skip to Main Content
Europese Unie zet druk op Spanje vanwege ontbreken nieuwe regering

Europese Unie zet druk op Spanje vanwege ontbreken nieuwe regering

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

europa1MADRID – Nu er een datum bekend is over het proberen te vormen van een regering door Mariano Rajoy van de PP op dinsdag 30 augustus heeft ook de Europese Unie de druk op Spanje verhoogt door aan te geven dat Spanje haast moet maken met de regeringsvorm. Gebeurt dat niet snel dan kan de EU met nieuwe sancties komen, meer controles gaan uitvoeren op de Spaanse economie en zelfs EU-projecten en subsidies in het land stopzetten.

Naast de Spanjaarden zelf vindt ook de EU dat er nu lang genoeg gewacht is op Spanje wat betreft het vormen van een regering. Sinds de eerste verkiezingen van 20 december 2015 en daarna de tweede verkiezingen op 26 juni van 2016 is er geen regering, dat zijn dus meer dan 8 maanden zonder overheid, beslissingen en bestuur in een land wat al te lijden heeft onder de economische crisis en de hoge werkloosheid.

Begroting

Het meest belangrijke voor de EU is echter dat er in principe voor 15 oktober van dit jaar een nieuwe begroting gepresenteerd moet worden door, een nu nog niet bestaande regering. Mocht alles goed gaan komende 30 augustus en de dagen daarna bij een mogelijke tweede stemmingsronde, dan zal het eerste agendapunt voor de nieuwe regering een begroting zijn waarin het land de EU moet laten zien welke bezuinigingen men zal doorvoeren om het overheidstekort te verlagen, geen makkelijke taak dus.

Verkiezingen

Sinds december vorig jaar zijn er twee verkiezingen geweest met geen duidelijke winnaar. De PP heeft weliswaar de meeste stemmen gehaald als grootste partij maar niet genoeg om alleen een regering te vormen. Hiervoor heeft de PP politieke partners nodig die de PP leider Mariano Rajoy maar niet lijkt te vinden. Er is nu een sprankje van hoop nu de PP samen met Ciudadanos naar de parlementaire stemming zal gaan komende 30 augustus maar er is nog niets duidelijk over wat er gaat gebeuren eind deze maand aangezien alle andere partijen voorlopig dwarsliggen en de PP geen steun willen geven. Derde verkiezingen op 25 december 2016 is een van de mogelijkheden in het ergste geval.

Europese druk

De EU verhoogt de druk op Spanje nog een beetje meer nadat ze al over economische sancties spraken enkele weken geleden, iets wat uiteindelijk niet door ging. De Europese Commissie laat echter weten dat men in Brussel ongeduldig begint te worden over de situatie in Spanje en mocht men niet snel met een oplossing komen dat er sancties kunnen komen en maatregelen genomen kunnen worden. Hieronder het stopzetten van EU-projecten, het bevriezen van Europese subsidies en het uitvoeren van meer controles. Ook wordt er weer met een boete of sanctie gedreigd vanwege het begrotingstekort wat niet het toegestane 3% is maar 5,1% van het bbp.

Economie

Ondanks de impasse in de politieke situatie gaat het eigenlijk niet eens zo slecht met Spanje en haar economie die dit jaar waarschijnlijk met 2,9% zal gaan groeien, veel sneller dan andere Europese lidstaten. Het grootste probleem is echter nog steeds de hoge werkloosheid en overheidsschuld die meer dan 100% van het bbp bedraagt – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken