menu: rubrieken, zoeken & meer

Kan Spanje net zoals Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?

Kan Spanje net zoals Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?
Beeld: 123rf

Kan Spanje net zoals Oostenrijk ook een vaccinatieplicht krijgen?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag is bekend geworden dat de regering van Oostenrijk als eerste EU-land een vaccinatieplicht gaat invoeren. Dat gebeurt vanaf februari 2022. Dus tot die datum hebben niet-gevaccineerden de tijd om zich alsnog vrijwillige te laten vaccineren. Doen ze dat niet dan worden ze vanaf februari volgend jaar gedwongen om zich te laten vaccineren. Maar de vraag is, kan zoiets ook gebeuren in Spanje?

In Oostenrijk doet men er alles aan om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onder controle te krijgen maar het lijkt erop dat een deel van de inwoners niet mee wil helpen. En dus zit er niets anders op om moeilijke en vergaande corona-maatregelen te nemen. Oostenrijk was het eerste land met de 2G-regeling waarbij niet-gevaccineerden niet meer naar een bar, restaurant, hotel of kapper kunnen gaan. 

Nu heeft Oostenrijk ook te maken met een 20 dagen durende thuisblijfplicht voor alle inwoners, wel- en niet-gevaccineerden, vanaf maandag 22 november. Daarnaast geldt vanaf februari 2022 een vaccinatieplicht waarmee Oostenrijk het eerste EU-land zal zijn met een verplichting om zich tegen Covid-19 te laten vaccineren.

Maar de vraag is, krijgt Spanje ook te maken met een vaccinatieplicht? Het antwoord is ronduit, nee. Spanje heeft het voordeel dat de bereidheid tot vaccinatie groter is dan in andere EU-landen wat resulteert in 90,7% van de inwoners vanaf 12 jaar die volledig gevaccineerd zijn. Er is alleen een ‘kleine’ groep tussen de 20 en 40 jaar die nog niet overtuigd zijn.

Ook bij het zetten van de derde corona ‘boosterprik’ lijkt de bereidheid erg groot want er zijn inmiddels meer dan 3 miljoen mensen die een derde prik hebben gekregen, iets wat gebeurt bij alle inwoners vanaf 60 jaar. Het lijkt er dus op dat Spanje geen vaccinatieplicht zal krijgen maar er wel alles aan zal doen om de niet-gevaccineerden te overtuigen alsnog twee corona-prikken te laten plaatsen.