Meer dan de helft verkochte zonnebrillen in Spanje zijn vervalsingen

Meer dan de helft verkochte zonnebrillen in Spanje zijn vervalsingen
Beeld: Freepik

Meer dan de helft verkochte zonnebrillen in Spanje zijn vervalsingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de cijfers van de Spaanse Federatie van Opticiens wordt in Spanje slechts 16,7% van de zonnebrillen verkocht via een officiële brillenwinkel. Maar volgens de federatie is meer dan de helft van de verkochte zonnebrillen nep waardoor de sector flinke verliezen lijdt.

Drie van de vier zonnebrillen worden volgens de Federación Española de Asociaciones del Sector Óptico (FEDAO) via de ‘top manta’ ofwel de illegale verkoopkanalen gekocht. Maar het zijn niet alleen de Afrikaanse straatverkopers die vervalsingen verkopen maar ook veel winkels en websites.

De federatie van opticiens zegt dat de sector niet alleen enorme verliezen lijdt daardoor maar dat de kwaliteit van de vervalste zonnebrillen slechter is waardoor de gezondheid van de brildragers in gevaar komt. De vervalsingen zijn dus niet alleen een economisch probleem voor de officiële verkoopkanalen en fabrikanten maar ook een gezondheidsprobleem.

Het probleem bij het gebruik van dit type niet-goedgekeurde zonnebril is dat door de getinte lens de pupil meer verwijd wordt en dat de valse bril vaak geen UV-lichtfilter heeft. Daardoor dringen de stralen in grotere mate door tot in het netvlies, aldus de federatie van opticiens.

De opticien sector heeft in 2018 een omzet behaald van 1,8 miljard euro wat ondanks de vervalsingen toch 1,5% meer was dan in 2017 (cijfers 2019 zijn nog niet bekend). Het is uit de cijfers niet helemaal duidelijk wat de omzet was wat betreft de zonnebrillen (gafas de sol) maar wel dat de gemiddelde prijs bij de opticiens 65,40 euro was. 

De gemiddelde prijs van oftalmische glazen (lente oftálmica) voor brillen was 71 euro, de brillen op sterkte (gafas graduadas) in het geval van brillen met unifocale glazen (monofocales) werden voor 153,70 euro verkocht en brillen met progressieve glazen (progresivas) voor 335,14 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.