skip to Main Content
Eerste confrontatie tussen politie en referendum voorstanders een feit in Catalonië

Eerste confrontatie tussen politie en referendum voorstanders een feit in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nadat bekend werd dat de Guardia Civil op dinsdag een koeriersbedrijf onderzocht op zoek naar informatie en propaganda materiaal wat gebruikt wordt voor het referendum van 1 oktober, kwamen er honderden voorstanders van een referendum naar het bedrijf toe om de straat te blokkeren. Gedurende de dag waren agenten in het koeriersbedrijf Unipost in de gemeente Terrassa in de provincie Barcelona bezig met het onderzoek terwijl agenten op straat de 400 manifestanten onder bedwang moesten houden.

De hele dag verliep de actie vreedzaam en waren er op woordenwisselingen na geen problemen tussen de agenten en de 400 personen die zich met o.a. bloemen verzameld hadden op straat voor het koeriersbedrijf Unipost in Terrassa. Rond 20.00 uur echter moesten de agenten zo’n 20 personen tegen hun wil verplaatsen waardoor er enige spanning op straat ontstond. Er waren tientallen agenten aanwezig van de Spaanse Guardia Civil en de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie.

In het koeriersbedrijf Unipost werden diverse folders, papieren en biljetten gevonden die bedoeld zijn voor de stembureaus voor het illegale referendum van 1 oktober. Deze werden in beslag genomen terwijl agenten het bedrijf verder onderzochten. Deze vestiging van Unipost was ook al verantwoordelijk voor de verspreiding van informatie rondom de volksraadpleging (ofwel het nietig verklaarde referendum) van 9 november 2014.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Dit soort incidentjes zijn nauwelijks te vermijden. Maar ik leg de verantwoordelijkheid volledig bij Karel Bergpiek en zijn boevenbende, want die hebben gekozen voor de illegaliteit en het grootschalig bedonderen van de eigen bevolking. Andere gemaakte vergelijkingen hier abstraheer ik.

 2. De enige repressie, tot nu toe en al jaren, is er die van Spanje. Waarom zijn ze bang van een volkomen democratische uitdrukking van de wil van het volk ?

  1. De vraagstelling zal zijn: “Wilt u dat Catalonië een onafhankelijke staat is in de vorm van een republiek?” Ja of Nee als enig mogelijke antwoorden. De vraag is een adembenemende simplificatie van de problematiek met volledig negeren van de gevolgen.

   Dat is geen “volkomen” democratie dat is volksverlakkerij.

 3. Hier was ik al bang voor dat dit zou gebeuren, de mensen hier worden tegen elkaar opgezet door de Catalaanse regering. De ja stemmer die onafhankelijk willen worden van Spanje kun je geen goed gesprek houden en ze worden heel kwaad als je een andere mening hebt en agressief. Ze geloven alles wat de Catalaanse regering zegt. De nee stemmers die hoor je niet omdat die bang zijn dat het consequenties kan hebben o.a baan en sociaal leven vooral in de dorpen. Alles wat hier nu afspeelt hier in Catalonië doet mij denken aan de film The Wave.

  Sjoerd,

  1. om dit te vergelijken met The Wave is er volgens mij ver over!
   in Catalonie loopt er geen rond met een klein snorretje hoor, dat gaat mij te ver!

   1. Beste Noel, de film de The Wave doet mij denken aan bepaalde tactieken die deze Catalaanse regering gebruikt hersenspoelen. Trouwens snorretjes zijn al lang niet meer een trend, kale koppen zijn in. (grapje).

    Sjoerd

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken