skip to Main Content
Spaanse procureur-generaal José Manuel Maza sterft in Argentinië als gevolg van een infectie

Spaanse procureur-generaal José Manuel Maza sterft in Argentinië als gevolg van een infectie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zaterdag is de 66-jarige Spaanse procureur-generaal José Manuel Maza overleden tijdens een werkbezoek aan Argentinië. De oorzaak van zijn dood is een nierinfectie die te ingewikkeld werd en de infectie door zijn hele lichaam verspreidde. Maza is de laatste maanden veel in het nieuws geweest vanwege het feit dat hij de Spaanse staat verdedigde tijdens de onafhankelijkheidsuitdaging van Catalonië. Dankzij hem zit een deel van de afgezette Catalaanse regering in de cel en wordt om uitlevering gevraagd van de afgezette regiopremier Carles Puigdemont.

Vrijwel alle politici in Spanje hebben via de sociale media condoleanceberichten verstuurd maar vanuit Catalonië kwam er vanuit het separatisten front weinig reactie. Een van de weinige reacties was die van Aran, de jeugdorganisatie van de extremistische partij CUP die op Twitter een omgedraaide foto van Maza plaatste met de tekst “tot nooit” en een paar applaudiserende handjes als emojis. Van de officiële politieke partijen zijn geen reacties maar veel separatisten in Catalonië vieren als het ware feest vanwege de dood van Maza.

De procureur-generaal van Spanje Maza nam deze functie ongeveer een jaar geleden over van zijn voorgangster Consuelo Madrigal nadat zij stopte met haar werkzaamheden. Maza werd als procureur-generaal van de Spaanse staat voorgesteld door het Spaanse Congres en later goedgekeurd door de Algemene Raad van de Rechtspraak (CGPJ). Maza had daarvoor al een lange loopbaan in het Spaanse rechtssysteem en had naam gemaakt als betrouwbaar maar ook controversieel persoon.

Maza’s laatste openbare verschijning was afgelopen 30 oktober om te de pers te informeren dat hij het Openbaar Ministerie de opdracht had gegeven de afgezette Catalaanse regering inclusief de inmiddels voor justitie gevluchte Carles Puigdemont aan te klagen voor misdaden van rebellie, opruiing en verduistering. Terwijl Puigdemont en vier ministers vluchten naar België werden acht andere ministers waaronder de vicepremier Junqueras wel in voorlopige hechtenis genomen nadat zij voor de rechter waren verschenen en weigerden mee te werken.

De dood van Maza komt middenin het proces tegen de Catalaanse ex regioregering en er wordt inmiddels gezocht naar een tijdelijke plaatsvervanger waarbij de naam van Luis Navajas, de huidige fiscaal luitenant, is gevallen. Hij zal nu de staat moeten vertegenwoordigen in de rechtszaak tegen de afgezette Catalaanse politici.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Sorry voor mijn reactie, maar deze vorm van berichtgeving laat zeer de wensen over. Ga zo door en jullie krijgen vast en zeker ook een envelopje van de PP.
  Dit bericht wil niet zeggen dat ik blij ben dat Fiscal Maza overleden is, tegendeel ik betreur dat iemand te overlijden komt en meer op een (te) jonge leeftijd. Maar wanneer dat jullie schrijven: “Van de officiële politieke partijen zijn geen reacties maar veel separatisten in Catalonië vieren als het ware feest vanwege de dood van Maza.” – jullie moeten je zelf diep schamen…
  Wat willen jullie zien van Jonqueras of Puigdemont? Ondanks dat hij ons 30 jaar in de cel heeft gegooid, was hij een goede man? Nee!! Maar geen reactie is nog geen feest vieren…..

 2. Nier infectie? Deze is gewoon te bestrijden met anti-biotica, dus waarom overlijd hij plots aan deze infectie?
  Was er soms een geheim plot om hem zonder op te vallen te vermoorden? Is José Manuel Maza misschien wel vergiftigd zonder dat hij dit in de gaten had ?
  Daar zullen we dus wel nooit achter komen.Zijn werkbezoek in Argentinië had alles te maken met dit:

  http://www.fiscalia.gub.uy/innovaportal/v/369/1/innova.front/xxii-asamblea-general-ordinaria-de-la-aiamp-54953.html

  1. Inderdaad te bestrijden met antibiotica, mits je niet diabetespatient bent en 5 dagen wacht met je bezoek aan het ziekenhuis. Hij stierf doordat de nierinfectie zich ondertussen naar andere organen had verspreid.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken