menu: rubrieken, zoeken & meer

Antigeentest niet meer geldig om de Canarische Eilanden binnen te komen

Antigeentest niet meer geldig om de Canarische Eilanden binnen te komen
Beeld: 123rf

Antigeentest niet meer geldig om de Canarische Eilanden binnen te komen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Sinds 10 december mochten buitenlandse reizigers die naar de Canarische Eilanden reisden naast de negatieve testresultaten van een PCR-test of TMA-test ook de negatieve testresultaten laten zien van een antigeentest. Maar zoals we al eerder schreven was dat een maatregel die tegen de landelijk geldende regels inging en het Constitutionele Hof in Spanje heeft de regionale Canarische maatregelen wat betreft de antigeentest tijdelijk opgeschort totdat het conflict tussen de regionale overheid van de Canarische Eilanden en dat van de centrale regering is opgelost.

De uitspraak van het Tribunal Constitucional betekent dat het sinds vrijdag 18 december niet meer is toegestaan naar de Canarische Eilanden te reizen met alleen een negatieve antigeentest (test de antígenos) uitslag. De enige negatieve testresultaten die zijn toegestaan om de Canarische Eilanden, net zoals de rest van Spanje (het vasteland) en de Balearen eilanden, binnen te komen zijn de PCR-test en de TMA-test.

De regionale maatregel op de Canarische Eilanden werd door de regionale overheid genomen omdat deze van mening is dat de Canarische Eilanden zich in de bijzonder situatie bevinden van het Ultraperifeer gebied (UPG) gebied maar de centrale overheid ziet dat niet zo. Daarom werd het regionale decreet over de antigeentest dat op 9 december werd aangenomen naar het Constitutioneel Hof gebracht die meent dat er sprake is van een conflict wat betreft de capaciteit om deze beslissing te nemen.

In de praktijk betekent dit dat de antigeentest NIET meer is toegestaan om de Canarische Eilanden binnen te komen. Reizigers die in plaats van de enige toegestane corona-tests PCR en TMA de Canarische Eilanden proberen te betreden met een negatieve antigeentest worden geweigerd en bij hoge uitzondering eventueel doorverwezen naar de mogelijkheid om tegen betaling ter plaatse een sneltest te laten doen MAAR men kan ook een boete krijgen die kan oplopen tot 600 euro.

In strijd met regels

Het toestaan van een negatieve antigeentest was sinds het begin in strijd met de landelijk opgestelde regels van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de Spaanse regering. Dit was dus een nieuw conflict tussen een regionale overheid en de centrale regering en de kans was sinds het begin groot dat er in een later stadium wijzigingen zouden komen, ietswat dus nu gebeurd is.

Antigeentest

De antigeentest toont aan of er antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (meestal eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De test geeft in korte tijd een uitslag; meestal na een kwartier na het opbrengen van het monster in het laboratorium. 

De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is, met een antigeentest een negatieve testuitslag krijgt, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben.