menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoe gaat de heropening van de scholen er uit zien in Spanje (2020/2021)

Hoe gaat de heropening van de scholen er uit zien in Spanje
Beeld: 123rf

Hoe gaat de heropening van de scholen er uit zien in Spanje (2020/2021)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Over enkele weken gaan de scholen weer open in Spanje, althans dat is als het aan de autoriteiten ligt de bedoeling. Er is echter veel onzekerheid bij zowel de ouders als de onderwijzers omdat eigenlijk niemand goed weet over hoe de heropening van de scholen er na de zomermaanden en de daarvoor geldende noodtoestand uit gaat zien.

Een bijkomend probleem in Spanje is de decentralisatie van de politiek waardoor elke autonome regio in Spanje vaak eigen en in sommige gevallen andere regels en maatregelen neemt. Een ding is men met elkaar eens en dat is dat de leerlingen aanwezig moeten zijn in de klassen en dat online lessen vermeden moeten worden.

De klacht op dit moment is echter dat ouders niet weten wat de bedoeling is en wat de genomen maatregelen zijn om ervoor te zorgen dat de kinderen veilig naar school kunnen. Daarnaast klagen de leerkrachten en onderwijzeres omdat ook zij niet weten waar ze aan toe zijn.

Feit is dat elke autonome regio in Spanje en elke regionale overheid eigen corona-maatregelen in het onderwijs zal nemen waardoor de controle een beetje kwijt is voor het Ministerie van Onderwijs. Weliswaar heeft het Ministerio de Educación een handleiding met richtlijnen (PDF) die in acht genomen moeten worden opgesteld maar veel autonome regio’s wijken daar deels vanaf.

Wanneer

Het schooljaar 2020/2021 en de ‘vuelta al cole’ begint normaal gesproken tussen 9 en 18 september, afhankelijk van de autonome regio. In een normale situatie hebben schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio). Uiteraard was dit vanwege de huidige corona-crisis dit jaar geheel anders en zullen de kinderen pas na ongeveer 6 maanden weer naar school gaan.

Maatregelen

In feite moeten alle scholen in Spanje ervoor zorgen dat er tussen de schoolkinderen zo min mogelijk contact is, dat er goed schoongemaakt, gedesinfecteerd en geventileerd wordt in de schoolgebouwen, hallen en klaslokalen en dat elke school een zogenaamde COVID-coördinator krijgt.

De schoolkinderen moeten in de klaslokalen op minstens 1,5 meter afstand van elkaar zitten waardoor het aantal studenten per klaslokaal kleiner zal zijn. De schoolkinderen moeten regelmatig hun handen wassen en desinfecteren en dienen mondkapjes te dragen (op de kleuterschool (primaria) 3-6 jaar na).

Er wordt aan gewerkt om ‘stabiele’ groepen van 15 tot 20 schoolkinderen te creëren die altijd bij elkaar zijn en waar mogelijk ook altijd met dezelfde docent. Op die manier wil men contact tussen kinderen van andere groepen voorkomen, ook wel ‘grupos de convivencia estable’ of ‘grupos burbujas’ genoemd in Spanje. Deze gesloten groepen kunnen helpen met het snel opsporen van mogelijk besmette personen in het geval van een positief geregistreerde persoon, ofwel het volg- en contactonderzoek.

Er zijn ook maatregelen die de docenten in acht moeten nemen zoals dat deze in een ideale situatie een PCR-test moeten ondergaan en contact met de schoolkinderen moeten vermijden terwijl ze mondkapjes moeten dragen en regelmatig hun handen moeten wassen en desinfecteren. 

KLIK HIER voor alle maatregelen die per autonome regio worden genomen.

Scholen

Het Spaanse onderwijs staat weliswaar niet bovenaan de lijst van Europa’s beste maar de laatste jaren is deze flink verbeterd. Tussen de 0 en 3 jaar bestaat er de crèche (guarderia) waarna tussen de 3 en 6 jaar de kleuterschool (infantil) volgt.

In de Spaanse Grondwet staat dat alle kinderen tussen 6 en 16 jaar verplicht naar school moeten met een basisonderwijs (primaria) tussen 6 en 12 jaar en een verplicht voortgezet onderwijs (secundaria of Educación Secundaria Obligatoria = ESO) tot 16 jaar waarna de kinderen verplicht een ESO diploma moeten halen.

Na deze leeftijd is het studeren niet meer verplicht maar gaan veel kinderen toch door met studeren (bachillerato) waarna toelatingsexamens (selectividad) volgen om toegelaten te worden bij universiteiten (universidad) naar eigen keuze.