menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (58)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (58)
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (58)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Corona-Update: 16.233 nieuwe positieven en 252 corona-doden in 24 uur tijd

MADRID – Op 19 november kwamen er in 24 uur tijd 16.233 nieuwe positief geteste personen bij en overleden er het afgelopen etmaal 252 personen in Spanje. Daarmee is het totaal aantal positief geteste en geregistreerde personen sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 1.541.574 positieven. Het totaal aantal sterfgevallen is gestegen naar 42.291. Er liggen op dit moment 18.961 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen waarvan 3.125 op de intensive care terwijl 2.246 patiënten de afgelopen 24 uur ziekenhuizen konden verlaten. Het aantal ziekenhuispatiënten is daarmee voor de tweede opeenvolgende dag onder de 20.000 gebleven en ook het aantal intensive care opnames neemt langzaam af. Lees de officiële cijfers HIER (PDF).

Horeca in Catalonië mag weer open en andere maatregelen

BARCELONA – Vanaf maandag 23 november zal de Catalaanse overheid beginnen met een zogenaamd de-escalatieplan dat zal bestaan uit vier fasen van elk ongeveer 15 dagen. Op deze manier wil de autonome regio, net zoals in april na de eerste noodtoestand, langzaam terugkeren naar een normale situatie. Dit geldt dus alleen voor de autonome regio Catalonië waarbij de regionale lockdown nog zeker 4 weken gehandhaafd blijft, de gemeentelijke of lokale lockdowns in de weekenden nog zeker 15 dagen en de avondklok tot tenminste half januari 2021 gehandhaafd blijven (dus ook met kerst, de jaarwisseling en Driekoningen). LEES VERDER.

Regionale lockdown Valencia regio wordt verlengd tot 9 december

VALENCIA – Sinds 31 oktober is de Valencia regio inclusief dus de provincies Alicante, Valencia en Castellón op slot met een regionale lockdown. Dat betekent dat niemand de autonome regio in en uit mag reizen, op enkele uitzonderingen na. Tussen de provincies en gemeenten binnen de autonome regio zelf mag men wel overal komen en het reizen binnen de regionale grenzen van de regio Valencia is toegestaan. Verder zal ook nog de avondklok blijven gelden tussen 00.00 en 6.00 uur maar die was eerder al verlengd tot 9 december. Het is nog niet bekend of er nog meer wijzigingen in de regionale corona-maatregelen komen. Daarvoor moeten we afwachten tot vrijdag wanneer deze bekend worden gemaakt in de regionale staatscourant. LEES VERDER.

Mogelijk verlenging corona-maatregelen in Andalusië

SEVILLA – Weliswaar is het nog niet zeker maar de regionale vicepremier Juan Marin heeft op woensdag al gemeld dat de kans groot is dat de regionale corona-maatregelen in Andalusië met 15 dagen verlengd gaan worden. De huidige regionale corona-maatregelen eindigen op 24 november om 00.00 uur maar mochten deze verlengd worden met 15 dagen dan komt er pas op 8 of 9 december een einde aan de corona-maatregelen. Binnenkort zal er meer bekend worden gemaakt, waarschijnlijk op zondag wanneer er weer een corona-overleg plaatsvindt in de regionale overheid.

Alles over de verplichte negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen

MADRID – Lees hier een overzicht over de regels voor wat betreft de verplichting om een negatieve PCR-test te hebben om vanuit Nederland en België (risicolanden) naar Spanje te reizen vanaf 23 november. LEES VERDER

Tot 3.000 euro boete in Galicië voor het niet plaatsen van corona-vaccinatie

SANTIAGO DE COMPOSTELA – In Galicië is de regionale overheid bezig met de voorbereidingen voor de periode dat men in Spanje over voldoende corona-vaccinaties beschikt. De centrale regering van Spanje heeft al aangegeven dat ze geen voorstander zijn van een verplichte vaccinatie of een vaccinatieplicht in het land maar de regionale overheden kunnen en mogen ook maatregelen nemen. In Galicië denkt men nu na over een boete tot 3.000 euro voor alle personen die geen corona-vaccinatie willen plaatsen en die weigeren een PCR-test te laten uitvoeren. Deze boetes zijn mogelijk nadat de regionale wet Lei de Saúde is aangepast. Het is nog niet bekend of men daadwerkelijk van plan is om boetes te gaan geven.

Meer dan helft actieve covid-geïnfecteerden in Ibiza-stad, Palma en Manacor

PALMA – 53% van alle nog actieve corona geïnfecteerde personen op de Balearen eilanden bevindt zich in de steden La Palma en Manacor op Mallorca en in Ibiza-stad (Vila) op Ibiza. Het totaal actieve gevallen staat nu op 4.033 personen waarvan 1.708 (42,3%) in Palma, 226 (5,6%) in Ibiza-stad en 223 (5,5%) in Manacor. Op heel Mallorca zijn nu 3.376 actieve covid-geïnfecteerde personen gevolgd door 490 op Ibiza, 152 op Menorca en 14 op Formentera. Er zijn zes gemeenten, te weten Es Mercadal, Lloret de Vistalegre, Es Migjorn Gran, Estellencs, Petra en Fornalutx, waar op dit moment geen enkele covid-geïnfecteerden zijn.