skip to Main Content
Spaanse regering begint campagne over wat te doen in het geval van een terroristische aanslag

Spaanse regering begint campagne over wat te doen in het geval van een terroristische aanslag

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Al voor de terroristische aanslag op 17 augustus van dit jaar op de Ramblas in Barcelona en in de kustplaats Cambrils aan de Costa Dorada bevond Spanje zich meer dan een jaar in terreur fase 4 wat de op een na hoogste is. De Spaanse regering was echter op nationaal vlak nog geen campagne begonnen om de bevolking uit te leggen wat men moet doen als men betrokken raakt bij een terroristische aanslag. Nu is men dan eindelijk de actie #QuéHacerEnUnAtentado begonnen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is in samenwerking met de Guardia Civil en de Policía Nacional met de campagne #QuéHacerEnUnAtentado ofwel #WatTeDoenInGevalVanEenAanslag begonnen. Onder deze hashtag worden de tips van de autoriteiten door middel van foto’s, teksten en een video via de sociale media verspreid. De minister van Binnenlandse Zaken wilde echter bij de presentatie van de campagne benadrukken dat er nu niet meer kans is op een aanslag dan voor deze campagne maar wel dat iedereen attent dient te zijn en een gewaarschuwd mens telt voor twee. In de video wordt een 10 stappenplan uitgelegd, helaas allemaal wel weer in het Spaans wat voor sommige niet Spaans sprekende personen erg lastig kan zijn.

Het is echter wel vreemd dat het ministerie pas zo laat met deze actie begint maar beter laat dan nooit. In de video is onder andere te zien dat de nooduitgangen dient te kennen, zich achter een muur of een ander stevig en vast obstakel moet verschuilen als er “iets” gebeurd, men moet vermijden vreemde objecten zoals in de steek gelaten koffers en tassen aan te raken of te bewegen, geen liften te gebruiken in geval van een aanslag, de mobiele telefoon op stil en zonder trilfunctie zetten etc.

Daarna raadt men de mensen in Spanje aan, zowel de inwoners alsook de bezoekers, om de smartphone app AlertCops te installeren. Met deze App kun je misdrijven melden, kan men gelokaliseerd worden en dat alles in meerdere talen, wat ingesteld kan worden in je profiel binnen de app. Via de app kun je met een druk op het beeldscherm melding doen van diefstal, straatroof, vandalisme, agressie en vechtpartijen, seksueel misbruik, partnergeweld, bullying op school, contact opnemen als je verdwaalt bent en in de lijn van het bovenstaande in geval van iets verdachts en radicalisering.

Men kan hem downloaden van Google Play en van Apple, vervolgens moet men registreren en confirmeren met een SMS.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Zou het niet beter zijn om alle westerlingen met een vuurwapenvergunning, hun wapen permanent te laten dragen en een afschotvergunning te geven voor idioten die onze mensen willen doden. Zelfverdediging is toch een fundamenteel mensenrecht, en zeker als de overheid met haar door haar zelf zo opgehemelde zwaardmacht niet in staat is om ons te verdedigen. Moeten wij ons laten afmaken, in afwachting van de laattijdige komst van ordediensten, die ook nog eens onvoldoende getraind en bewapend zijn, en waarschijnlijk ook nog eens diep gedemotiveerd?? Nee dus. When guns are outlawed, only outlaws will have guns. En in die situatie bevinden we ons nu. WAANZINNIG dat we dat allemaal blijven pikken.

    1. Ik heb op mijn iPad (die ik gebruik als navigatie) de Franse en Belgische versie van AlertCops erop staan. Stom dus dat die van Spanje niet kan…binnen een half jaartje nog eens proberen?

  2. Goed dat je de App AlertCop aanbeveelt Remco. Deze is bijzonder nuttig voor ALLE noodsituaties en is zeer gemakkelijk in het gebruik.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken