Search
menu
Search

Aantal broedvogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje

Aantal broedvogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje
Beeld: Freepik

Aantal broedvogels waaronder de huismussen wordt steeds minder in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wist je dat meer dan helft van de huismussen in Spanje verdwenen is de laatste 40 jaar? Wist je ook dat dit niet de enige vogelsoort is waarvan er steeds minder voorkomen in het land? Het valt veel mensen steeds meer op dat als men door een stad of dorp loopt er steeds minder vogels te zien en horen zijn. Uiteraard ligt het eraan waar je loopt maar over het algemeen is er een flinke afname in verschillende soorten vogels.

Uit een groots opgezet onderzoek van SEOBirdlife blijkt dat sinds 1980 er in de Europese Unie circa 600 miljoen broedvogels minder zijn. De afname is bij alle vogelsoorten te merken maar met name bij de meest voorkomende, de huismus (gorrión común) waarvan er in 40 jaar tijd 247 miljoen exemplaren minder zijn. 

Maar de huismus is niet de enige vogelsoort want ook de runderkwikstaart (lavandera boyera) is in aantallen gedaald met 97 miljoen gevolgd door de spreeuw (estornino) met 75 miljoen minder en de leeuwerik (alondra) met 68 miljoen minder exemplaren. 

Een op de zes broedvogels is in 40 jaar tijd verdwenen in de Europese Unie wat neerkomt op circa 600 miljoen vogels minder. Volgens SEOBirdlife heeft 37% van alle vogelsoorten in Spanje te maken met een afname van populaties wat kan oplopen tot 50% in 25 jaar tijd bij sommige vogelsoorten waaronder zwaluwen (golondrinas), patrijzen (perdices), kwartels (codornices) en gierzwaluwen (vencejos).

Mussen

De afname van populatie is bij één vogelsoort, net zoals in andere landen zoals Nederland en België, het meest te merken. Het gaat hier om de ‘gorriones’ ofwel de ‘passer domesticus’ die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer. 

Deze achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen.

Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van vogels die door katten worden gedood.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?