skip to Main Content
Idee geopperd om tegen betaling kleding te passen in Spanje
Archieffoto

Idee geopperd om tegen betaling kleding te passen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Idee geopperd om tegen betaling kleding te passen in Spanje

Archieffoto

MADRID – Het leest vreemd en velen zullen denken dat het fake news is maar de regionale minister van Economische Zaken in de deelstaat Castilla y León is met het idee gekomen dat men in de toekomst moet betalen om kleding te passen in een kledingzaak. Het is een absurd idee maar veel kledingwinkel eigenaren zullen blij zijn met een maatregel als deze. Maar waarom dan?

Je gaat naar een kledingwinkel toe, zoekt leuke kleding uit en gaat deze passen in een van de pashokjes. Na het passen en eventueel het maken van selfies geef je de kleding terug en verlaat je zonder een cent uit te geven uit de winkel. Eenmaal thuis pak je de smartphone, de tablet of ga je achter de computer zitten om via internet goedkoper dezelfde kleding uit te zoeken, te bestellen en dan later thuis te ontvangen.

Volgens regiominister van Economische Zaken in Castilla y León Pilar del Olmo heeft ze deze klacht veel gehoord van de kledingsector. Veel winkeliers klagen over het feit dat er steeds meer mensen gebruikmaken van de fysieke aanwezigheid van kleding en het passen daarvan in de pashokjes om precies dezelfde kleding daarna in de meeste gevallen goedkoper via internet te kopen.

Pilar del Olmo zegt dat dit niet alleen een probleem is in de deelstaat Castilla y León maar dat dit ook gehoord wordt in andere autonome deelstaten. Om de echte winkels te laten overleven en enigszins toch iets te verdienen als er geen kleding wordt verkocht, lijkt het de autonome minister een goed idee om een bepaald bedrag te vragen voor het passen van kleding.

Overigens geldt dit ook voor schoenen en andere producten die in een winkel te proberen zijn en daarna via internet gekocht kunnen worden. Volgens del Olmo maken veel klanten gebruik van de paskamers van de kleine ondernemers om daarna de kleding ergens anders te kopen. Dat gebeurt ook bij de grotere kledingzaken maar dan wordt de kleding vaak via de eigen online winkel gekocht zoals bij Zara, Mango of H&M.

 Wat is jouw mening over het idee om geld te vragen voor het gebruik van pashokjes? 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Het gaat hier over merkkleding
  Misschien 2 collecties
  Een winkelcollectie, niet te koop on-line
  En een on-line collectie, niet te verkrijgen in de winkel

   1. Ook bij mij zijn er besparingen he. Kan er me maar 1 veroorloven (dat kost wat hoor) … hoop dat ze dit nu niet leest hahaha

 2. Compleet van de pot gerukt idee en bewijs van wereldvreemd denken. Hoeveel mensen “bestellen” nu niet reeds 5 verschillende maten van iets en “passen” ze thuis om vervolgens 4 terug te sturen. Zolang alles gratis kan verstuurd en teruggestuurd worden is het dwijlen met de kraan open. Dat menneke noemt zich minister van economie? Roept vragen op welke lobby dat heeft geopperd. Zoals elders geopperd riekt meer naar paniekvoetbal dan doordacht handelen.

 3. Vind ik , persoonlijk, een goed idee! In de Champagnestreek in Frankrijk moet je toch ook betalen voor elk proevertje ! Koop je dan enkele flessen krijg je uw betaalde ” proefgeld ” terug of in mindering gebracht van het eindbedrag ! Ik vind dat de winkels geen proefkonijn moeten spelen !

 4. Ik vind het niet zo´n absurd idee. Die winkels maken ook kosten. Door dit gedrag parasiteer je op die winkels. Met pasgeld krijgen die winkels toch iets terug van hun onkosten. En natuurlijk bij aankoop in die winkel wordt het pasgeld verrekend met de aankoop. En als je dat niet wil dan bestel je gewoon direct online en stuurt het terug als de maat niet goed is. Dan wordt de concurrentie ook eerlijker omdat de online winkels dan meer onkosten krijgen.
  Overigens voor de zwartkijkers die denken dat de winkels gaan verdwijnen. Lees het boek van Hans van Tellingen “Wat nou einde van de winkels”. Zie ook http://strabo.nl/watnoueindevanwinkels
  Overigens ik ben alleen maar een consument en bezit geen winkel.

 5. Veel geluk met dat idee. Nu al kan je kleding voor bestellen zonder betalen bij merken zoals H&M en terugsturen zonder kosten. Als het passen in de Winkels geld kost, dan ga je gewoon mensen nog meer online zien kopen. En bye bye Winkels.

 6. Zorg dat winkelen een feest is met een goede infrastructuur, en klanten blijven komen.
  Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten in dorp en stad, en eventueel samen iets drinken.

 7. Waarom denk je dat dat V&D op de fles gegaan is? juist window shoppen en elders kopen. waarom zijn speciaalzaken met uitsterven bedreigd? men kom,t de zelfstandige het hemd van het lijf vragen en dan met de aantekeningen een grote keten binnen (een mediamarkt of zo) en staat blij met hun aankopen binnen 10 min weer buiten, ook de winkel is blij, want ghet verkooppraatje is niet meer nodig, of andere webwinkel te kopen. Daarom selecteer ik de klant op voorhand al, als met alleen info wenst of een kale offerte, dan verwijs ik de klant al verder. Ik ga geen latijn steken in klanten die uiteindelijk elders klant worden. Ook ik heb een business te runnen. Wil men het goed met service dan komt men bij mij, wil men voor een dubbeltje op eerste rij zitten, gaan ze maar op een ander, en dan komen ze later tocht weer bij mij voor betalende service.

 8. Heel simpel; geld vragen voor het passen indien er niet aangekocht word, bij aankoop geen geld betalen voor het passen!

 9. Geld laten betalen voor het passen van kleding is het paard achter de wagen spannen en niet erg sympathiek. Slimme en (dus) vooruitziende en ondernemende winkeliers hebben naast een fysieke winkel allang een webwinkel. Ík zou geen geld betalen om kleding te ‘mogen’ passen. De klant is per slot van rekening koning, hoewel erg weinig Alicantijnen dat kennelijk snappen. Wanneer je bij een autodealer komt moet je het personeel achter hun bureau wegtrekken om een auto te kunnen kopen. Maar misschien wil deze categorie Spanjaarden dat wel zo.

 10. Onzin natuurlijk, een klant is vrij om ergens iets te kopen en/of te passen.
  Als de prijs via Internet goedkoper is dan in de winkel moet de winkelier eens goed gaan nadenken en zijn prijzen aanpassen.
  Om pasgeld te vragen voor het passen van kleding en schoenen is natuurlijk van de gekken.

  1. Dhr De Wilde, dat is te makkelijk. De huur van winkelpanden, zeker op A locaties is niet te vergelijken met locaties voor opslag en distributie van webwinkels op industrieterreinen.

 11. Aan de ene kant begrijp ik het wel, want als zo’n 10 mensen dezelfde kledij gepast hebben ( met de bedoeling die on-line te kopen ) en jij koopt het dan, kan het in sommige gevallen al niet meer frisjes of bevuild zijn door transpiratie of mascara.
  Om daar nu pasgeld voor te vragen is misschien niet de oplossing en moet er iets anders bedacht worden om deze problematiek klantvriendelijk op te lossen.

 12. Tja, dat is nu eenmaal het gevolg van online shoppen.
  Maar als mensen er geld voor moeten betalen, komen ze niet meer in die winkels, kopen dan 100% zeker weten niets en dan klagen de winkeliers nog meer heh. Nu zullen er ook zat zijn die na het passen wel degelijk wat kopen.
  Je kan desnoods online bestellen, thuispassen en als niet goed zit, terug sturen.
  Dus die hele oplossing van deze minister zal alleen maar averechts werken lijkt me.
  In plaats van het kijken naar een klein deel van de omzet veilig te stellen, kan de minister maar zeker ook de ondernemers in kwestie, beter kijken naar andere middelen hoe ze de klant weer aan de winkel binden.
  Al ben ik voor de winkels bang, dat ze te lang hebben gedacht dat internet niet zo´n grote vlucht zou nemen en nu staan ze met lege handen, dorpen en steden met lege panden en dan komen ze met zo´n kul-oplossing.
  Zorg voor goedkopere panden, betere voorwaarden voor winkeliers en personeel en goedkoper parkeren etc. etc. etc.
  In veel binnensteden/dorpen is het doods geworden door allerlei regels en verordeningen van de lokale en landelijke overheid, geen muziek meer in straten en op pleinen, gezever over van alles en nog wat, maak het winkelen weer gezellig en leuk en de omzet zal weer stijgen.

 13. Totale waanzin. In zo’n winkel zou ik ook nooit iets kopen, want dan voel ik me niet meer vrij om nee te zeggen . Denk ook dat ketens als Zara dit nooit zullen doen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken