skip to Main Content
Sluiting Google News Spanje nu al negatief effect op internetverkeer naar kranten

Sluiting Google News Spanje nu al negatief effect op internetverkeer naar kranten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

google8MADRID – Google News Spanje is op 16 december gesloten vanwege een strengere Spaanse wet die de kranten, blogs en tijdschriften verplicht geld te vragen voor het laten zien van nieuwsberichten op Google News en andere soortgelijke websites. Google wilde daar niet aan mee werken vanwege het feit dat de dienst geen geld genereerd door het ontbreken van advertenties.

Nog geen dag na de sluiting van Google News merkten vijftig Spaanse nieuwssites al dalingen van 15 tot 20 procent in internetverkeer. Dat gebeurde al gedurende de eerste 15 uur na de sluiting van de nieuwsdienst van de Amerikaanse zoekgigant. De uitgeversorganisaties probeerden het einde van Google News in Spanje nog op het laatste moment te voorkomen omdat men de bui al zag hangen maar Google wilde daar niets van weten.

Net zoals in veel andere landen, keken veel Spanjaarden voor het laatste nieuws op websites als Google News. In principe is er alleen een kleine foto te zien met de titel en een korte samenvatting of eerste regels. Mocht men op het nieuws klikken dan ga je direct naar de website waar het nieuws vandaan komt. Het feit dat men kon zoeken op onderwerp was een groot voordeel om verschillende artikelen van meerdere bronnen te bekijken.

Google zelf snapt het verbod in Spanje niet goed. Zij zeggen juist te helpen door meer verkeer naar de nieuwswebsites te krijgen. Google weet natuurlijk ook hoeveel invloed ze hebben en dus is het voor hen geen verrassing dat het verkeer naar de nieuwssites flink is afgenomen. Inmiddels vragen de journalisten in Spanje alweer om de wet ongedaan te maken, het was niet echt een slimme zet vinden ze zelf en merken nu de gevolgen keihard.

Spanje is ook het eerste en enige land dat zo’n wet invoert. Dat dit ooit in Nederland gaat gebeuren lijkt onwaarschijnlijk. In Nederland heeft dit nieuwsportaal ook een groot aandeel. Dus als ze in Nederland slim zijn en naar de gevolgen in Spanje kijken is het wel heel dom als ze hier hetzelfde zouden gaan doen als in Spanje – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken