Tips voor de perfecte Spaanse sangría

Tips voor de perfecte Spaanse sangría
Beeld: 123rf

MADRID – Het is de Spaanse drank bij uitstek en naast de paella en de flamenco ongetwijfeld iets typisch Spaans dat iedereen kent. Sangría wordt door de Spanjaarden maar zeker ook door de toeristen veel gedronken gedurende de warme zomermaanden maar de sangría is niet altijd even lekker en goed van kwaliteit. Daarom enkele simpele tips om jouw sangría authentiek te laten smaken.

Wie kent het niet, de heerlijke koude Sangría uit de kan. Sangría is een licht alcoholische drank bestaande uit enkele standaard elementen zoals rode wijn, koolzuurhoudend mineraalwater of Fanta naranja/lemon of fruitsappen, suiker, stukken vruchten zoals sinaasappel, citroen, appel of perzik en eventueel likeur of brandewijn. In sommige streken van Spanje, zoals Catalonië, maakt men tevens een sangría van mousserende cava in plaats van rode wijn.

Over het algemeen wordt de sangría geserveerd in een karaf met daarin ijsblokjes om de drank koel te houden en een houten lepel om zo de vruchten die erin zitten van de bodem te halen. Overigens worden de vruchten er meestal voor de toeristen in gedaan aangezien de Spanjaarden zelf daar niet zo gek op zijn.

Om jouw sangría lekker te maken volgen hieronder enkele tips van de kenners. Heb je zelf nog tips en ideeën die je wilt delen, plaats dan een reactie onder dit artikel 😉

Kwaliteitsproducten

Eigenlijk is dit vanzelfsprekend maar helaas gebeurt het niet altijd en overal. De beste en lekkerste sangría kun je alleen krijgen door kwaliteitsproducten te gebruiken. Men moet een droge rode wijn te gebruiken (al kan het ook met witte wijn gemaakt worden) en van een goede kwaliteit. Het fruit dat men in de sangría doet moet ook vers zijn.

Verse fruitsappen

Een fout die veel gemaakt wordt is de sangría te maken met fruitsappen uit tertablik ofwel industrieel verwerkt en verpakt of blikjes fanta met koolzuur. Om de juiste en authentieke smaak te krijgen moet je echter gebruik maken van verse sinaasappelsap. Dat komt de smaak zeer ten goede.

Een dag eerder

Als je de sangría met fruit maakt dient dit tenminste 2 uur maar nog beter de dag ervoor bij de wijn gedaan worden. Op die manier kan het fruit de smaak van de wijn absorberen en zal de sangría veel lekkerder zijn.

Zonder toegevoegde suiker

Maak niet de fout om suiker toe te voegen want dan wordt de sangría veel te zoet en is deze niet meer lekker. Het fruit in de sangría zorgt voor genoeg suiker.

Zonder ijsblokjes

Ijsklontjes direct in de sangría is volgens de kenners geen goed idee. Weliswaar dient de sangría ijskoud gedronken te worden, ijsklontjes in de drank maakt het te waterig waardoor de smaak weg is. Plaats de kan met sangría in een bak met ijsklontjes of gebruik een andere manier om de kan sangría koel te houden.

Om een goede sangría te krijgen dien je dus kwaliteitsproducten te gebruiken, geen suiker en ijsklontjes toe te voegen en moet de sangría niet te gehaast gemaakt worden.

Wat zijn jouw tips voor de perfecte sangría?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Depolle

Bij rode sangria best 1/3 porto(achtige) van het volume toevoegen.

Louise

Ik heb eens Sangria Especial gedronken, dat was wel op de traditionele manier gemaakt maar ipv witte of rode wijn was de basis champagne. Heel erg lekker en extra fris.

señor Jan

Traditioneel Frans? Haha

Anoniem

Laat het fruit de dag voordien weken in een likeur (limoncello, sinaasappellikeur). voeg toe aan de andere ingrediënten.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.