Wanneer beginnen de scholen weer in Spanje? (2019)

Wanneer beginnen de scholen weer in Spanje?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl men in Nederland in de regio zuid op 19 augustus, regio noord op 25 augustus en regio midden op 1 september weer naar school gaat en de kinderen in België op 31 augustus weer beginnen met het schooljaar 2019/2020, is dat in Spanje pas tussen 9 en 18 september, afhankelijk van de regio. De Spaanse kinderen hebben dan drie maanden zomervakantie achter de rug in 2019.

In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio). De reden voor deze extra lange zomer met vakantieplezier voor de kinderen is verschillend zoals we HIER in ons eerder verschenen artikel uit leggen maar feit is dat het voor veel ouders een erg lange periode is.

La vuelta al cole” oftewel de terugkeer naar school zit er voor de miljoenen schoolkinderen in Spanje weer aan te komen. Veel kinderen zullen daar geen zin in hebben terwijl andere kinderen het weer geweldig vinden om bij hun klasgenootjes te zijn. Zoals te verwachten is het scholensysteem in Spanje anders dan in Nederland of België maar dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter is.

Hieronder omschrijven we in het kort enkele Spaanse termen die je veel hoort in het Spaanse scholensysteem en daarnaast geven we de begin- en einddata van de scholen in de populaire regio’s van Spanje, die delen van het land waar de meeste Nederlandse en Belgische kinderen wonen.

Na de aanvang van het nieuwe schooljaar 2019/2020 zullen de schoolkinderen moeten wachten tot de kerst om tussen ongeveer 23 december en 7 januari van de kerstvakantie (Navidad) te kunnen genieten en daarna weer de Paasvakantie (Semana Santa) de eerste twee weken van april 2020.

Scholen

Het Spaanse onderwijs staat weliswaar niet bovenaan de lijst van Europa’s beste maar de laatste jaren is deze flink verbeterd. Tussen de 0 en 3 jaar bestaat er de crèche (guarderia) waarna tussen de 3 en 6 jaar de kleuterschool (infantil) volgt.

In de Spaanse Grondwet staat dat alle kinderen tussen 6 en 16 jaar verplicht naar school moeten met een basisonderwijs (primaria) tussen 6 en 12 jaar en een verplicht voortgezet onderwijs (secundaria of Educación Secundaria Obligatoria = ESO) tot 16 jaar waarna de kinderen verplicht een ESO diploma moeten halen.

Na deze leeftijd is het studeren niet meer verplicht maar gaan veel kinderen toch door met studeren (bachillerato) waarna toelatingsexamens (selectividad) volgen om toegelaten te worden bij universiteiten (universidad) naar eigen keuze.

Schooldata

De autonome regio’s in Spanje hebben de nieuwe schooldata weken geleden al gepland waarbij elke regio verplicht 175 schooldagen moet hebben. Naast de verplichte schooldagen hebben de kinderen kerstvakantie (Navidad) tussen 22/23 december (2019) en 6/7 januari (2020) en de paasvakantie (Semana Santa) tussen 5 april en 11 april (2020).

Daarnaast zijn er veel nationale, regionale of lokale data waarbij de schoolkinderen vrij hebben. Op 12 oktober (zaterdag), 1 november, 6, 8 (zaterdag) en 25 december, 1 en 6 januari en 1 mei hebben de schoolkinderen, net zoals de ouders, ook vrij in heel Spanje. Hieronder een overzicht van de schooldata in de populaire regio’s van Spanje.

Andalusië

In de Zuid Spaanse regio, die overigens heel populair is bij Nederlanders en Belgen om te gaan wonen, moeten de infantil en primaria op 10 september beginnen terwijl de oudere kinderen oftewel secundaria en bachillerato op 17 september beginnen met hun nieuwe schooljaar welke zal eindigen op 22 en 23 juni 2020. Tussendoor hebben alle scholen tussen 21 december en 7 januari kerstvakantie en tussen 4 en 12 april paasvakantie (Semana Santa). Op de regionale feestdag 28 februari hoeven de kinderen niet naar school, net zoals 1 maart, 1 mei, 1 en 2 november en 6 december.

Balearen eilanden

Ook op de Balearen eilanden beginnen alle schoolkinderen het nieuwe schooljaar op 11 september en eindigt iedereen op 19 juni 2020. Tussendoor hebben alle scholen tussen 23 december en 6 januari kerstvakantie en tussen 9 en 19 april paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast hebben alle schoolkinderen vrij op 28 februari, 1 maart, 1 mei, 1 november en 6 december.

Catalonië

In de Noord Spaanse regio Catalonië wonen ook veel buitenlandse kinderen waarvan alle leeftijdscategorieën op 12 september beginnen met het nieuwe schooljaar die voor alle schoolkinderen zal eindigen op 19 juni 2020. De kinderen hebben kerstvakantie tussen 21 december en 7 januari maar de paasvakantie tussen 4 en 13 april. Het nieuwe schooljaar voor de kinderen in Catalonië begint meteen goed op 11 september met een vrije dag, de La Diada (Catalaanse dag). Er zijn ook vrije dagen op 1 november, 6 december en 1 mei.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden beginnen de infantil en primaria op 9 september terwijl de oudere schoolkinderen dat zullen doen op 11 september waarbij het schooljaar voor alle kinderen zal eindigen op 19 juni 2020. Tussen 23 december en 7 januari hebben de kinderen de kerstvakantie terwijl de paasvakantie voor hen tussen 1 en 10 april zal vallen. Daarnaast hebben de schoolkinderen ook een vrije dag op 1 november en 6 en 9 december en 1 mei.

Extremadura

In de regio Extremadura beginnet het schoolkaar op 12 september terwijl het schooljaar voor alle kinderen zal eindigen op 23 juni 2020. Tussen 23 december en 7 januari hebben de kinderen de kerstvakantie terwijl de paasvakantie voor hen tussen 6 en 13 april zal vallen. Daarnaast zijn 1 november, 6 en 9 december, 27 januari (Día del Docente), 24 en 25 februari (carnaval) en 1 mei geen lesdagen.

Madrid

In de hoofdstad van Spanje en de gelijknamige deelstaat gaan de kinderen van infantil en primaria op 6 september terug naar school en eindigen zij op 19 juni 2020. In het geval van de secundaria en bachillerato beginnen de kinderen op 10 september en eindigen zij op 19 juni 2020 met hun schooljaar. De kerstvakantie zal hier plaatsvinden tussen 21 december en 7 januari terwijl men in de regio Madrid de paasvakantie viert tussen 3 en 13 april. Daarnaast hebben de kinderen ook vrij op 31 oktober, 1 november, 6 en 9 december, 28 februari, 2 maart en 1 mei.

Murcia

In de deelstaat Murcia zullen de schoolkinderen met hun nieuwe schooljaar beginnen op 6 en 10 september waarbij de kinderen in infantil en primaria eindigen tussen 19 en 26 juni 2020. De secundaria en bachillerato beginnen hun nieuwe schooljaar ook tussen 12 en 18 september maar eindigen pas tussen 16 en 24 juni 2020 hun nieuwe schooljaar. De kerstvakantie begint in deze regio op 23 december en eindigt op 6 januari terwijl de paasvakantie tussen 6 en 15 april gevierd wordt. Daarnaast hebben de kinderen geen school op 20 maart en 8 juni.

Comunidad Valenciana

In de regio waar de meeste Nederlanders en Belgen wonen beginnen de scholen voor alle schoolkinderen op 9 september waarbij deze voor infantil en primaria eindigt op 18 juni 2020 en voor secundaria en bachillerato op 16 juni 2020. De kerstvakantie is in de regio Valencia tussen 23 december en 6 januari en de paasvakantie tussen 9 en 20 april. Daarnaast hebben de schoolkinderen ook vrij op 9 oktober, 1 november, 6 december, 19 maart en 1 mei.

Het kan voorkomen dat er in bovenstaande data enkele fouten zitten maar dit is wat wij op deze website gevonden hebben. Mochten er lezers uit de bovenstaande regio’s zijn die andere data hebben dan horen we dat graag.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de redactie. Ook het gebruik van afbeeldingen is niet toegestaan omdat deze eventueel copyright beschermd zijn. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.