skip to Main Content
Spanje levert klokkenluider Falciani opnieuw niet uit aan Zwitserland
El Pais

Spanje levert klokkenluider Falciani opnieuw niet uit aan Zwitserland

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje levert klokkenluider Falciani opnieuw niet uit aan Zwitserland

El Pais

MADRID – Net zoals België en Duitsland de voor de Spaanse justitie gevluchte voormalige Catalaanse politici en rappers niet willen uitleveren aan Spanje en ook Zwitserland geen zin heeft om de gevluchte Marta Rovira (ERC) en Ana Gabriel (CUP) uit te leveren aan Spanje, heeft nu de Spaanse rechter besloten voor de tweede keer de Frans-Italiaanse Swissleaks klokkenluider Hervé Falciani niet uit te leveren aan Zwitserland.

Er was sprake van een tweede internationaal aanhoudingsbevel tegen de 46-jarige voormalige HSBC bank topman voor het lekken van bedrijfsinformatie maar de rechter besluit om hem niet uit te leveren omdat financiële bedrijfsspionage niet als dusdanig in het Spaanse wetboek staat en dus niet als strafbaar wordt gezien in Spanje.

In april van dit jaar werd de reeds sinds 2012 in Spanje wonende Falciani na een nieuw internationaal aanhoudingsbevel aangehouden maar direct daarna door de rechter op vrije voeten gesteld in afwachting van de beslissing over uitlevering aan Zwitserland die deze dinsdag plaatsvond.

Tweede keer

In 2013 werd Spanje ook al verzocht om Falciani uit te leveren aan Zwitserland maar dat weigerde de Spaanse justitie toen. De reden daarvoor was dat de misdaden waarvoor de Zwitserse justitie Falciani wilde aanklagen niet als dusdanig voorkomen in de Spaanse wetgeving. Het Zwitserse gerecht herstelde het uitleveringsverzoek en paste deze zo aan om deze opnieuw naar Spanje te sturen in 2017.

Lekken

Hervé Falciani wordt al sinds 2008 gezocht door de Zwitserse autoriteiten omdat hij de gegevens van zijn voormalige klanten bij de HSBC bank kopieerde en lekte. Er waren meer dan 130.000 namen die Falciani bekend maakte waaronder ook honderden belastingontduikers in Spanje die voor 1,3 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen hadden staan waarvan nu inmiddels 300 miljoen is terugbetaald aan de Spaanse belastingdienst.

Vanwege het vrijgeven van deze vertrouwelijke bankgegevens moest Falciani Zwitserland uit vluchten en werden er gerechtelijke procedures aangespannen in onder andere Spanje, Frankrijk en België.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. De (tweede) aanvraag die tot deze uitlevering moest leiden stond dus (reeds jaren) stof te vergaren in een Spaanse gerechtelijke schuif tot blijkbaar er iemand in Spanje het idee heeft geopteerd dat goodwill in dit dossier mischien de Zwitserse autoriteiten zou kunnen verleiden om alsnog de Catalanen toch uit te leveren. Nu de Zwitserse ze heeft sturen wandelen hebben ze dank ook de zaak zo afgesloten.

  1. Jacob ik denk dat je het niet goed leest. Of ik niet?
   Zoals ik het lees is deze gast in 2012 aangehouden. In 2013 is er een verzoek gekomen en deze is geweigerd door justitie.
   Nu is er in 2017 een nieuw aangepast verzoek gestuurd en deze is dus nu door de rechter afgewezen.
   Dus 2017 tot nu is geen jaren, maar nog altijd veel te lang.
   Het lijkt erop dat de Zwitsers tussen 2013 en 2017 hebben zitten wachten en broeden, niet de Spanjaarden.
   Maar zoals ik bij Miel al reageerde het lijkt inderdaad van beide kanten elkaar “pesten” wat gewoon slecht is en ergens ook zielig.
   Zo neemt niemand dit nog serieus. De Zwitsers overigens wilden deze man hebben en onder druk van de grote banken als een voorbeeld stellen. Dat even ter zijde.

 2. – Volgens de Belgische rechter kan Valtonyc niet uitgeleverd worden aan Spanje vanwege verheerlijking van terrorisme omdat dit in België niet bestaat.
  – De reden daarvoor was dat de misdaden waarvoor de Zwitserse justitie Falciani wilde aanklagen niet als dusdanig voorkomen in de Spaanse wetgeving.
  De beslissing van het Belgische gerecht is dus toch niet zo uitzonderlijk.
  Ik ben benieuwd of Spanje, de Spaanse justitie en de Spanjaarden in het algemeen nu ook de volle laag gaan krijgen.

  1. Jij doelt op een vorig artikel denk ik Miel.
   De reacties die daarop kwamen en waar jij op reageerde hadden niet zo zeer met de Belgische justitie te maken of met de Belgen in het algemeen.
   De meeste reacties waar jij niet zo goed tegen kon, gingen over het feit dat er een aantal mensen naar de Belgen zijn gevlucht, omdat ze kennelijk verwachten dat ze daar toch niet uitgeleverd worden, wat tot op heden ook zo is. Daarnaast werden er nog andere zaken benoemd.
   Maar zoals ik daar eerder al op reageerde, met het Spaanse gevangeniswezen is niets mis. Over de Spaanse justitie heb ik zo persoonlijk mijn bedenkingen omdat ze over het algemeen enorm lang bezig zijn met zaken, te lang en ik heb dit persoonlijk ondervonden.
   Ook hoe ze nu de hele zaak met deze gast weer aanpakken, kost enorm veel tijd voor er een oordeel komt en voor het neutrale oog lijkt het erop dat het over en weer elkaar pesten is. Zwitserland levert een paar mensen niet uit aan Spanje, dus doet Spanje dat ook niet aan Zwitserland. Mijns inziens is dat niet een goede zaak.
   En ik vraag me ook af of het lekken van informatie vanuit je werkomgeving naar derden inderdaad niet als strafbaar in het Spaanse Strafboek staat.
   Het lijkt me toch wel strafbaar te zijn als je gegevens van klanten zo maar op straat gooit.
   Nou hebben die Zwitsers wel boter op hun hoofd, want zelf geven ze nu ook gegevens van rekeninghouders door aan derden, dus de actualiteit heeft de geschiedenis achterhaald zo lijkt het. Maar dat even ter zijde.

   Dus de volle laag krijgen?? Laat ik het zo zeggen Miel, het is op zijn zachtst gezegd een zeer opmerkelijke zaak. Eentje ook die voor veel mensen gevolgen heeft gehad. Als alle individuele gedupeerden deze man zouden aanklagen, dan krijgen de Spaanse rechters nog heel wat uitlevering verzoeken uit diverse landen te verwerken. Ik denk dat de Spaanse rechter en justitie hier mis zitten. Volgens mij had deze man gewoon uitgeleverd moeten worden. Als ik gegevens van mijn klanten zo op straat gooi en verkoop aan belastingdiensten etc. dan ben ik wel degelijk strafbaar ongeacht of mijn klanten wetten in hun eigen land overtreden, volgens die landen, want ook dat deel staat nog lang niet vast. Als je zaken op de juiste manier aanpakt en in orde maakt, kun je wel degelijk buiten de landsgrenzen fondsen hebben staan zonder strafbaar te zijn, je moet alleen wel een hele goede adviseur hebben….en neen dit is geen sollicitatie voor klanten LOL.

   1. Complement! Inhoudelijk heb ik wel een paar bedenkingen, maar ik ben aangenaam verrast door de niet sarcastische stijl.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken