skip to Main Content
In Catalonië worden minder El Gordo kerstloterij biljetten gekocht vanwege de politieke situatie

In Catalonië worden minder El Gordo kerstloterij biljetten gekocht vanwege de politieke situatie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Op vrijdag 22 december vindt zoals elk jaar de traditionele El Gordo kerstloterij plaats waarbij miljoenen euro’s te winnen zijn. Het is de grootste en populairste loterij van Spanje en tot voor kort ook in Catalonië. Vanwege het onafhankelijkheidsproces en alle politieke problemen rondom dit conflict zijn er veel separatisch denkende Catalanen die uit protest en als boycot geen El Gordo kerstloten kopen want die zijn “te Spaans”. Daar tegenover staat dat de loten voor de Catalaanse La Grossa loterij meer verkocht worden.

Traditiegetrouw gaat (bijna) heel Spanje naar een van de vele verkooppunten om een lot te kopen voor de kerstloterij El Gordo. Dat was ook altijd zo in Catalonië maar na alle problemen rondom de afscheiding van Spanje en de uitvoering van artikel 155 door de centrale regering in Madrid zijn er veel Catalanen die niets zien in het financieel steunen van een Spaanse instantie zoals de Loterías del Estado. Zij kiezen dan ook liever bij wijze van boycot voor een lot bij de eigen Loteria de Catalunya ofwel Catalaanse loterij dan bij de Spaanse loterij, ook al is daar wellicht meer te verdienen.

De El Gordo loterij wordt op vrijdag 22 december gehouden terwijl de Catalaanse La Grossa de Cap d’Any ofwel in het Spaans el Gordo de Fin de Año maar dan in vrouwelijke vorm om problemen met de El Gordo loterij te voorkomen op 31 december plaatsvindt. Volgens de verkopers van de El Gordo loterij valt het verlies aan klanten wel mee en wordt er tussen de 5% en 10% minder verkocht. Veel Catalanen kiezen ervoor om traditiegetrouw wel mee te blijven doen met de “Spaanse” loterij maar ook deel te nemen met de “Catalaanse” loterij.

Bij veel loterij verkopers is de daling van verkoop van El Gordo loten niet alleen vanwege de daling van Catalanen die als boycot geen biljetten kopen maar ook vanwege minder toeristen. Het toerisme heeft veel te lijden onder het Catalaanse proces en ook de loterij verkopers zien minder toeristen langskomen dan andere jaren. De laatste jaren werden er steeds meer kerstloterijbiljetten verkocht aan buitenlanders die op vakantie zijn in Catalonië maar bij gebrek aan toeristen wordt er dus ook minder aan buitenlanders verkocht.

De El Gordo loterij wordt elk jaar op 22 december gehouden waardoor het dus automatisch de kerstloterij wordt genoemd. Het is de loterij die de hoogste prijzen uitdeelt en waar de meeste media aandacht voor is. De trekking wordt live uitgezonden op het TVE kanaal waarbij men de zingende kinderen kan zien en horen die op hun speciale traditionele manier de nummers bekend maken. Uiteindelijk wordt overal in Spanje na de trekking feest gevierd bij de winnaars waarbij dit ook vaak live wordt uitgezonden op de televisie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. “…maar na alle problemen rondom de afscheiding van Spanje en de uitvoering van artikel 155 door de centrale regering in Madrid zijn er veel Catalanen die niets zien in het financieel steunen van een Spaanse instantie zoals de Loterías del Estado. Zij kiezen dan ook liever bij wijze van boycot voor een lot bij de eigen Loteria de Catalunya ofwel Catalaanse loterij dan bij de Spaanse loterij, …”

    Gelijk hebben ze !!

  2. En waar wordt het feest gehouden als je per internet koopt. Ook in Spanje wordt er steeds meer per internet verkocht waar dus alle loterijen te koop zijn.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken