skip to Main Content
Catalaanse overheid probeert bedrijven over te halen met de sociale zetel terug te komen
123rf

Catalaanse overheid probeert bedrijven over te halen met de sociale zetel terug te komen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Bedrijven met sociale zetel terughalen naar Catalonië

123rf

BARCELONA – Nadat eind september de problemen rondom de afscheiding van Catalonië van Spanje begonnen en er veel onzekerheid was over de situatie van Catalonië binnen Spanje en de Europese Unie zijn er duizenden bedrijven met de sociale zetel uit Catalonië vertrokken. Nu probeert de Catalaanse regioregering deze bedrijven terug te halen.

Volgens de gegevens van het Colegio de Registradores, de onafhankelijke instantie waar alle bedrijven in Spanje ingeschreven staan, zijn er na 1 oktober (de dag van het illegale referendum en acties van de politie) meer dan 5.000 bedrijven “op papier” met hun sociale zetel (domicilio social) uit Catalonië vertrokken. In 2017 waren er dat 3.208 en tot eind juni in 2018 waren er dat 1.880 (al willen de cijfers nog wel eens anders zijn).

De Catalaanse minister van Bedrijven en Kennis Àngels Chacón heeft eind juli in een interview aangegeven dat haar ministerie contact aan het zoeken is met diverse bedrijven die uit Catalonië zijn “vertrokken”. Volgens de minister zijn er al diverse bedrijven die hebben bevestigd terug te willen keren naar Catalonië of die dat reeds gedaan hebben. Chacón wilde echter geen aantallen en namen noemen.

Gedurende het eerste half jaar van 2018 is er nog steeds een vlucht gaande van bedrijven, waaronder ook grote en zeer bekende, die hun sociale zetel verplaatsen naar andere deelstaten zoals Madrid, Valencia, Balearen of Aragon.

Volgens minister Chácon is de enige verantwoordelijke voor het “vertrek” van de ruim 4.500 bedrijven de voormalige regering van de Partido Popular die het dankzij hun beleid het makkelijker maakte om de sociale zetel te verhuizen.

De vertrokken bedrijven geven Catalonië echter geen valse hoop en de meeste van hen zegt er niet over na te denken om terug te keren. Zolang de situatie politiek niet 100% onder controle is en de regio geen zekerheid en veiligheid biedt komt men niet terug.

Tegenstrijdig

Volgens een krantenbericht in La Vanguardia is het aantal bedrijven met de sociale zetel in Catalonië in 2017 juist met 1,5% gestegen naar 618.366, het hoogste cijfer van de afgelopen 9 jaar. Catalonië is de regio in Spanje waar de meeste bedrijven met hun sociale zetel zijn gevestigd.

Met deze statistieken wil de Catalaanse afdeling van de Economie de negatieve berichtgeving over vertrekkende bedrijven tegenspreken. Over 2018 zijn nog geen cijfers bekend gemaakt. Daarnaast moet men rekening houden dat de problemen rondom vertrekkende bedrijven pas na 1 oktober zijn begonnen, gedurende de laatste drie maanden van 2017.

Sociale zetel, wat is dat

Er werd (en wordt) veel geschreven over “het vertrek” van bedrijven uit Catalonië wat in feite niet zo is. De bedrijven zijn (in de meeste gevallen) fysiek gewoon nog aanwezig in Catalonië het enige wat de meeste bedrijven verplaatsen is hun “sede social” ofwel de sociale zetel.

Het gaat in feite om een soort van postadres van bedrijven waardoor men weet waar deze bedrijven administratief en soms fiscaal te vinden zijn. Deze zogenaamde verhuizing dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen zoals dat er daadwerkelijk ergens een kantoor moet zijn en in sommige gevallen zoals grote bedrijven en banken ook enkele personeelsleden.

Economisch of financieel verandert er niet zo heel veel en dient een bedrijf gewoon haar “impuestos de sociedades” en IVA (BTW) aan de Spaanse belastingdienst te betalen (behalve in Baskenland en Navarra). Ook de lokale belastingen blijven hetzelfde want de fysieke bedrijven blijven in praktisch alle gevallen gewoon op dezelfde plaats.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Eens te meer veel framing en geblaat. De realiteit is dat de regio Catalonië dus voor 2017 een economische groei gekend heeft van 3,3% terwijl Spanje in haar geheel slechts 3,1% (een gezien daar het cijfer van Catalonië in verwerk is betekent dit eigenlijk dat de reële Spaanse cijfer zonder Catalonië eigenlijk nog veel slechter zou zijn). Vrij vertaalt voor alle economisten in spijkerbroek, indien effectief een hoop bedrijven hun zetel verplaatst hebben zijn het zeker niet deze die een positieve bijdrage hebben op de Catalaanse economie (een gezien de Spaanse cijfers is het blijkbaar dus net het omgekeerd).

  1. haha wat dacht je van de grote banken Caixabank en Sabdell, op en top Catalonië. De cijfers waar jij het overnhebt zijn van voor de problematiek na 1 oktober. Uiteraard is de economie goed in Catalonié, goed voor hen. Dat komt omdat ze een grote haven hebben en veel toerisme. Dat kan allemaal vervallen in de toekomst mocht Catalonië een Republiek worden … en misschien ook niet maar dat weet nu niemand. Waar de separatisten zeker geen rekening mee hebben gehouden is dat grote IBEX bedrijven en instellingen (slechts op papier met de sociale zetel wat vaal een eerste stap is van een verhuizing) zin vetrokken.Norhaamls, et is slechts een kleine groep van de enorme hoeveelheid bedrijven maar het zijn weld egelijk grote jongens.

   1. Waarde redactie. Voor u zaken gaat verklaren die u zwaar in verlegenheid kan brengen u mischien eerst informeren wie u tegen over u heeft. Verder dateren deze cijfers van maart 2018 (deze worden eind januari ingezameld en dan door het Spaanse bureau van statistieken verwerk tot de cijfers die ik vernoemd heb). Verder hebben effectief een aantal banken hun zetel verzet maar maar wat u blijkbaar niet beseft is dat het aandeel van de bank in een BNP maar beperkt is aangezien het eigenlijk hun klanten zijn die voornamelijk voor een groei van de BNP zorgen (dat is in elke land ter wereld zo). Voor haven (en andere logistiek) geld het zelfde zijnde dat het voornamelijk de bedrijven zijn die gebruik maken van hun dienst die verantwoordelijk zijn voor een reële groei in BNP. Maar bon de reële cijfers zijn wat ze zijn dat u daar gelukkig mee bent of niet (PS: ter info voor het eerst kwartaal is de Spaanse econome weggezakt naar een groei van 2,8% terwijl de Catalaanse is blijven hangen op 3,4%)

    1. Ja hoor JACOB je hebt gelijk … dat is toch wat je wilt hebben dus bij deze. Einde discussie want daar begin ik niet meer aan en dankzij dit dus ook … einde reacties (jammer, weer verpest).

 2. Het heen en weer geschuif met sociale zetels is symbool politiek. Net zoals het wanhoopsoffensief van Mevrouw Chacon. Het enige wat telt is de economie: investeringen en toerisme. Beide staan door de onbetrouwbare Catalaanse regering van separatisten c.q. putschisten onder zware druk. Lees de bijdrage van Piet Paëlla hierboven: behalve zijn achternaam is daar geen woord Spaans bij. Lees ook elders de “verantwoording” van zijn salarisverhoging door Torra: dit zijn woorden die noch nationaal (de rest van Spanje) noch internationaal ergens serieus genomen zullen worden. Het is de uitspraak van een politieke schertsfiguur die ook niet meer weet wat regeringsverantwoordelijkheid (ook regionaal) inhoudt.

 3. Blijkbaar wordt het belang van het separatisme hier opnieuw sterk overdreven. Amper 5000 van 618.366 gaan weg (0,8 %) en of dit effectief het gevolg is van het referendum is nog maar de vraag. Bovendien zijn er pas (in 2017) 6000 bijgekomen. Zou hier écht iemand wakker van liggen? Sommige media, waaronder SV, proberen alles wat in Catalonië gebeurt zo negatief mogelijk in beeld te brengen en wijten dat dan aan het separatisme. Zo bijvoorbeeld de wedde van Torra. Ik neem aan dat hij niet de eerste premier van Catalonië is die een onverantwoord hoge wedde krijgt. Hier op SV kan je dagelijks vaststellen hoe dergelijk ‘fake news’ telkens opnieuw met veel gretigheid en plezier wordt geslikt door de vele goedgelovige anti’s.
  Ieder diertje zijn pleziertje, zeker ?

  1. Als internationale ondernemer in Catalonië zou ik als een van de eerste mijn zetel buiten Catalonië vestigen.
   Je hebt dan in ieder geval de zekerheid van internationaal kunnen bankieren, zonder het risico dat de rest van Europa Catalonië zou kunnen isoleren met import-percentages zoals dat de Engelsen dreigt.
   En dat een onafhankelijk Catalonië in de EURO (€) zone kan treden is volgens mij uitgesloten.
   Brussel conformeert zich niet met minderheden en respecteert de grondwet en het land Spanje als eenheid en deel van de EU.
   Als de Catalaanse politici niet oppassen, gaan Catalaanse ondernemers ook hun produktie elders onderbrengen, eventueel ook buiten Spanje.
   Het gevolg is een giga-economische collaps in Catalonië, wat ik mijn Catalaanse vrienden niet gun.

   1. Miel is weer bezig met zijn vuurtje te stoken en wééral tegen de redactie. Het wordt tijd dat de redactie zijn url-adres volledig blokkeert, zijn we meteen verlost.
    Met cijfertjes kan men goochelen zoveel men wil. Wat er niet bij wordt gezegd dat het zo wat de grootste ondernemingen die zijn gevlogen.

    1. Nee hoor, Miel heeft net zoals iedereen ook recht op een eigen mening. Dat hij SV aanvalt moet hij zelf weten, sommigen kunnen de realiteit niet zien en omschrijven dat dan meteen als fake news (erg Trump achtig maar goed). Het probleem is echter dat er vanuit de Catalaanse kant net zoveel en wellicht wel meer fake news komt. Maar goed, dit zijn gegevens van officele instanties dus iedereen is fake als het tegen Catalonië is …. erg bekrompen gedachte. Daarnaast laat Miel alleen van zich horen als het over Catalonië gaat waarbij het dus lijkt dat hij geen mening heeft over andere zaken (omdat die wellicht in de Catalaanse pers niet belicht worden).

  2. Beste Miel,
   Het gaat er niet om dat er ‘slechts’ 5.000 bedrijven de aan Catalaanse overheid een zéér sterk signaal afgeven, middels het verhuizen van hun sociale zetel (en daarmee per direct belastingen afdragen in een andere autonome regio), het gaat erom welke economische macht die bedrijven gezamenlijk hebben. Dat realiseren de separatisten zich ook heel erg goed en daarom doen ze er alles aan de negatieve berichtgeving naar hun hand te zetten en daarbij inderdaad vaak bewezen fake nieuws te publiceren. De publieke opinie moet zich immers niet tegen hen gaan keren. Als (kortgeleden gepensioneerd) CEO van een aantal van deze bedrijven kan ik je melden dat wij zeker geen zetel, maar ook geen bedrijfsactiviteiten in Catalonië aanhouden, wanneer ze, op welke wijze dan ook, geen onderdeel meer vormen van de EU. En dat zal zo gaan zijn. Dat levert een forse verhoging van werkloosheid in Catalonië op (niet in Spanje!) en een forse verlaging van belastinginkomsten (niet in Spanje!), veel onrust en daarmee grote instabiliteit in de nieuwe Catalaanse republiek. Hopelijk gaan de Catalaanse separatistische stemmers zich dat op tijd realiseren.

 4. Ja sociale zetel verhuizen ze wel maar waar ze het meeste profeit van hebben laten z en dat is Catalonie zou niet mogen ofwel weg en geen activiteit meer in Catalonie dan zitten ze direct met de gebakken peren de multinationals hoe smerig zijn ze

 5. Neem dan eerst eens onvoorwaardelijk afstand van dat verderfelijke separatisme. Dat is het vergif waardoor iedereen op de vlucht sloeg.

  1. Inderdaad Rob maar dat zal niet zo snel gaan gebeuren met die bende stoïcijnse heethoofden

  2. De bedrijven zijn vertrokken door gezond verstand. Het is immers eenvoudiger om, in het geval van onafhankelijkheid, uit te breiden vanuit EU naar Catalunya dan omgekeerd! Met de steun van Rajoy’s bedreigingen naar de zakenwereld …

 6. De seps veronderstellen dat elk bedrijf zo naïef is te denken dat het nu allemaal wel voorbij is. Die zien ook wel dat er niets verandert is, enkel de namen zijn veranderd. De provocaties blijven duren…

  1. Inderdaad, er is nog niets veranderd! Eergisteren nog gezien tijdens de herdenking. Nationalisten die lezing verstoren, politie aanvallen, vollop politieke symbolen droegen etc

   1. Mensen die het toen oneens waren zijn dat nu nog steeds, gek he! Maar dat anti Catalonie geblaat hier valt wel op en dat door juist mensen die helemaal niets met Spanje te maken hebben gezien ze zelf niet Spaans zijn. De anti catalanen zijn in bewoordingen net zo erg als de separisten, wensen ze ook alles toe wat los en vast zit en doen eventueel net zo hard mee met enig geweld als dat moet. Allemaal een soort van een non-stop ruzie veroorzaakt door de PP. En er is geen enkel verstandig mens aan beiden kanten die een keer zegt stop ermee, nee integendeel het gezeik blijft maar door gaan keer op keer. Zodra een onderwerp maar een beetje lijkt wordt gelijk Catalonie er weer bij gehaald om moe van te worden. Is het vuurtje bijna uit is er altijd weer 1 die…….. Zo verschrikkelijk is de mensheid achteruit gegaan de laatste jaren. Elkaar in de rug steken, elkaar bestelen, elkaar mishandelen verbaal en geestelijk en dit non-stop want zodra iemand een een ander haat is dit tegenwoordig meteen levens lang. Gewoon lekker zo doorgaan dan blijft er waarschijnlijk snel niets meer over om nog positief over te zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken