Appartementen mogen in Madrid 90 dagen per jaar zonder vergunning aan toeristen verhuurd worden

Appartementen mogen in Madrid 90 dagen per jaar zonder vergunning aan toeristen verhuurd worden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gemeente Madrid heeft een motie aangenomen waarmee zij net zoals andere steden de strijd aangaan met de verhuurders van appartementen aan toeristen. Als het aan de gemeente ligt dan zal het in de toekomst mogelijk zijn om zonder vergunning of toestemming van de gemeente gedurende minder dan 90 dagen per jaar een appartement aan toeristen te verhuren. Is die verhuurperiode langer of meer dan 3 maanden per jaar dan dient de eigenaar een speciale licentie aan te vragen.

De verhuur van appartementen in steden is sinds de opkomst van platforms als Airbnb en HomeAway steeds populairder geworden bij zowel de vakantiegangers alsook de verhuurders van deze appartementen. Hierdoor zijn met name in de centra van steden problemen ontstaan omdat er soms meer toeristen appartementen met al de bijkomende problemen zijn dan gewone appartementen waar mensen wonen.

In Madrid is het probleem nog niet zo groot als in Barcelona maar de gemeente van de hoofdstad van Spanje wil dat ook graag voorkomen door maatregelen te treffen. Ten eerste wil de gemeente precies weten welke appartementen aan toeristen verhuurd worden om zo een goed overzicht te hebben van de hoeveelheden waarna men met de regels zal beginnen.

Eigenaren van appartementen die deze minder dan 90 dagen per jaar aan toeristen verhuren hoeven geen speciale licentie aan te vragen maar die verhuurders die hun appartementen vanaf 90 dagen per jaar aanbieden aan toeristen dienen wel speciale vergunningen van de Agencia de Actividades te hebben. De voorspelling van de gemeente is dat vanaf 1 januari er al zo’n 1.000 licenties gegeven zullen worden.

Met deze nieuwe regels wil de gemeente Madrid dezelfde lijn volgen van andere grote Europese steden waar soortgelijke regels voor toeristen verhuur succesvol zijn ingevoerd. Volgens de burgemeester Manuela Carmena moet er een gezonde balans gevonden worden tussen samenleving en het toerisme in de stad. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor veel families in de stad maar dat wil niet zeggen dat zomaar alles toegestaan is.

Foto: ElDiario.es

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.