skip to Main Content
Nederlanders in top 10 van buitenlanders die huizen kopen in Spanje

Nederlanders in top 10 van buitenlanders die huizen kopen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de gegevens van vastgoedmakelaar Azull hebben de Nederlanders meer huizen gekocht gedurende de eerste negen maanden van 2016 dan het jaar daarvoor. Tussen 1 januari en 30 september hebben de Nederlanders 1.281 woningen gekocht in Spanje. Met dat aantal staat Nederland volgens de makelaar voor het eerst sinds lange tijd in de top 10 van landen die woningen kopen in Spanje. Overigens is op Business Insider te lezen dat dit aantal waarschijnlijk naar de 1.600 woningen zal stijgen op het einde van dit jaar.

Aangezien Nederlanders vaak naar het fiscaal plaatje kijken en pas beslissingen nemen als men op de hoogte is van de belastingtechnische zaken rondom een tweede of eerste huis in Spanje, wordt er steeds meer informatie ingewonnen van te voren. Nu blijkt dat het vanaf 2017 aantrekkelijker zal worden om woningen in het buitenland te kopen, zijn veel Nederlanders dit jaar al tot de stap overgegaan om een tweede woning of vakantiehuis aan te schaffen in Spanje.

Belastingen

Op de website van Business Insider is te lezen dat vanaf 1 januari 2017 het vermogen in box 3 op een andere manier zal worden aangeslagen. Door de aanschaf van een huis in het buitenland kan men ontsnappen aan de jaarlijkse heffing want je hoeft geen belasting te betalen over een vakantiewoning in Nederland maar in het land waar dat huis staat, in dit geval dus Spanje. Vanaf 2017 zal de uniforme heffing van 1,2% belasting op spaargeld en beleggingen verdwijnen, iets wat vooral voor kleinere vermogens interessant is maar minder gunstiger dan bij grotere vermogens die meer belasting moeten betalen.

Er komt vanaf volgend jaar een getrapt systeem waarbij de vrijstelling voor de heffing in box 3 25.000 euro per persoon wordt. Na dat bedrag komt de effectieve heffing over de volgende 75.000 euro te staan op 0,87% en daarna de tweede trap tussen 100.000 en 1 miljoen met een heffing van 1,4%. Degene die het geluk hebben meer dan 1 miljoen euro te kunnen uitgeven moeten 1,65% belasting betalen in box 3.

Prijzen

Volgens vastgoedmakelaar Azull zijn met name woningen in Spanje erg in trek omdat na de crisis de prijzen aantrekkelijker zijn. Huizen in Spanje zijn op dit moment meer dan 15% goedkoper dan in buurland Frankrijk waar normaal gesproken ook veel woningen worden gekocht door Nederlanders. Een huis in Spanje kost op dit moment gemiddeld 1.688 euro per vierkante meter. Voor de Nederlanders zijn vooral de Costa del Sol, Costa Blanca en de Balearen (Ibiza) erg in trek.

2015

2015 eindigde met ongeveer 1.300 verkochte Spaanse woningen aan Nederlanders, dat was toen al een stijging van 26%, aldus de gegevens van de Spaanse registratiekantoren. De Belgen kochten echter meer dan 2.907 woningen in Spanje, dat is dus meer dan het dubbele dan de Nederlanders. Dit jaar gaat het erop lijken dat de Nederlanders meer woningen dan gedurende 2015 zullen gaan kopen en dat de Belgen iets minder woningen hebben gekocht. Deze gegevens weten we echter pas als dit jaar voorbij zal zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. WY VINDEN HET HEERLYK OM IN SPANJE TEWONEN WE HEBBEN NOG GEEN HUIS GEKOCHT; MAAR HIER IN SPANJE GAAT ALLES OP EEN RUSTIGE MANIER; IN HOLLAND IS ALLES HEKTIES

  2. Wanneer je (gemiddeld) €1.688 per m2 neerlegt voor een (tweede) woning in Spanje, ben je echt veel te duur uit. Dat zijn gewoon Nederlandse kosten en daarom vinden veel kopers dat waarschijnlijk ook ‘gewoon’. Een prijs van €800 – €1.000 per m2 is veel realistischer. Ook verzekeraars werken met deze laatste getallen, afhankelijk van de kwaliteit van de woning.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken