skip to Main Content
Zwarte Pieten discussie nu ook begonnen bij Driekoningenoptocht in Alcoy

Zwarte Pieten discussie nu ook begonnen bij Driekoningenoptocht in Alcoy

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – De Driekoningenoptocht van de gemeente Alcoy in de provincie Alicante wordt gezien als de oudste van het land en het streven is om de Cabalgata de Reyes Magos die elk jaar op 5 januari wordt gehouden door Unesco op te laten nemen op de werelderfgoed lijst. Er is nu echter een klein scheurtje in dat plan gekomen nu een Podemos parlementariër een einde wil aan de zwarte hulpjes van de Driekoningen. Het gaat hier net zoals in veel gevallen bij de Zwarte Pieten om blanke mensen die zwart geschminkt worden.

Podemos parlementariër in het Parlement van de deelstaat Valencia Rita Bosaho, zelf geboren in Malabo in Equatoriaal-Guinea, vindt dat er sprake is van discriminatie waardoor de discussie in Alicante erg veel lijkt op de Zwarte Pieten discussie in Nederland. Het zwart verven van blanke mensen is volgens Bosaho allang niet meer van deze tijd en ook al lijkt het een onschuldig iets het is en blijft een vorm van discriminatie. Het zogenaamde BlackFace werd in de Verenigde Staten veel toegepast maar is sinds 1960 verboden.

De afkeer van het zwart verven van blanke mensen was te lezen in een artikel in het magazine Afroféminas met de titel “Un BlackFace masivo en Alcoy” waarin geschreven is dat de praktijk van het zwart verven van blanke mensen een teken is van de spot drijven en het niet respecteren van de zwart gekleurde bevolking. Volgens de auteurs van het artikel zou er niets veranderen aan de Driekoningenoptocht indien de knechten (pajes) niet zwart werden geverfd.

Het antwoord van de fans van de optocht duurde echter niet lang en snel werd er een actie op touw gezet op change.org waarbij men in 24 uur tijd al meer dan 9.000 handtekeningen ophaalden voor het behoud van de zwartgeschminkte knechten. Men wil met minstens 15.000 handtekeningen een brief sturen naar Unesco om de Cabalgata de los reyes magos tot werelderfgoed te laten verklaren zodat de zwart geschminkte pajes beschermd zijn.

De hele kwestie is door veel inwoners van Alcoy als zeer serieus genomen en over het algemeen vindt men dat men niets moet veranderen aan de traditie van de Driekoningenoptocht. Er wordt dan ook heftig gediscussieerd op de sociale media de laatste dagen waarbij er velen zijn die de 133 jaar oude traditie van de zwart geschminkte knechten verdedigen. Sterker nog, het mogen deelnemen aan een optocht als een van de vele pajes is een hele eer en iets wat traditiegetrouw gedaan wordt door vrijwilligers die weten wat ze doen.

Afroféminas voert echter op o.a. Twitter een andere campagne waarbij ze graag zouden willen zien dat de knechten van de Driekoningenoptocht niet meer zwart geschminkt worden om zo een einde aan het BlackFace in Alcoy te bewerkstelligen. Voorlopig is er geen enkele andere politieke partij die het met Podemos parlementariër Rita Bosaho eens is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Die zever begint zo langzamerhand op de mensen hun zenuwen te werken.Als dat zo verder gaat om al onze tradities te viseren zullen deze muggenzifters zelf de schuld zijn dat we onze zwarte medeburgers met een scheef oog gaan bekijken.

 2. Begint dat gezeik hier nu ook al??? Mafkees! Gelukkig zal Spanje zich niet zo makkelijk de wet voor laten schrijven. Echt weer belachelijk!

 3. Zulk soort mensen moeten zo snel mogelijk opzouten naar hun eigen land
  ze hebben hier in Europa niets te zoeken
  en zeker niet in Spanje
  dus Sinterklaas en de drie koningen zijn altijd een traditie geweest
  en dat moet niet door een of andere idioot verpest worden
  laten die maar hun problemen in hun eigen land oplossen

 4. Ik sluit mij volledig aan bij uw verhaal.
  Ook vanuit Nederland voor iedereen fijne feestdagen en goede .gezondheid .
  Redactie bedankt voor jullie bijdrage.

 5. Grappig. Men doet het al 133 jaar zo en nu is er ineens iemand die er wat over gaat roepen. Als ze dan ook even kunnen uitleggen waarom dit discriminatie is?
  Volgens mij betekent het woord ¨het maken van onderscheid¨ en dat op basis van bepaalde criteria.
  Is daar hier sprake van? Zo ver ik kan lezen niet.
  Maar ja, dan hebben mensen weer iets om zich druk over te maken.
  In de meeste optochten van de 3 Koningen in Spanje, zie je 2 blanke en 1 donkere koning. In menig dorp is de donker gekleurde koning iemand afkomstig uit Afrika. Zo te zien voelt deze man zich gewoon gelijk aan de andere 2 Koningen en is er dus niets mis mee.
  Als deze Koning zijn helpers meeneemt, is het vrij logisch dat deze dezelfde kleur zal hebben.

  Maar goed, we zullen hier wel uren lange discussies over krijgen, wat voor de ene persoon een leuk kinderfeest is, net als Sinterklaas in Nederland, is voor de ander een reden om zich te profileren. Allemaal prima, iedereen recht op zijn eigen mening, maar laten we de kinderen buiten deze zaken houden.
  Voor hen is het een onschuldig kinderfeest, met veel te veel snoep en de volgende ochtend met een berg cadeau´s. En later een bezoek aan de tandarts.

  Ik wens een ieder alvast een geweldige kerst en jaarwisseling toe en dat er nog maar vele feestdagen mogen volgen!

  1. Yep. Zo is het. Als men naar een ander land gaat dan is het de bedoeling om de gewoonte en zeden aan te nemen of tenminste te respecteren ipv de gewoontes van het land dat men verlaten heeft op te dringen aan het ‘gastland’.

  2. Dit is letterlijk en figuurlijk roet in het eten gooien.
   Nog even en de discussies barsten los over de ‘ Fiestas de Moros y Cristianos’!

   1. ………dat is in Villena (Alc) al een paar jaar aan de gang.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken