MENING: Wat vindt jij van de politiek en politici in Spanje

MENING: Wat vindt jij van de politiek en politici in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Het is weer zover, de demissionaire premier Pedro Sánchez heeft na een bijeenkomst met de Koning op dinsdag bekend gemaakt dat de Spanjaarden op 10 november opnieuw naar de stembussen moeten gaan omdat hij er niet in geslaagd is om steun te vinden om een regering te vormen. 

Het zal de eerste keer in een Europees land zijn dat er een vierde verkiezing komt in slechts vier jaar tijd (december 2015, juni 2016, mei 2019 en november 2019). Pedro Sánchez ziet geen andere mogelijkheid omdat hij vindt dat hij door alle andere politieke partijen is tegengewerkt terwijl de oppositie zegt dat het de schuld is van Sánchez omdat hij er niet in is geslaagd te onderhandelen.

Maar wat is jouw mening over de Spaanse politiek en politici? Vindt jij, net zoals veel Spanjaarden, dat de politici meer aan de eigen partij en eigen stoel/zetel in het parlement denken dan aan het land en alle Spanjaarden die op hen gestemd hebben? 

Denk je dat Spanje nog steeds niet klaar is om een coalitieregering te hebben bestaande uit twee politieke partijen en men nog steeds in het tweepartijensysteem (PP en PSOE) denkt in plaats van vier(vijf partijen (PP, PSOE, Ciudadanos, Podemos en VOX)?

Helaas mogen Nederlanders, Belgen en andere buitenlanders die in Spanje wonen niet meestemmen voor de parlementaire verkiezingen in het land maar wat is jouw mening over de politiek en politici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

17
Reageer op dit artikel

13 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Lang leve PODEMOS de enige partij met hersens, de rest weet van achter niet dat die van voren leeft.

Juan74

Een goede morgen Spanjevandaag. Tijdje hier niet geweest, de zomermaanden zijn er vooral om hard te werken voor ons hier. Maar gezien de afgelopen jaren, zie ik vooral Pedro zelf als het grootste probleem. De man heeft een te groot ego en kan dat niet opzij zetten voor het landsbelang. Jaren was hij alleen maar bezig met zijn persoonlijke strijd tegen Rajoy. Eerder stuurde zijn eigen partij hem naar huis als partijleider, via een handig omweggetje kwam hij gewoon weer terug, hoe gek ben je dan? Vervolgens werkt hij met een legale, handige zet Rajoy uit de weg en komt… Lees verder »

Anoniem

ER zijn in Spanje te veel schreeuwers en jonge graaiers,
maar te weinig echte politici met ervaring in het politieke spel.
de burgers zijn hiervan de dupe

Rushmore

Politiek is overal hetzelfde , ook België heeft nog steeds geen regering, maar de vorige steelt elke maand maar verder, gelijk hier in Spanje, bovendien met Europese graaiers steun. De werkende mens draait voor alles op en dat zal zo blijven. Dus de Spaanse partijen zijn geen haar beter of slechter dan elders , en dat podemus ventje heeft de mensen veel wijsgemaakt ,maar hoort intussen bij de corrupte dievenbende, allemaal laten ze hun verleiden door macht en geld en daar stopt het helaas.

JanH

Weliswaar zou ik ook niet dood gevonden willen worden in een coalitie met Iglesias, maar hij heeft toch wel een puntje: met de huidige verhoudingen in de Spaanse politiek is coalitievorming onvermijdelijk. Dat Sanchez dat niet snapt en per se vasthoudt aan het oude twee-partijenmodel, maakt hem tot de grootste belemmering voor het samenstellen van een nieuwe regering. Het meest voor de hand, en ook het meest wenselijk voor het land, is natuurlijk een coalitie tussen PSOE en Cuidadanos, maar dat zal er wel weer niet van komen.

JanH

Ciudadanos, bah, dat overkomt me om de haverklap.

Peter

Vaak, maar vooral wat de politiek betreft, loopt Spanje vele jaren achter. Miel geeft (na mijn mening) de werkelijkheid goed weer. En ondanks de Nederlandse inbreng vaak negatief over Nederland is, is het qua politiek vele malen beter dan in Spanje. Ik leg uit waarom: Na de verkiezingen in Spanje heeft de winnaar gedurende vier jaar vrij spel om alles naar eigen hand te zetten, lees: vriendjes op invloedrijke plaatsen, corruptie etc. In Nederland daarentegen komt de nieuwe regering tot stand d.m.v. een informateur die een regeerakkoord volgt, deze meerjarige agenda, begroting en wetgeving is de rode draad door de… Lees verder »

Anton

Helemaal eens met u.
De koning dient na alle partijleiders een informateur benoemen die vervolgens buiten de publiciteit uitzoekt hoe op dat moment ” hoe de hazen lopen” in het politieke (platte)land.
De huidige situatie heeft alle symptomen van een jonge democratie. Er wordt veel gepraat maar weinig geluisterd. Een exemplarisch voorbeeld:
Rivier (Cs) stelt dat zijn partij nooit steun zal geven aan Sanchez (PSOE), dus impliciet wel aan de PSOE.

Andere Els

Oefening baart kunst! Er zal toch op een gegeven moment een regering worden gevormd, en daar zullen ongetwijfeld een hoop negatieve reacties op komen. Dat is hier in Nederland en ook elders in de wereld niet anders. Ik denk niet dat je kunt verwachten dat dit proces van anders gaan denken meteen in een keer vlekkeloos verloopt. Wie weet komen er nog meer verkiezingen achteraan…. Dat hoop ik niet, want het land is echt wel gebaat bij een stabiele en doortastende regering, die het tij kunnen keren.

Robert Lemm

De politici in Spanje zijn middelmatig en te ambitieus. Ze moeten ophouden met partijpolitiek. Wat Spanje nodig heeft is een regering van nationale eenheid.

Eddy

Van de spaanse politici kan ik geen mening geven maar van de belgische graaier politici BRAAK ik

Harm

Bij een coalitie vormen gaat vaak je stem verloren . Want er moet water bij de wijn gedaan worden. Dus ik stem partij A omdat die hun standpunten mij het meeste aan spreken. Ze gaan een coalitie vormen met partij B waar ik dus heel bewust qua hun standpunten niet op stemde . A doet dat water bij de wijn wat juist mijn stem op hun deed vallen. En gaat akkoord met punten van B waarom ik juist niet op B stemde . Dus ik voel dat dan als mij stem verloren is gegaan . Dus krijgen iets van ga… Lees verder »

brianvanhees@hotmail.com

Alles beter dan die vieze achterbakse politiek in NL!

Henk

Goh, wat interessant

Miel

Een groot deel van Spanje, bevolking én politici, heeft na meer dan 40 jaar ‘democratie’ nog steeds autoritaire principes. De gedachte van nationale eenheid en een sterk centraal bestuur liggen vast in de grondwet. De regerende partij is oppermachtig met corruptie, beīnvloeding van de rechtspraak en onderdrukking van de vrije meningsuiting tot gevolg. Zoeken naar een consensus is deze mensen vreemd vandaar de onoverbrugbare kloof tussen links en rechts, de afkeer voor een coalitieregering en de problemen met Catalonië. Politiek gezien heerst hier een totaal gebrek aan respect voor de mening van anderen. Spanje is een prachtig land maar niet… Lees verder »

Johan Haenen

Inderdaad Miel, de Spaanse top in Madrid ( vooral PP, PSOE en VOX) denkt nog steeds volgens het dictatoriale Francistische staatsnationalisme zonder rekening te houden met de legitieme vrijheidsdrang van de verschillende volkeren. We zien hetzelfde in de ganse EU. Vlaanderen, Schotland, Wales, Baskenland, Zuid-Tirol, Corsica, enz…

Michel

Voor de politiekers komt de partij steeds op de eerste plaats. Ik volg de Spaanse politiek niet en zal me daarover ook niet uitspreken. Hetgeen men steeds dient te vermijden zijn de corrupte partijen en deze dienen dan ook door de bevolking afgestraft te worden bij verkiezingen. Dat men geen coalitie wil vormen met 3 of meerdere partijen zal zo ook wel zijn reden hebben. Misschien is het tijd dat er meer politieke partijen komen in Spanje zodat men steeds een coalitie dient te vormen om te regeren en misschien zal dit de bevolking wel ten goede komen. Slecht regeren… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.