skip to Main Content
Noodweer zorgt voor veel overstromingen, problemen en doden in Alicante, Murcia en Almería (foto’s)

Noodweer zorgt voor veel overstromingen, problemen en doden in Alicante, Murcia en Almería (foto’s)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het enorme noodweer heeft voor veel problemen, overstromingen, uit de oevers getreden rivieren, blank staande straten, pleinen en woningen en zelfs twee doden gezorgd in de provincies Alicante, Valencia, Castellón, Murcia, Almería, Granada en Teruel. Het ging de laatste dagen erg heftig tekeer in de toeristische regio’s van het zuiden van Spanje. Ook deze maandag en dinsdag zal de regen voorlopig nog niet verdwijnen en is de storm nog niet voorbij.

Orihuela (Vega Baja)

Op veel plaatsen is nu al bijna meer regen gevallen dan wat er normaal gesproken valt in een jaar tijd. De regen kwam met bakken uit de hemel waardoor er op sommige plaatsen meer dan 140 liter regenwater per vierkante meter viel en rivieren buiten hun oevers traden zoals in Orihuela waar de rivier El Segura voor het eerst in 29 jaar uit haar oevers trad. Het water stroomde daarna door de straten van dorpen waarbij diverse mensen geëvacueerd moesten worden en vele wegen afgesloten moesten worden voor het verkeer. Ook in de kustplaats Torrevieja waren er problemen met de hoeveelheden regenwater.

Alicante

Datzelfde geldt voor de regio Alicante waar volgens de krant Diario Información zeker 160.000 inwoners op een plaats wonen dat ze een risicogroep zijn wat betreft overstromingen. Ook in de provincie werden veel problemen met het wassende water geregistreerd. Op veel plaatsen vielen bomen om en moesten wegen worden gesloten vanwege het hoogstaande water.

Elche

In Elche zorgde de wind voor veel omvergewaaide bomen en afgebroken takken die op de straten lagen. Langs de CV-84 weg viel een grote reclamezuil om wat er spectaculair uitziet en gelukkig voor geen gewonden of erger zorgde. Parken moesten gesloten worden omdat men bang was dat palmbomen zouden omvallen, iets wat afgelopen zaterdag ook al gebeurde in Elche. Daarnaast moesten er diverse wegen worden afgesloten vanwege hoogstaand water.

Benidorm & Finestrat (La Marina)

In de gemeente Pedreguer raakten vijf inzittenden van een auto gewond toen deze om 15.30 uur op de N-332 weg bij een botsing betrokken raakte. In de kustplaatsen Benidorm en Finestrat zorgde de enorme regenval voor veel problemen waarbij wegen blank stonden en om worden getoverd tot kolkende rivieren waarbij het wassende water een weg zocht naar de zee. De gemeente had daarnaast opdracht gegeven om op een camping de inzittenden van zo’n 80 caravans te evacueren terwijl ook andere campings problemen hadden met het hoge water. In Finestrat overleed zaterdag een 76-jarige man toen deze in zijn auto vast kwam te zitten en door het water werd meegenomen. In de kustplaatsen La Vila, Altea en Calpe werden weinig problemen gemeld al regende het ook hier heftig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Castellón

In de provincie Castellón overleed vrijdagavond een 30-jarige man toen hij met zijn auto op een plattelandsweg in Serradal van de weg raakte en terecht kwam in een greppel waar een meter water in stond als gevolg van de regen. De regen zorgde verder voor enkele afgesloten wegen het afgelopen weekend maar meer problemen werden er niet gemeld.

Valencia

Ook in de provincie Valencia waren veel problemen met de enorme regenval en harde windstoten. Diverse wegen moesten worden afgesloten voor het verkeer en op enkele plaatsen ontstonden kleine overstromingen. Bomen en reclameborden waaiden om en puin op de straten zorgde voor verkeersproblemen.

Murcia

De deelstaat Murcia heeft ook flink te lijden gehad onder de enorme regenval waarbij tientallen wegen moesten worden afgesloten voor het verkeer vanwege hoogstaand water of rotsen en puin die op de wegen lagen. In de regio Murcia werd de alarmfase 2 ingeschakeld vanwege het slechte weer in onder andere de Campo de Cartagena en Mazarrón. Rivieren puilen uit maar zijn nog niet overstroomd. Als het echter door blijft regenen zou dat wel kunnen gebeuren. In de stad Murcia is in 28 uur tijd 25% van de jaarlijkse regenval geregistreerd, aldus de gemeente via Twitter. Veel scholen zijn deze maandag in ieder geval gesloten omdat men bang is dat deze onder kunnen lopen met water, er aardverschuivingen kunnen plaatsvinden of omdat de scholen niet te bereiken zijn vanwege het hoogstaande water. De laatste dagen moesten er meer dan 350 mensen uit hun voertuigen gered worden omdat ze verrast werden door het wassende regenwater.

Almería

In de provincie Almería kwamen er bij de 112 noodtelefoon meer dan 200 noodberichten binnen als gevolg van de regen, wind en sneeuw waar veel delen van de provincie mee te maken hebben. In totaal hadden 39 gemeenten zoals Almería stad, Nijar, Vera, El Ejido, Roquetas de Mar, Cuevas de Almanzora, Mojácar en Pulpí in de provincie te maken met problemen als gevolg van de hevige regenval. Er waren tientallen overstromingen, garages en parkings die onderliepen met water, bomen die omvielen en takken die overal naartoe waaiden, muren die omgewaaid waren en wegen, pleinen en woningen die blank stonden. In de gemeente Albox moesten twee personen uit een voertuig gered worden nadat deze vast was komen te zitten op een plaats waar het water snel steeg. In de kustplaats Vera stonden ook straten blank en waren er diverse problemen als gevolg van het extreem slechte weer – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
  1. @Pieter Losecaat Vermeer,
    ik ben het helemaal eens met Pieter. Overal in Spanje zwerfvuil. Dat was in de jaren zestig al en schijnt tot de cultuur van Spanje te behoren. Dit in tegenstelling met Holland. Ook de hondenpoep op looppaden is NIET de zorg van de hondenbezitters, schijnt. Een goede reden om hondenvervuiling in te voeren of wanneer die al zou bestaan flink verhogen.

  2. Wij konden niet landen in San Javier landingsbaan onder water naar Alicante uitgeweken konden niet naar huis 40 wegen afgesloten hebben overnacht door Raynair betaald netjes en om 2 uur konden we naar huis geen letsels maar erg om het mee te maken terwijl de ramp op enkele km erger was met letsel dus wij hebben geluk gehad erg voor de anderen

  3. Verschrikkelijk me oom en tante wonen in die omgeving mijn vader en moeder zijn bij hun op vakantie gelukkig hebben ze alleen materiële schade maar wat leef ik mee met al die mensen daar

  4. Ik vind het verschrikkelijk dat de Spanjaarden dit nog allemaal moeten meemaken terwijl ze al bijna niets in handen hebben 🙁 Ik leef enorm mee met de mensen van Zuid Spanje :'(

    1. Ik leef al 16 jaar in de stad Murcia en zooo slecht hebben die mensen het nou ook weer niet!! Het regende wel hard maar niet meer dan vaak in Nederland voorkomt, en vooral omdat het zo onherbergzaam is verzamelt het water zich op de “lage” plaatsen. Daardoor ontstaat die stroming en al de schade. Omdat vele rioolen, greppels e.d. verstopt zitten met puin, afval en plastic kan het water al helemaal niet weg tesamen met de leemachtige grond die ook niet veel opneemt. Dit is zeker voor een groot deel te voorkomen, maar dan moeten ze hier gaan plannen en onderhouden en daar zijn ze a. niet goed in en b. hebben ze niet altijd (prioriteit, wel de banken maar niet de mensen) het geld voor over.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken