skip to Main Content
Spaanse autoriteiten handhaven terreuralarm 4 maar zetten wel meer agenten in op straat

Spaanse autoriteiten handhaven terreuralarm 4 maar zetten wel meer agenten in op straat

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na de terroristische aanslag in Barcelona afgelopen donderdag en de verijdelde aanslag afgelopen vrijdagnacht in de badplaats Cambrils, heeft de Spaanse regering besloten het terreuralarm (Nivel de Alerta Antiterrorista) niet te verhogen van niveau 4 naar het maximale 5. Wel gaat de overheid meer politie op straat zetten, worden er meer agenten ingezet om mogelijke terroristen op te sporen en zullen er meer preventieve acties gaan plaatsvinden. Daarnaast zal er meer controle gaan plaatsvinden in alle belangrijke toeristische plaatsen, steden en alle evenementen waar veel mensen op af komen zoals feesten, concerten en sportevenementen zoals het vandaag gestarte Vuelta a España wielerronde.

Terreurdreiging 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreiging 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje, ook omdat er op dit moment geen nieuwe concrete terroristische bedreigingen zijn.

Kleurensysteem

Net zoals andere Europese landen heeft Spanje ook een systeem met kleur- en lettercodes om aan te geven in welk terreuralarm niveau het land zich bevindt. Sinds 26 juni 2005 heeft Spanje te maken met niveau 4, het op een na hoogste wat 5 is. In het Spaans spreken we van niveau of code 1 (riesgo bajo) groen, code 2 (riesgo moderado) geel, code 3 (riesgo medio) oranje, de huidige code 4 (riesgo alto) rood en de code 5 (riesgo muy alto) zwart. Het terreuralarm in het Spaans heeft de naam Nivel de Alerta Antiterrorista (NAA) gekregen en wordt ingesteld door het Ministerio de Interior en de Secretaría de Estado de Seguridad waarbij o.a. andere betrokken partijen zoals het leger, de Guardia Civil, Policía Nacional, Centro Nacional de Inteligencia (CNI) en de autonome politiemachten Mossos d’Esquadra in Catalonië en de Ertzaintza in Baskenland betrokken zijn.

Tijdens de bijeenkomst van alle betrokken partijen bij de Mesa de Valoración de la Amenaza Terrorista heeft men unaniem besloten terreuralarm niveau 4 te blijven handhaven maar wel met meer versterking of “reforzado” in het Spaans. De Minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido maakte dat zaterdagmiddag rond 12 uur tijdens een persconferentie bekend.

Niveau 5

Zou het terreuralarm 5 ingevoerd worden dan heeft Spanje 5.000 militairen klaar staan om in Spanje in sommige gevallen de taken van de politie over te nemen en in andere gevallen de politie bij te staan bij vigilantie, controles, patrouilles, gerichte acties etc. Inwoners en bezoekers van Spanje zouden dan niet alleen maar blauw en zwart uniformen zien op straat maar ook groene uniformen van de militairen. De aanwezigheid van militairen op straat moet voor een “psychologische” veiligheid zorgen maar voor veel mensen werkt het tegendraads, iets wat ook veel inwoners en bezoekers van bijvoorbeeld Parijs zeggen.

Daarnaast zouden de militairen bevoegdheden hebben om zonder gerechtelijke bevelen huisdoorzoekingen te doen, mensen aan te houden en gevangen te nemen, voertuigen in beslag nemen, straten blokkeren, schieten op doelwitten en personen die de militairen als bedreigend zien etc. Het zou als ware een staat van paraatheid zijn zoals in een oorlog, iets waar niemand op zit te wachten in Spanje.

Lees ook: Het hoe en wat over de politie in Spanje

Vanaf nu

Voorlopig is van terreuralarm code 5 dus nog geen sprake maar zullen inwoners en bezoekers wel vanaf nu nog meer politie gaan zien op de toeristische plaatsen en steden, zal er nog meer gecontroleerd gaan worden bij vliegvelden, trein-, bus- en metrostations en havens, zullen er meer verkeerscontroles gaan komen en zullen speciale eenheden meer gerichte en preventieve acties gaan uitvoeren, iets waarmee de politie de laatste jaren al meer dan 650 verdachten wist aan te houden in Spanje. Buiten de politie in uniform is er ook veel politie in burgerkleding aanwezig dus mocht je geen agent in uniform zien dan kun je er wel vanuit gaan dat er ergens een agent in burger rondloopt en voor de veiligheid zorgt. En men moet vooral niet vergeten dat de politie in Spanje veel ervaring heeft met terrorisme en terrorismebestrijding gezien het feit dat het land gedurende jaren te maken heeft gehad met de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de terreur die op veel moment het land in grip had.

Laatste nieuws Spanje

Voor het laatste nieuws over terroristische activiteiten en maatregelen in SPanje is het raadzaam om via Twitter accounts van o.a. het Ministerie van Binnenlandse zaken (LINK), de Policia Nacional (LINK), Mossos d’Esquadra (LINK), Guardia Civil (LINK) te volgen. Daarnaast is er een smartphone applicatie genaamd AlertCops die geïnstalleerd kan worden via deze links voor Android via Google Play (LINK) en voor de iPhone (LINK). Daarnaast zitten wij van de redactie van SpanjeVandaag bovenop het nieuws en plaatsen wij zo snel mogelijk het laatste nieuws en de actualiteiten op onze website 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Nu de redactie toch met verdriet zit, apprecieer ik enorm het dagelijks nieuws.
    Bedankt !

  2. Hartelijk bedankt voor weer veel belangrijke informatie!
    Mvg, Eugenia

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken