Ierland een belastingparadijs binnen Europa vanwege de lage belastingen voor internationale bedrijven.

Netflix heeft inmiddels twee afdelingen in Spanje, te weten Los Gatos Servicios de Transmisión España en Los Gatos Entretenimiento España (Los Gatos). Deze ‘katten’ hebben in 2018 samen 3.146 euro aan vennootschapsbelasting betaald. Deze vennootschappen werden in 2018 opgericht met als doel marketing en productie van en voor Netflix. Er werd een eigen studio geopend in Tres Cantos bij Madrid en de afdeling promotie werd van Amsterdam verhuisd naar een nieuw kantoor net buiten Madrid.

Los Gatos hebben volgens de belastinggegevens samen een omzet behaald van 538.921 euro met een nettowinst van 9.439 euro. De belastingen die Netflix in Spanje betaalt zijn voor deze multinational dus een lachertje want alle omzet en winst wordt op papier in Nederland behaald. Uiteindelijk heeft Netflix in Spanje niet meer dan 3.146 euro aan belastingen betaald.

Het bedrijf zelf zegt dat ze pas in de zomer van 2018 met de Los Gatos vennootschappen en de bedrijfsactiviteiten zijn begonnen en dus is het normaal dat er nog niet veel belasting betaald wordt. Ook zegt Netflix dat ze wel de IVA (btw) over het abonneegeld betaalt in Spanje al is niet bekend om welk bedrag het gaat.

Daarnaast zegt het bedrijf dat dankzij Netflix er 25.000 mensen werk hebben in Spanje. Daarbij valt te denken aan 13.000 acteurs, actrices, cameraploegen, productie teams, catering en het personeel in de eigen centra in Madrid.

Overigens is Netflix niet het enige grote internationale bedrijf dat geen belastingen betaalt in Spanje. Via de Europese wetten kan dat allemaal maar de Spaanse overheid wil dat aanpassen door vorm van ‘Google taks’ in te voeren waardoor grote multinationals die in Spanje actief zijn wél belasting dienen te betalen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Stel Netflix heeft in Spanje 2 miljoen abonnees.
Dat is €10,99 per abonnee per maand ofwel 132 miljoen omzet (afgerond) per jaar.
Dat maakt 32 miljoen aan btw voor de Spaanse belastingdienst.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.