Search
menu
Search

Opnieuw dinosauruseieren bij het Loarre-kasteel in Huesca gevonden

Opnieuw dinosauruseieren bij het Loarre-kasteel in Huesca gevonden
Beeld: Twitter

Opnieuw dinosauruseieren bij het Loarre-kasteel in Huesca gevonden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In september 2020 berichtten wij al dat een geoloog die wandelde in de buurt van het beroemde Loarre-kasteel in de provincie Huesca op een plaats stuitte die volgens hem wel eens een belangrijke vondst zou kunnen zijn. Uiteindelijk werden er toen tientallen eieren van dinosaurussen gevonden waar nu nieuwe dino-eieren bij zijn gekomen na een nieuwe belangrijke vondst.

Het gaat om een nest van 12 fossiele eieren die naar alle waarschijnlijkheid toebehoren aan de ’titanosaurus sauropoden’, viervoetige herbivoren met lange staarten die tot wel 20 meter lang konden worden. De gevonden fossielen eieren zijn bolvormig en hebben een diameter van ongeveer 15 centimeter. Ze verkeren in optimale staat en liggen allemaal in een nest.

Deze 12 dinosauruseieren komen bij de overige ruim 90 eieren die op dezelfde plaats in een jaar tijd zijn gevonden. Hierdoor is de Loarre-vindplaats meteen een belangrijke vindplaats voor fossiele eieren geworden. 

Het fossiel met 12 eieren werd tijdens de 2020-campagne beschermd met cellulose en gips en werd versterkt met een metalen structuur en een polyurethaan omhulsel voor bescherming tijdens de daaropvolgende extractie. In totaal hebben vijf mensen gedurende 50 dagen acht uur per dag besteed aan het uitgraven van het nest dat uiteindelijk met behulp van een bulldozer is verwijderd.

Dit grote blok, evenals tien andere kleinere die dit jaar zijn gewonnen, zijn vervoerd naar een tijdelijk magazijn in het dorp Loarre in afwachting van de voltooiing van de renovatiewerkzaamheden van het toekomstige laboratorium-museum in Loarre. Men verwacht dat in de komende lente het nieuwe museum haar deuren kan openen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?