Search
menu
Search

Levensverwachting hoger voor vrouwen in alle EU-regio’s en het hoogst in Spanje

Levensverwachting hoger voor vrouwen in alle EU-regio's en het hoogst in Spanje
Beeld: Canva

Levensverwachting hoger voor vrouwen in alle EU-regio’s en het hoogst in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ter gelegenheid van Wereldkinderdag op 20 november 2022 belicht Eurostatgegevens over de levensverwachting bij de geboorte, het gemiddelde aantal jaren dat een pasgeborene naar verwachting zal leven op basis van de huidige sterftecijfers voor mensen van alle leeftijden binnen de Europese Unie.

Volgens de cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, is de gemiddelde levensverwachting in Spanje 82,4 jaar. Voor vrouwen in Spanje geldt echter dat deze hoger is met 85,2 jaar dan die van de mannen met 79,6 jaar.  Er is in de cijfers ook onderscheid gemaakt in de 17 autonome regio’s en windstreken in Spanje. 

Zo blijkt de gemiddelde levensverwachting bij geboorte voor mannen en vrouwen 83,3 jaar te zijn in het noordwesten (noroeste) van Spanje terwijl dit in het noordoosten (noreste) 83,0 jaar is. In het midden (centro) van het land 81,9 jaar is, in het oosten (este) van Spanje 82,5 jaar en in het zuiden (sur) 81,8 jaar.

Ter vergelijking, de gemiddelde levensverwachting bij geboorte is in België 80,8 jaar met 83,0 jaar bij vrouwen en 78,5 jaar bij mannen. In Nederland is deze leeftijd gemiddeld 81,4 jaar met 83,1 jaar bij vrouwen en 79,7 jaar bij mannen. 

In 2020 was de levensverwachting van een vrouwelijke pasgeborene in de Europese Unie 83,2 jaar, 5,7 jaar hoger dan die van een mannelijke pasgeborene met 77,5 jaar. Gegevens tonen aan dat de levensverwachting in elke regio van de EU hoger is voor vrouwen dan voor mannen. 

In 2020 lag de hoogste levensverwachting bij de geboorte voor vrouwen op het Franse eiland Corsica met 87,0 jaar. Over het algemeen gaat men er echter van uit dat pasgeboren meisjes in Spaanse, Franse en Italiaanse regio’s het langst leven. De hoogste levensverwachtingen voor pasgeboren jongens werden geregistreerd in Ipeiros (Griekenland), op de Balearen (Spanje) en in Umbrië (Italië). Deze drie regio’s hadden elk een levensverwachting bij geboorte voor mannen van 81,4 jaar in 2020. Over het algemeen gaat men er echter van uit dat pasgeboren jongens in Spaanse, Italiaanse en Zweedse regio’s het langst leven.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?