De ‘mollete’ uit Antequera heeft de Europese beschermde geografische aanduiding

De ‘mollete’ uit Antequera heeft de Europese beschermde geografische aanduiding
Beeld: YouTube

De ‘mollete’ uit Antequera heeft de Europese beschermde geografische aanduiding

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Er is al een tijdlang een broodoorlog in Spanje, althans een klein deel van Spanje en om precies te zijn in de provincie Málaga. In Antequera wordt al eeuwenlang een bepaald soort brood gemaakt dat de naam ‘mollete’ de Antequera heeft gekregen en waarvan vele ‘nep’ variaties te vinden zijn. Maar vanaf nu is de originele ‘mollete’ europees beschermd.

De ‘mollete’ uit Antequera heeft deze week de beschermde geografische aanduiding (BGA) ontvangen als onderdeel van een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. 

Met de ‘indicación geográfica protegida (IGP)’ melding veronderstelt men in Brussel dat ten minste één van de productiestadia, transformatie en bewerking van het product heeft plaatsgevonden in het gebied waarnaar de benaming verwijst, Antequera dus.

Een ‘mollete’ is een stuk zacht kruimelbrood (pan de miga blanda) met als mogelijke oorsprong het ongezuurde brood dat in het verleden werd gebruikt voor de mis in de kerk. De ‘mollete’ wordt tegenwoordig samen met olijfolie, zout, soms knoflook en tomaat of Spaanse ham als typisch Andalusische ontbijt gegeten.

Volgens velen komt de ‘mollete’ in Andalusië van oorsprong (Hebreeuws) uit Antequera maar er zijn ook bakkerijen in Archidona in de provincie Málaga en Marchena, Osuna en Écija in de provincie Sevilla en Puerto Serrano, Espera en Algodonales in de provincie Cádiz die ‘mollete’ brood maken.

Op onderstaande kaart kun je enkele andere lekkernijen zien die de beschermde geografische aanduiding hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.