Boetes die camperrijders kunnen krijgen in Spanje

Boetes die camperrijders kunnen krijgen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als je op vakantie gaat naar en in Spanje met een camper dan moet je er rekening mee houden dat je, net zoals in een personenwagen, boetes kunt krijgen als je de verkeerswetten of andere regels overtreedt. Hieronder in het kort enkele veel voorkomende boetes die camper-toeristen in Spanje kan ontvangen en nogmaals een korte uitleg over het verschil tussen kamperen en parkeren.

Uiteraard is een voorkomende boete die van harder/sneller rijden op een plaats waar dit niet is toegestaan of als er iets niet in orde is aan de camper. Daarnaast is het ook mogelijk om een boete te krijgen voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. Maar het kan ook voorkomen dat de politie boetes geeft voor het parkeren of overnachten op een plaats waar dat niet is toegestaan.

Boetes

Veel gemeenten in Spanje plaatsen verbodsborden voor het parkeren van campers op verschillende plaatsen. Dat is officieel niet toegestaan want de Spaanse DGT (Spaanse verkeersdienst) wet staat boven de lokale wet wat betreft parkeren. Aangezien een camper (autocaravana) gezien wordt als een normaal voertuig zoals een personenwagen (turismo) mag deze op de plaatsen waar men een auto parkeert neer worden gezet.

Kamperen is echter een ander geval en is in Spanje ‘in het wild’ niet toegestaan. De regels wat betreft kamperen zijn meestal op lokaal niveau geregeld door de gemeenten of regionaal door de autonome regio’s.

Fout parkeren

De politie kan een bekeuring uitschrijven voor fout parkeren, net zoals voor een normale auto. Maar laat je als camperrijder niet in de maling nemen, ongeacht borden dat ergens niet geparkeerd mag worden, volgens de DGT wet mag dat dus wel. (Art. 90 al 94 del Reglamento General de Circulación).

Maar dat houdt niet in dat fout parkeren op bijvoorbeeld een busplaats, gele strepen, in een bocht, handicap parkeerplaatsen etc. een boete kan opleveren van 200 euro. Een ‘lichte’ boete van 100 euro kan gegeven worden als je niet voldoet aan andere regels. Ook het niet betalen voor parkeren terwijl dat wel moet kan uiteraard bekeurd worden.

Boete voor illegaal kamperen

Als er vastgesteld wordt dat er niet geparkeerd maar gekampeerd wordt dan kan er een boete gegeven worden van 30 tot 150 euro. Vrij kamperen (acampada libre) is in heel Spanje niet toegestaan tenzij het een ‘Zonas de Acampada Controlada’ is.

Boete van overtreding kustwet

Als je een camper parkeert (en/of kampeert) op een plaats te dicht bij de kustlijn (volgens de ‘Ley de Costas’ of kustwet) dan kan dat een boete opleveren van 150 euro minimaal of 40 euro per dag en per vierkante meter dat je fout staat.

Boete voor parkeren/kamperen in beschermde natuur

Als je een camper parkeert of gaat kamperen binnen een gebied met beschermde natuur of een gebied (espacios protegidos) kan dat hoge boetes opleveren tot 5.001 euro voor het kamperen zonder vergunning maar ook voor het illegaal dumpen van afval of het rijden met een gemotoriseerd voertuig. 

In veel van deze beschermde gebieden is het overdag wel toegestaan om te parkeren maar tussen 22 en 6 uur de volgende morgen is dat niet toegestaan. Het is de hele dag niet toegestaan om te kamperen binnen de grenzen van een beschermd gebied, tenzij anders aangegeven.

Kamperen Vs parkeren

Zoals in het bovenstaande al te lezen was moet er een onderscheid gemaakt worden tussen parkeren (estacionar) en kamperen (acampar). 

De regels omtrent het parkeren van campers (autocaravanas of coche caravana) zijn in Spanje opgesteld door de Spaanse verkeersdienst (Dirección General de Tráfico of DGT) en gelden voor heel Spanje. Deze staan vermeld in de instructie 08/V-74 zoals in dit document (in het Spaans) te lezen is. Deze stammen weliswaar uit 2008 maar zijn nog steeds van kracht.

Een camper wordt in Spanje gezien als een voertuig klasse M1 tot het vervoer van 8 personen plus chauffeur (Europese wetgeving 116/2001/CE). Een camper wordt voor de Spaanse wet gelijkgesteld aan een normale auto (turismo) wat betreft de regels tot verkeersdeelname en parkeren (Art. 90 al 94 del Reglamento General de Circulación).

Er is sprake van parkeren (estacionar) als:

  • het voertuig legaal geparkeerd staat zoals binnen de parkeervakken of op een parkeerplaats, niet op het strand of in een beschermd natuurgebied.
  • het voertuig alleen contact heeft door middel van de wielen/banden. In sommige gevallen zoals een sterke helling mag men een bepaald soort wielblokken gebruiken en kan het gebruik daarvan gerechtvaardigd worden.
  • het voertuig neemt niet meer ruimte in dan van een gesloten camper. Dat wil zeggen dat uitstekende delen niet zijn toegestaan zoals een klapraam naar buiten of een zonnescherm of openslaande achterdeuren. Daarentegen mag een klapdak naar boven en een openslaand dakraam weer wel, zolang de omtrek van het voertuig niet wordt overschreden.
  • het voertuig mag geen verlies van vloeistof hebben zoals afvalwater.
  • er mag geen herrie zijn zoals een generator, draaiende motor of muziek/televisie.

Het is volgens de Spaanse verkeerswet dus toegestaan om te slapen, koken, eten en zitten in een camper mist aan bovenstaande regels wordt voldaan. Het is ook toegestaan om een camper waterpas te plaatsen indien er sprake is van een schuin terrein. Het is ook toegestaan om het dakraam open te zetten, het klapdak te openen en ook de satelliet te richten.

Er is sprake van kamperen (acampar) als:

  • er stoelen, tafels en andere “dingen” buiten gezet worden.
  • als het zonnescherm/luifel wordt geplaatst of de zijramen opengeklapt worden waardoor de omtrek van de camper wordt overschreden.
  • als er stabilisatiepoten geplaatst worden.
  • als er water of andere vloeistof geloosd/gelekt worden.
  • als er sprake is van geluidsoverlast zoals een generator, harde muziek of televisie.
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.