Temperaturen stijgen weer in Spanje

Temperaturen stijgen weer in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Dit weekend gaan vanwege een nieuwe Afrikaanse Sahara luchtstroom de temperaturen op veel plaatsen in Spanje weer omhoog. Daarbij wordt er voorzichtig gesproken van een nieuwe hittegolf al zeggen anderen dat het zo ver niet zal komen. Wat men wel kan verwachten is temperaturen tegen en boven de 40 graden, met name in het zuiden en midden van het land.

Terwijl noordwest en noord Spanje in Galicië, Asturië en Cantabrië te maken zullen krijgen met koud en regenachtig weer op zaterdag en het in de bergachtige gebieden zoals het Cantabrische gebergte, de Picos de Europa en de Pyreneeën kan regenen en onweren, is dat in het centrum, oosten en zuiden van het land heel anders.

Daar zullen de temperaturen oplopen tussen de 35 en 40 graden terwijl ook de minimumtemperaturen niet onder de 20 tot 24 graden zullen komen op sommige plaatsen, met name langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden.

Er komen dus warme dagen en warme tropennachten aan dit weekend waarbij deze hoge temperaturen waarschijnlijk ook nog aan het begin van de volgende week te merken zullen zijn. Vanaf volgende week woensdag veracht de Spaanse weerdienst Aemet echter dat de temperaturen omlaag gaan en aangenamer zullen worden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]BEKIJK HIER HET WEER EN TEMPERATUREN IN SPANJE[/su_note]

Hittegolf?

De vraag is alleen of er gesproken kan worden van een nieuwe hittegolf of niet. Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Uitleg van hittegolf in Spanje[/su_note]

De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende over een hittegolf: een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000.

Men kan dit dus op diverse manieren interpreteren waarbij de weerexperts het ook niet altijd met elkaar eens zijn. De term hittegolf wordt te makkelijk gebruikt door de pers terwijl dat niet altijd correct is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.