menu: rubrieken, zoeken & meer

Wel of geen coronapas in Spanje en de verschillende meningen

Wel of geen coronapas in Spanje en de verschillende meningen
Beeld: Europa Press

Wel of geen coronapas in Spanje en de verschillende meningen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn verschillende meningen over het wel of niet invoeren van een coronapas in onder andere de horeca zoals veel regionale overheden willen. De minister van Volksgezondheid zegt dat het invoeren van een coronapas kan helpen om de niet-gevaccineerden over de streep te halen zich toch te laten vaccineren. Maar de directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties en epidemioloog Fernando Simón zegt dat een coronapas geen zin heeft als meer dan 90% van de bevolking gevaccineerd is, zoals in Spanje.

In een tv-interview heeft de minister van Volksgezondheid aangegeven dat een coronapas of ‘pasaporte-Covid’ zoals dat in Spanje ook wel genoemd wordt mee kan helpen om de niet-gevaccineerden over de streep te halen om zich toch te laten vaccineren. Maar ze blijft volhouden dat de regionale overheden dat moeten regelen en moeten aanvragen aan de regionale Hooggerechtshoven.

Daarbij gaat het met name om de leeftijdsgroep 20 tot 40 jaar waar de vaccinatiegraad 85% is, 5% minder dan bij de andere leeftijdsgroepen. Een coronapas kan deze mensen wellicht overtuigen om toch een corona-prik te laten zetten. Voorlopig wordt er binnen het Ministerie van Volksgezondheid niet nagedacht over het zogenaamde 2G-systeem want daarvoor moet eerst het coronapas-systeem zijn ingevoerd in Spanje, iets wat tot nu toe alleen geldt in Catalonië, Galicië en Cantabrië en alleen in de nachthoreca.

Maar de directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties en epidemioloog Fernando Simón heeft echter een andere mening. Weliswaar is de cultheld Simón niet veel meer te zien op de televisie maar hem wordt nog steeds om zijn mening gevraagd. En Fernando Simón is van mening dat een coronapas in Spanje niet veel zin heeft omdat meer dan 90% van de bevolking volledig gevaccineerd is.

90,7% van de bevolking van 12 jaar en ouder kan het ‘pasaporte Covid’ in de vorm van een Europees digitaal coronacertificaat aanmaken, downloaden en uitprinten of op de smartphone opslaan. Volgens de epidemioloog is een coronapas een goed middel in landen waar de vaccinatiegraad laag is zoals Oostenrijk, Duitsland en ook Nederland maar niet in Spanje waar slechts een klein deel van de bevolking niet-gevaccineerd is.