Kan Spanje net zoals Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?

Kan Spanje net zoals Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?
Beeld: 123rf

Kan Spanje net zoals Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op vrijdag is bekend geworden dat de regering van Oostenrijk als eerste EU-land een vaccinatieplicht gaat invoeren. Dat gebeurt vanaf februari 2022. Dus tot die datum hebben niet-gevaccineerden de tijd om zich alsnog vrijwillige te laten vaccineren. Doen ze dat niet dan worden ze vanaf februari volgend jaar gedwongen om zich te laten vaccineren. Maar de vraag is, kan zoiets ook gebeuren in Spanje?

In Oostenrijk doet men er alles aan om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onder controle te krijgen maar het lijkt erop dat een deel van de inwoners niet mee wil helpen. En dus zit er niets anders op om moeilijke en vergaande corona-maatregelen te nemen. Oostenrijk was het eerste land met de 2G-regeling waarbij niet-gevaccineerden niet meer naar een bar, restaurant, hotel of kapper kunnen gaan. 

Nu heeft Oostenrijk ook te maken met een 20 dagen durende thuisblijfplicht voor alle inwoners, wel- en niet-gevaccineerden, vanaf maandag 22 november. Daarnaast geldt vanaf februari 2022 een vaccinatieplicht waarmee Oostenrijk het eerste EU-land zal zijn met een verplichting om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren.

Maar de vraag is, krijgt Spanje ook te maken met een vaccinatieplicht? Het antwoord is ronduit, nee. Spanje heeft het voordeel dat de bereidheid tot vaccinatie groter is dan in andere EU-landen wat resulteert in 90,7% van de inwoners vanaf 12 jaar die volledig gevaccineerd zijn. Er is alleen een ‘kleine’ groep tussen de 20 en 40 jaar die nog niet overtuigd zijn.

Ook bij het zetten van de derde corona ‘boosterprik’ lijkt de bereidheid erg groot want er zijn inmiddels meer dan 3 miljoen mensen die een derde prik hebben gekregen, iets wat gebeurt bij alle inwoners vanaf 60 jaar. Het lijkt er dus op dat Spanje geen vaccinatieplicht zal krijgen maar er wel alles aan zal doen om de niet-gevaccineerden te overtuigen alsnog twee corona-prikken te laten plaatsen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.