Search
menu
Search

Pedro Sánchez zesde Spaanse premier die de paus zal ontmoeten

Pedro Sánchez zesde Spaanse premier die de paus zal ontmoeten
Beeld: WikiMedia

Pedro Sánchez zesde Spaanse premier die de paus zal ontmoeten

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez zal zaterdag in Vaticaanstad een ontmoeting hebben met paus Franciscus. Die ontmoeting komt op een moment dat de Spaanse premier zich heeft moet verdedigen tegen een motie van wantrouwen die tegen hem is ingediend door de VOX-partij en middenin een grote crisis ontstaan door het coronavirus.

Premier Sánchez reist naar Rome als onderdeel van de 17e editie van het Italië-Spanje Dialoogforum (XVII editie van het Foro de Diálogo Italia-España) waarin de Spaanse premier samen met zijn Italiaanse tegenhanger Giuseppe Conte zal spreken.

Op zaterdag zal Sánchez ook worden ontvangen door paus Franciscus waarmee Pedro Sánchez alweer de zesde premier (en derde socialistische PSOE-premier) wordt die een ontmoeting zal hebben met een paus.

Overzicht paus-ontmoetingen

Weliswaar reisde premier Adolfo Suarez (UCD-partij) in augustus 1978 vóór de goedkeuring van de Spaanse grondwet naar Rome om de begrafenis van paus Paulus VI bij te wonen maar de eerste Spaanse premier die officieel een ontmoeting had met een paus was Leopoldo Calvo Sotelo (UPC-partij) die in maart 1982 een bijeenkomst had met paus Paulus II.

In 1983 had premier Felipe Gonzalez (PSOE-partij) achter gesloten deuren en zonder tolken een bijeenkomst met de Poolse paus.

Veertien jaar later in 1997 bezocht premier José María Aznar (PP-partij) Vaticaanstad om een privé-audiëntie te hebben met paus Johannes Paulus II. In februari 2003 had Aznar een tweede ontmoeting, opnieuw met Karol Józef Wojtyła wat de echte naam is van paus Johannes Paulus II.

Premier José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE-partij) ontmoette twee pausen in audiëntie. In 2004 gebeurde dit met paus Johannes Paulus II en in 2010 met Benedictus XVI. Bij deze laatste gelegenheid sprak Zapatero als de tijdelijke voorzitter van de Europese Unie met de paus.

Premier Mariano Rajoy (PP-partij) had zijn eerste ontmoeting met een paus in 2013 waarmee de Spaanse premier de eerste Europese regeringsleider was die bij de recent aangestelde Argentijnse paus Franciscus op audiëntie mocht komen. Rajoy had ook in 2017 een ontmoeting met paus Franciscus ter gelegenheid van een bijeenkomst met Europese leiders aan de vooravond van de EU-top ter herdenking van de 60ste verjaardag van de ondertekening van de verdragen van Rome.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?