Jongeren raken besmet tijdens botellones in Spanje maar wat is dat?

Jongeren raken besmet tijdens botellones in Spanje maar wat is dat?
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal jongeren in de leeftijdsgroep 19 tot en met 29 jaar dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen in Spanje. Dat komt deels omdat een deel van de jongeren de gevaren van het coronavirus niet inziet en lak heeft aan de geldende basisregels zoals het dragen van het mondkapje en de anderhalve meter afstand. Tijdens feesten op straat zijn vaak grote groepen jongeren te zien tijdens de zogenaamde botellones maar wat is dat?

Een botellón is een gezelschapsfenomeen dat in Spanje in het begin van de jaren 90 is ontstaan. Een botellón bestaat uit een verzameling vrienden, vooral jongeren, die in een park of op een andere plaats in de buitenlucht samenkomen om alcoholische dranken te drinken. Dit kan zijn voor een verjaardag of een andere gelegenheid. Vaak wordt in dure steden eerst een botellón gehouden alvorens men uitgaat.

De botellón (Spaans voor grote fles) vindt meestal plaats in de late lente en zomer, wanneer de temperatuur ook ’s avonds boven de 20 graden Celsius blijft. De betekenis van dit fenomeen is afgeleid van de wijze waarop de alcoholische dranken worden meegebracht: voorgemengd in 1 liter- of 1,5 literflessen. De drank wordt meestal in supermarkten gekocht, wat ook voor de jongeren het voordeel illustreert van de botellón: het is een zeer goedkope manier van uitgaan. In veel gevallen gaat men na de botellón naar een nachtclub of discotheek.

In diverse autonome regio’s heeft men nu vanwege de snel stijgende corona-besmettingen onder de jongeren maatregelen genomen door onder andere het nachtleven te sluiten. Het gevolg daarvan is dat er meer botellones bijkomen en er meer ongecontroleerd op straat gefeest wordt. Daarom hebben diverse autonome regio’s zoals de Valencia regio, Catalonië en Cantabrië een avondklok ingesteld in die gebieden waar de corona-incidentie het hoogst is. Ook hebben gemeenten toestemming gekregen om stranden en parken gedurende de avonduren te sluiten zodat jongeren niet samen kunnen komen.

Problemen

Deze samenkomsten leiden vaak tot drinkgelagen, waarbij jonge mensen zwaar gealcoholiseerd raken en medisch verzorgd moeten worden. Ook de afvalproductie wordt door vele Spaanse gemeenten als een probleem ervaren. Andere bezwaren tegen botellones zijn dat het zou aanzetten tot alcoholisme, de soms voorkomende vechtpartijen, vandalisme, verkeerschaos en omzetverlies voor winkels in de straat waar de botellón wordt gehouden.

Bovendien is alcohol voor jongeren onder de 18 in Spanje verboden, maar biedt een botellón hen de kans toch illegaal alcoholische drank te gebruiken. Minderjarigen mogen dus niet aan botellones deelnemen, maar doen dit in veel gevallen toch, met het risico op een boete.

Macrobotellón

Sinds het einde van de 20e eeuw worden ook macrobotellones georganiseerd, waarbij zich duizenden deelnemers verzamelen, vooral in de Spaanse grote steden. Deze worden georganiseerd met behulp van sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter en Telegram.

De eerste macrobotellón werd in Sevilla georganiseerd om het einde van de schoolexamens te vieren, en had een opkomst van 5000 personen. Door de aandacht die de media eraan gaven waaide het fenomeen over naar andere Spaanse steden. Als officieus wereldrecord deelnemers aan een botellón wordt beschouwd de macrobotellón in Sevilla in maart 2004 waarbij 70.000 jongeren samen zijn gekomen.

Overheid

De Spaanse overheid tracht zowel op gemeentelijk als nationaal niveau de overlast van botellones te beperken. Een van deze maatregelen is een nationaal verbod op verkoop van alcoholische drank na 22.00 uur in supermarkten en slijterijen. Dit verbod bleek echter een wassen neus omdat de deelnemers enerzijds de drank gewoon van tevoren gingen kopen en anderzijds controle voornamelijk in de buurt van botellónlocaties als parken plaatsvond en verder gelegen winkels het verbod negeerden.

Soms komt de politie ook naar een botellón om de deelnemers naar een andere locatie te verwijderen. De deelnemers werken in dergelijke gevallen goed mee, hoewel minderjarigen het risico lopen naar huis te worden gebracht met een boete. Andere steden sluiten ‘s-nachts hun parken zodat hier geen botellones kunnen plaatsvinden, of ze wijzen speciale locaties aan.

Wetten

Sinds kort geldt in Spanje een wet die het consumeren van alcoholische drank op straat verbiedt, op straffe van een boete. Dit heeft het fenomeen niet kunnen terugdringen. Bovendien is het vaak lastig onderscheid te maken met niet-alcoholische dranken. Bevat de fles water of wodka? En is het vruchtensap echt alleen maar vruchtensap of is er sterkedrank doorheen gemixt?

Sevilla is zelfs zo ver gegaan iedere consumptie van vloeistof op straat te verbieden, wat tot taferelen heeft geleid waarbij de waterflessen van toeristen in beslag werden genomen. En omdat temperatuur in de zomer in Sevilla nogal eens boven de 35 graden kan uitkomen, is water vaak een must om de dag door te komen.

Bovendien heeft de hardere houding van de Spaanse overheid ten opzichte van botellones ertoe geleid dat ook de deelnemers minder meegaand worden en in sommige gevallen de confrontatie met de politie opzoeken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.