menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapje wordt toch NIET verplicht in de buitenlucht op de Balearen eilanden (UPDATE)

Mondkapje wordt weer verplicht in de buitenlucht op de Balearen eilanden
Beeld: Freepik

Mondkapje wordt toch NIET verplicht in de buitenlucht op de Balearen eilanden (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – In eerste instantie werd door verschillende regionale kranten gemeld dat er een mondkapjesplicht zou komen in de buitenlucht, ook als de anderhalve meter gehandhaafd kon worden maar op het laatste moment heeft de regionale overheid van de Balearen toch besloten dat niet te doen en alleen een aanbeveling te geven om altijd het mondkapje te dragen.

ATTENTIE: Eerder meldden we dat er weer een mondkapjesplicht zou komen op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera maar dat blijkt NIET CORRECT te zijn. De Spaanse kranten liepen vooruit op de zaken want de regionale overheid raadt alleen aan om altijd een mondkapje te dragen op de Balearen, dat is niet verplicht als de anderhalve meter gehandhaafd kan blijven (zoals overal in Spanje sinds 26 juni). Lees het hele artikel via deze link. Excuses voor de verwarring.

De regionale overheden in de autonome regio’s nemen naar gelang het aantal corona-besmettingen toeneemt steeds meer nieuwe corona-maatregelen. Het nachtleven wordt gesloten, de horeca moet voor 00.30 uur dicht zijn, er zijn samenscholingsverboden van meer dan 10 personen en in drie regio’s geldt in bepaalde gemeenten weer een avondklok.

Er wordt in de regionale kranten geschreven over andere corona-maatregelen zoals dat er een samenscholingsverbod komt tussen 01.00 en 06.00 uur ‘s nachts, dat de horeca eerder dicht moet en dat er boetes gegeven kunnen worden van 1.000 euro als je deelnemet aan een botellon, een straatfeest waarbij jongeren veel alcohol nuttigen. Deze nieuwe corona-maatregelen zijn echter nog NIET officieel bevestigd.

Op 26 juni kwam er een einde aan de mondjeskapjesplicht in de buitenlucht als de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Maar sindsdien is het aantal corona-besmettingen in heel Spanje weer snel aan het stijgen. Dat kan door het mondkapje komen, dat kan door de versoepelingen in onder andere de horeca komen en natuurlijk de delta-variant die ontzettend snel om zich heen grijpt bij met name de jongeren in Spanje.

Op de Balearen eilanden ging het helemaal mis tijdens de eindexamen vakanties van duizenden jongeren uit Spanje die besmet terugkeerden waarna het coronavirus zich weer snel door het hele land verspreidde. Op maandag werd gemeld dat er weer een mondkapjesplicht zou komen in de buitenlucht maar de regionale overheid heeft uiteindelijk besloten dat toch niet in te voeren (op dit moment). Eerder meldden we dat dit wel zo was maar dat hebben we dus aangepast.