Search
menu
Search

De ‘mollete’ uit Antequera heeft de Europese beschermde geografische aanduiding

De ‘mollete’ uit Antequera heeft de Europese beschermde geografische aanduiding
Beeld: YouTube

De ‘mollete’ uit Antequera heeft de Europese beschermde geografische aanduiding

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Er is al een tijdlang een broodoorlog in Spanje, althans een klein deel van Spanje en om precies te zijn in de provincie Málaga. In Antequera wordt al eeuwenlang een bepaald soort brood gemaakt dat de naam ‘mollete’ de Antequera heeft gekregen en waarvan vele ‘nep’ variaties te vinden zijn. Maar vanaf nu is de originele ‘mollete’ europees beschermd.

De ‘mollete’ uit Antequera heeft deze week de beschermde geografische aanduiding (BGA) ontvangen als onderdeel van een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. 

Met de ‘indicación geográfica protegida (IGP)’ melding veronderstelt men in Brussel dat ten minste één van de productiestadia, transformatie en bewerking van het product heeft plaatsgevonden in het gebied waarnaar de benaming verwijst, Antequera dus.

Een ‘mollete’ is een stuk zacht kruimelbrood (pan de miga blanda) met als mogelijke oorsprong het ongezuurde brood dat in het verleden werd gebruikt voor de mis in de kerk. De ‘mollete’ wordt tegenwoordig samen met olijfolie, zout, soms knoflook en tomaat of Spaanse ham als typisch Andalusische ontbijt gegeten.

Volgens velen komt de ‘mollete’ in Andalusië van oorsprong (Hebreeuws) uit Antequera maar er zijn ook bakkerijen in Archidona in de provincie Málaga en Marchena, Osuna en Écija in de provincie Sevilla en Puerto Serrano, Espera en Algodonales in de provincie Cádiz die ‘mollete’ brood maken.

Op onderstaande kaart kun je enkele andere lekkernijen zien die de beschermde geografische aanduiding hebben.

kaart 1
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?