Temperaturen stijgen weer in Spanje

Temperaturen stijgen weer in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Dit weekend gaan vanwege een nieuwe Afrikaanse Sahara luchtstroom de temperaturen op veel plaatsen in Spanje weer omhoog. Daarbij wordt er voorzichtig gesproken van een nieuwe hittegolf al zeggen anderen dat het zo ver niet zal komen. Wat men wel kan verwachten is temperaturen tegen en boven de 40 graden, met name in het zuiden en midden van het land.

Terwijl noordwest en noord Spanje in Galicië, Asturië en Cantabrië te maken zullen krijgen met koud en regenachtig weer op zaterdag en het in de bergachtige gebieden zoals het Cantabrische gebergte, de Picos de Europa en de Pyreneeën kan regenen en onweren, is dat in het centrum, oosten en zuiden van het land heel anders.

Daar zullen de temperaturen oplopen tussen de 35 en 40 graden terwijl ook de minimumtemperaturen niet onder de 20 tot 24 graden zullen komen op sommige plaatsen, met name langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen eilanden.

Er komen dus warme dagen en warme tropennachten aan dit weekend waarbij deze hoge temperaturen waarschijnlijk ook nog aan het begin van de volgende week te merken zullen zijn. Vanaf volgende week woensdag veracht de Spaanse weerdienst Aemet echter dat de temperaturen omlaag gaan en aangenamer zullen worden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]BEKIJK HIER HET WEER EN TEMPERATUREN IN SPANJE[/su_note]

Hittegolf?

De vraag is alleen of er gesproken kan worden van een nieuwe hittegolf of niet. Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden Celsius of meer.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Uitleg van hittegolf in Spanje[/su_note]

De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende over een hittegolf: een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000.

Men kan dit dus op diverse manieren interpreteren waarbij de weerexperts het ook niet altijd met elkaar eens zijn. De term hittegolf wordt te makkelijk gebruikt door de pers terwijl dat niet altijd correct is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.