skip to Main Content
Appartementen mogen in Madrid 90 dagen per jaar zonder vergunning aan toeristen verhuurd worden

Appartementen mogen in Madrid 90 dagen per jaar zonder vergunning aan toeristen verhuurd worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De gemeente Madrid heeft een motie aangenomen waarmee zij net zoals andere steden de strijd aangaan met de verhuurders van appartementen aan toeristen. Als het aan de gemeente ligt dan zal het in de toekomst mogelijk zijn om zonder vergunning of toestemming van de gemeente gedurende minder dan 90 dagen per jaar een appartement aan toeristen te verhuren. Is die verhuurperiode langer of meer dan 3 maanden per jaar dan dient de eigenaar een speciale licentie aan te vragen.

De verhuur van appartementen in steden is sinds de opkomst van platforms als Airbnb en HomeAway steeds populairder geworden bij zowel de vakantiegangers alsook de verhuurders van deze appartementen. Hierdoor zijn met name in de centra van steden problemen ontstaan omdat er soms meer toeristen appartementen met al de bijkomende problemen zijn dan gewone appartementen waar mensen wonen.

In Madrid is het probleem nog niet zo groot als in Barcelona maar de gemeente van de hoofdstad van Spanje wil dat ook graag voorkomen door maatregelen te treffen. Ten eerste wil de gemeente precies weten welke appartementen aan toeristen verhuurd worden om zo een goed overzicht te hebben van de hoeveelheden waarna men met de regels zal beginnen.

Eigenaren van appartementen die deze minder dan 90 dagen per jaar aan toeristen verhuren hoeven geen speciale licentie aan te vragen maar die verhuurders die hun appartementen vanaf 90 dagen per jaar aanbieden aan toeristen dienen wel speciale vergunningen van de Agencia de Actividades te hebben. De voorspelling van de gemeente is dat vanaf 1 januari er al zo’n 1.000 licenties gegeven zullen worden.

Met deze nieuwe regels wil de gemeente Madrid dezelfde lijn volgen van andere grote Europese steden waar soortgelijke regels voor toeristen verhuur succesvol zijn ingevoerd. Volgens de burgemeester Manuela Carmena moet er een gezonde balans gevonden worden tussen samenleving en het toerisme in de stad. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor veel families in de stad maar dat wil niet zeggen dat zomaar alles toegestaan is.

Foto: ElDiario.es

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken