skip to Main Content
Opnieuw misleidend antwoord van Puigdemont op de vraag van Rajoy dus artikel 155 zit er aan te komen (2017)

Opnieuw misleidend antwoord van Puigdemont op de vraag van Rajoy dus artikel 155 zit er aan te komen (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op donderdag 19 oktober voor 10 uur moest de Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont formeel opnieuw een antwoord geven aan de centrale regering in Madrid over of hij als regionale premier nu wel of niet op 10 oktober de onafhankelijkheid van Catalonië heeft aangekondigd of niet. Op zich zou het antwoord op die vraag simpel moeten zijn met een Si of NO maar Puigdemont draait er weer omheen, eist dialoog en dreigt nu ook met een stemming over een unilaterale afscheiding in het Catalaanse parlement als Rajoy opnieuw geen dialoog aangaat. Rajoy heeft voor zaterdag een spoedoverleg aangekondigd waarna artikel 155 geactiveerd zal worden.

Eerste ultimatum

Op maandag 16 oktober 10 uur liep het eerste Spaanse ultimatum af waarop Puigdemont negatief reageerde, of eigenlijk een brief stuurde waarin hij om dialoog vraagt. Het standpunt van Rajoy en zijn regering is niet onveranderd gebleven en zij zien alleen een mogelijkheid tot dialoog als de Catalaanse regering teruggaat naar de wet, zich gaat houden aan de grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring niet door laat gaan. Als dat niet gebeurd is een dialoog volgens Rajoy niet mogelijk. Puigdemont ziet dat anders en blijft volhouden dat hij wil praten met de Spaanse regering.

Tweede ultimatum

Het tweede ultimatum liep op donderdag 19 oktober om 10 uur af en slechts minuten voordat dit voorbij was stuurde Puigdemont opnieuw een brief naar Rajoy. Opnieuw geeft hij geen antwoord op de vraag of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid heeft verkondigd op 10 oktober en opnieuw vraagt Puigdemont om dialoog om tot een oplossing te komen. Mocht Rajoy geen gehoor geven aan de Catalaanse oproep dan dreigt Puigdemont met een stemming in het Catalaanse parlement over de afkondiging van onafhankelijkheid van Catalonië.

Antwoord van Rajoy

Puigdemont heeft de bal weer teruggegooid naar Rajoy die eigenlijk nu geen andere manier heeft dan het uitvoeren van het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet. Volgens Rajoy is Puigdemont de enige verantwoordelijke mocht dat gebeuren en is de kans ook groot dat de Catalaanse regiopremier zich in de gevangenis kan voegen bij de twee “los jordis”, de leiders van het ANC en Omnium Cultural die afgelopen maandag naar de gevangenis in Soto del real zijn gestuurd vanwege opruiing en aanzetten tot rellen.

Met artikel 155 kan de Spaanse regering de autonomie van Catalonië overnemen en het Catalaanse parlement en regioregering van die regio opzeggen om daarna vervroegde verkiezingen aan te kondigen in Catalonië. Het is een vergaande maatregel die nog nooit sinds dat de grondwet in 1978 werd opgesteld is uitgevoerd waarmee de Spaanse regering zich op onbekend terrein zal bevinden. Lees HIER meer over artikel 155. Na de bekendmaking van de brief van Puigdemont heeft de Spaanse regering aangegeven dat er op zaterdag 21 oktober een spoedoverleg komt van de ministers waarna het artikel 155 geactiveerd zal worden.

Vervroegde verkiezingen

De regering Rajoy gaf Puigdemont op woensdag nog een kans om het artikel 155 niet in werking te laten treden. De Catalaanse regiopremier moest daarvoor dan vervroegde verkiezingen aankondigen zonder eerst de unilaterale afscheiding van Catalonië te verkondigen. Puigdemont heeft daar nu geen gehoor aan gegeven en gekozen voor de moeilijkste weg die voor zijn carriere fataal kan zijn en voor de regio Catalonië en voor de 7,5 miljoen mensen die in Catalonië wonen vergaande gevolgen kan hebben.

Nu al vertrekken er dagelijks meer dan 150 bedrijven (meer dan 20 per uur) in het echt of op papier (sociale en fiscale kantoren), komen er steeds minder toeristen en is er een stop gekomen op reserveringen voor de winter en volgens jaar (zowel nationaal als internationaal) en dreigt Catalonië in een recessie terecht te komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken