skip to Main Content
Temperaturen stijgen weer in Spanje
123rf

Temperaturen stijgen weer in Spanje

MADRID – Dit weekend gaan vanwege een nieuwe Afrikaanse Sahara luchtstroom de temperaturen op veel plaatsen in Spanje weer omhoog. Daarbij wordt er voorzichtig gesproken van een nieuwe hittegolf al zeggen anderen dat het zo ver niet zal komen. Wat men wel kan verwachten is temperaturen tegen en boven de 40 graden, met name in het zuiden en midden van het land.

Terwijl noordwest en noord Spanje in Galicië, Asturië en Cantabrië te maken zullen krijgen met koud en regenachtig weer op zaterdag en het in de bergachtige gebieden zoals het Cantabrische gebergte, de Picos de Europa en de Pyreneeën kan regenen en onweren, is dat in het centrum, oosten en zuiden van het land heel anders.

Daar zullen de temperaturen oplopen tussen de 35 en 40 graden terwijl ook de minimumtemperaturen niet onder de 20 tot 24 graden zullen komen op sommige plaatsen, met name langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden.

Er komen dus warme dagen en warme tropennachten aan dit weekend waarbij deze hoge temperaturen waarschijnlijk ook nog aan het begin van de volgende week te merken zullen zijn. Vanaf volgende week woensdag veracht de Spaanse weerdienst Aemet echter dat de temperaturen omlaag gaan en aangenamer zullen worden.

Hittegolf?

De vraag is alleen of er gesproken kan worden van een nieuwe hittegolf of niet. Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer.

De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende over een hittegolf: een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000.

Men kan dit dus op diverse manieren interpreteren waarbij de weerexperts het ook niet altijd met elkaar eens zijn. De term hittegolf wordt te makkelijk gebruikt door de pers terwijl dat niet altijd correct is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by