skip to Main Content
Spaanse regering verlaagt economische vooruitzichten voor 2018

Spaanse regering verlaagt economische vooruitzichten voor 2018

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering stelt de vooruitzichten voor de economische groei in 2018 bij van 2,6 procent naar 2,3 procent. Volgens de regering ligt de oorzaak in de onzekerheid in verband met Catalonië. In het begrotingsplan dat naar Brussel werd gestuurd staat dat er een lichte verlaging verwacht wordt van het binnenlands verbruik door de politieke situatie in Catalonië.

Minister-president Mariano Rajoy waarschuwde in een brief aan de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont al voor de economische weerslag door de politieke situatie. “De laatste stappen die door u en uw regering zijn genomen veroorzaken een grote verdeling in de Catalaanse maatschappij maar ze veroorzaken ook een enorme economische onzekerheid die het welzijn van de mensen bedreigt” schreef Rajoy.

De twee grootste Catalaanse banken Caixabank en Sabadell horen bij de honderden bedrijven die hun fiscaal en sociaal hoofdkantoor overgeplaatst hebben naar andere delen van Spanje. De kredietbeoordeling maatschappij Standard and Poor’s waarschuwde al voor een recessie in Catalonië als de crisis blijft verdergaan.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Er klopt iets niet met de voorspelling dat de economie met 0,3 % daalt in het volgende kwartaal. Ik denk dat omdat dit mede wordt bepaald door het Bruto Nationaal Inkomen.
  Doordat het tourisme met ruim 50% daalt (11 % van het BNI) moet het economisch gezien veel slechter gaan of niet?

 2. Het is heel simpel. Je zet iets in beweging en je raakt de controle kwijt. Je hebt je volk voorgelogen met beloftes, die leugens zijn. Je kunt de salarissen aan ambtenaren niet betalen. Zelfs je voorganger (Mas) zegt dat je er niet klaar voor bent. Inmiddels zijn meer dan 1000 bedrijven al dan niet fysiek vertrokken, je hebt geen vrienden, nergens. Ok Venezuela dan. Wat moet je dan?
  Simpel: rotzooi trappen. Ze staan met camera’s en fotoshoppers klaar, misschien zelfs grimeurs met bloed. Heel de wereld gaat zien dat vreedzame betogers afgeslacht worden door de beesten uit Madrid.
  Tsja, het is je enige kans, dus pakken die kans
  Maar hier is wel een heel welvarende deelstaat in 2 maanden volledig naar de knoppen geholpen. Armoede en massawerkeloosheid , sociale segregatie en andere ellende liggen in het vooruitzicht.

  1. Laat dat rotzooi trappen maar over aan de beroepsdemonstranten van de CUP. Onbegrijpelijk dat een groot deel van de vredelievende (maar helaas niet zo slimme) Catalanen zich door deze pseudo-fascisten laten meeslepen.

 3. Het is duidelijk dat Puigdemont woordspelletjes speelt. Ook duidelijk is, dat Madrid het niet langer zal accepteren. Het dreigen met uitroepen van de onafhankelijkheid is pure chantage en een oproep tot schending van de grondwet. Volledig illegaal dus.
  Rajoy heeft helaas geen andere keus dan artikel 155 activeren. De Catalanen zullen het grootste slachtoffer worden van Puigdemont en consorten. Hopelijk gaan de kopstukken van het separatisme voor langere tijd achter de tralies, en dan kunnen ze misschien ook gelijk dat volksmennertje Pablo Iglesias meenemen.

 4. Ik lees in zijn brief van vanochtend dat Puigdemont zwart op wit heeft verklaard dat hij op 10 oktober NIET de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Lees de laatste zin van zijn brief. Jammer voor de CUP.
  Wat gaat er nu volgen? Toch dialoog?

  1. Kinderachtige woordspelletjes van Puigdemont. Hij zegt dat op 10 oktober niet was gestemd over de onafhankelijkheid. Dat wil niet zeggen dat hij het niet heeft uitgeroepen. Deze spelletjes kosten Spanje tot nu toe 13 miljard, hij kan beginnen met het verzamelen van dat bedrag als borg om niet in de gevangenis te belanden.

  2. Maar “dialoog” (oftewel het voortzetten van de status quo) is wel in het belang van alle politici zodat ze 4 jaar lang zoals gebruikelijk alleen maar daarover hoeven te kibbelen ipv regeren.

  3. Ik zie niets anders dan constant spelen met woorden van Puigdemont. Eerst is het dat hij het zal uitroepen ( ondanks dat maar 43% mensen gestemd hebben ), dan op de dag is het van onafhankelijkheid maar we schorsen het proces op voor 4 weken. Nu is het zogezegd dat hij het niet heeft uitgeroepen ( leugen ), maar nog niet gestemd heeft ( waar ).

   Het is als een kind dat niet a of b wilt zeggen.

   En gans dat praten … Men heeft vroeger gepraat en Catalonië heeft veel toezeggingen gekregen. Het is gewoon een macht spelletje van Puigdemont en de gewone burgers worden opgezweept voor iets dat hun eigenlijk geen enkel voordelen gaat opleveren.

   Meer geld? Met de bedrijven dat vertrekken = nee.
   Eigen wetten … maakt dat veel verschil uit als ze willen toetreden tot de EU. Dan moeten ze dezelfde wetten volgen. Onafhankelijkheid maar wel in de EU willen zitten = niet onafhankelijkheid.
   Klinkt me meer als bepaalde politiekers dat beu zijn dat ze maar regionaal president zijn en ze willen hun eigen postjes met hun eigen mensen te benoemen. En die pottenkijkers van Madrid, willen ze niet dat over hun doen en laten kijkt.

   1. Bij de presidentsverkiezingen in de VS was er ook maar een opkomst van 55 tot 60 procent (ik dacht 56%), dus het valt nog best wel mee

    1. Die is daar traditioneel laag. Bovendien is het systeem daar niet democratisch . Je kan daar met 3500000 stemmen minder toch winnen.
     Dat is alleen in apenlanden zo. Geen vergelijk dus.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken