menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona Spanje: 3.715 nieuwe positief geteste personen in 24 uur tijd

Corona Spanje: 3.715 nieuwe positief geteste personen in 24 uur tijd
Beeld: 123rf

Corona Spanje: 3.715 nieuwe positief geteste personen in 24 uur tijd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag zijn er volgens de gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid 1.019 corona-brandhaarden of uitbraken actief met meer dan 10.400 positief geteste personen. Als gekeken wordt naar het einde van de noodtoestand op 21 juni stijgt het aantal geregistreerde brandhaarden naar 1.374 met ongeveer 14.500 positief geteste personen.

ATTENTIE: Dit artikel is niet om paniek te zaaien of angst te verspreiden maar het is korte informatie in het Nederlands van de officiële Spaanse informatie over de positieven, corona-doden en brandhaarden, iets waar veel van onze lezers om vragen. De informatie die hier te lezen is wordt gehaald van diverse websites zoals Spaanse kranten (El Pais, El Diario en RTVE) maar vooral de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid. KLIK HIER om die website te bezoeken.

Volgens de definitie van het ‘Ministerio de Sanidad’ wordt er over een corona-brandhaard of corona-uitbraak gesproken als er sprake is van 3 of meer positief geteste personen en er sprake is van een epidemiologische link tussen deze personen. Als gesproken wordt over positief getest geldt altijd een PCR-test en niet de zogenaamde sneltests.

Er zijn op dit moment veel positieven omdat men nu veel meer en sneller PCR-tests uitvoert dan in maart/april maar kan er nog niet gesproken worden van een ernstige situatie in de ziekenhuizen omdat het aantal patiënten vele malen lager is dan aan het begin van de corona-crisis.

In 75% van de gevallen bestaan de corona-brandhaarden op dit moment in Spanje uit minder dan 10 personen die positief getest zijn. In 35,6% van de gevallen vindt de uitbraak plaats in een sociale omgeving zoals familie bijeenkomsten, feestjes, barbecues en het uitgaansleven.

In de meeste gevallen gaat het bij de positieven in Spanje om asymptomatische besmettingsgevallen waarbij de besmette of positief geteste personen geen corona-symptomen vertonen maar wel het coronavirus kunnen verspreiden. De meeste positieven ontwikkelen geen of slechts milde symptomen. Het is echter wel belangrijk om deze positieven te isoleren, in quarantaine te plaatsen en een contactonderzoek te verrichten.

Cijfers woensdag 19 augustus

Op woensdag heeft het Ministerie van Volksgezondheid de nieuwe dagcijfers bekend gemaakt die in dit geval betrekking hebben op de afgelopen 24 uur. Er wordt gesproken over 6.671 nieuwe positief geteste personen sinds vorige week vrijdag waarvan er 3.715 de afgelopen 24 uur zijn getest.

Van de 3.715 geregistreerde nieuwe positief geteste personen werden er maar liefst 1.535 gemeld in de Madrid regio (41% van het totaal) gevolgd door 472 gevallen in Baskenland, 466 in Aragón, 261 in Andalusië, 244 in Catalonië, 135 op de Canarische Eilanden, 101 in Galicië, 85 in Navarra, 64 in de Valencia regio, 14 in Murcia en 0 op de Balearen eilanden.

De cijfers die HIER (PDF) te downloaden zijn laten zien dat er de afgelopen 14 dagen 63.965 nieuwe corona besmettingen of positieven bij zijn gekomen terwijl dat aantal de afgelopen 7 dagen 34.645 was. 

Op dit moment is het totaal aantal positief geteste personen sinds het begin van de corona-crisis in Spanje gestegen naar 370.867 personen. De afgelopen zeven dagen zijn er volgens de gegevens ook 131 overleden met of als gevolg van het coronavirus waardoor het totaal volgens het Ministerie is gestegen naar 28.797 corona-doden.

Het aantal sterfgevallen is niet het echte aantal corona-doden omdat veel mensen overleden zijn zonder dat getest werd of zij besmet waren of niet. Er zijn ook andere cijfers in omloop die spreken over meer dan 40.000 doden.

De afgelopen 7 dagen moesten er in Spanje 1.336 personen opgenomen worden in ziekenhuizen waardoor het totale aantal sinds het begin van de corona-crisis steeg naar 130.478 patiënten. Daarvan werden er de afgelopen 7 dagen 84 opgenomen op de intensive care waardoor dat aantal steeg naar 12.027 ic-patiënten sinds de aanvang van de corona-crisis.

KLIK HIER voor de evolutie van het coronavirus per autonome regio en KLIK HIER voor deze cijfers per Spaanse provincie. Let op, deze cijfers zijn tot 26 juli bijgehouden en zullen binnenkort wel geactualiseerd worden door het Ministerie van Volksgezondheid en het Centro Nacional de Epidemiología.