menu: rubrieken, zoeken & meer

Kunnen Nederlanders en Belgen in Spanje een derde ‘boosterprik’ krijgen?

Kunnen Nederlanders en Belgen in Spanje een derde ‘boosterprik’ krijgen?
Beeld: Canva

Kunnen Nederlanders en Belgen in Spanje een derde ‘boosterprik’ krijgen?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We krijgen bij de redactie veel vragen binnen over de derde corona ‘boosterprik’ waarmee men in Spanje al een tijd bezig is. Er zijn inmiddels meer dan 10,5 miljoen inwoners van Spanje met deze extra derde corona-prik gevaccineerd waarmee Spanje ver vooruit loopt op andere EU-landen, zoals Nederland en België. Maar veel Nederlanders en Belgen die in Spanje niet-officieel wonen of voor lange tijd verblijven tijdens het overwinteren vragen zich af of ook zij een derde corona-prik kunnen krijgen in Spanje. (dit is een herhaling van een eerder geplaatst artikel op 12 november)

ATTENTIE: wij kunnen als nieuwswebsite geen informatie geven over of het wel of niet mogelijk is een derde boosterprik in Spanje te krijgen. Daarvoor dient u bij de medische centra in Spanje te zijn omdat het aan algemene informatie voor heel Spanje ontbreekt. Dat is per autonome regio weer anders. Belangrijk is dat je op de een of andere manier staat geregistreerd in Spanje..

Het antwoord daarop is niet makkelijk. Ten eerste omdat het corona-vaccinatieproces in Spanje niet landelijk geregeld is maar uitgevoerd wordt door de regionale overheden in de 17 autonome regio’s en elke regio heeft eigen regels en vaccineert met een eigen ritme. 

In Spanje is men op 25 oktober begonnen met het zetten van de boosterprik en de leeftijdsgroepen zijn geleidelijk uitgebreid naar de 60-plussers. Binnenkort kunnen echter ook de inwoners in de groep 59-50 jaar en daarna 49-40 jaar een boosterrpik-afspraak maken of wachten op de oproep.

Wie krijgt een derde prik?

De derde corona-prik geldt (nog) niet voor iedereen vanaf 12 jaar maar voor bepaalde groepen personen. Daarbij gaat het om de 60-plussers; bewoners van bejaardencentra; mensen met een zeer hoog risico en kwetsbare personen met een ernstige afweerstoornis en bij personen die net een transplantatie gehad hebben of kanker-, nier- en dialysepatiënten etc. en personen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin (een prik) en het zorgpersoneel. Recent werd bekend gemaakt dat de volgende groep die aan de beurt komt 59-50 jaar is en daarna 49-40 jaar.

Welk vaccin wordt gezet?

In alle gevallen worden de Pfizer en Moderna vaccins gebruikt voor de derde prik en in het geval van het Janssen-vaccin de tweede prik. De aanbeveling is om de derde boosterprik te laten zetten als de zes maanden sinds de tweede corona-prik verstreken zijn. Personen die twee keer zijn gevaccineerd met AstraZeneca krijgen nu als derde corona-prik Pfizer of Moderna.

Wanneer wordt deze derde prik gezet?

Dat is afhankelijk van de autonome regio want elke regio heeft een eigen vaccinatie-ritme. Inwoners van Spanje en buitenlanders die ingeschreven staan bij de Seguridad Social worden opgeroepen en krijgen een bericht. De derde prik wordt in alle gevallen pas zes maanden na de tweede corona-prik gezet.

Kunnen buitenlanders ook een derde prik krijgen?

Over het algemeen is de regel dat iedereen in Spanje gevaccineerd kan worden tegen Covid-19, dus ook buitenlanders. Maar er zijn wel enkele eisen aan verbonden zoals dat je bij de Seguridad Social (Sociale Zekerheid) ingeschreven moet zijn en een ‘Tarjeta Sanitaria’ moet hebben, deze kun je aanvragen bij de lokale ‘Centro de Salud’ in de gemeente waar je verblijft. Daarbij is het hebben van een Número de Identidad de Extranjero (NIE) ook belangrijk zoniet noodzakelijk. Verder moet je staan ingeschreven in de gemeente waar je verblijft en waar je gevaccineerd wilt worden waardoor je een ‘Certificado de Empadronamiento’ hebt. Ook is een Spaans mobiel telefoonnummer belangrijk zodat je een SMS-bericht kunt ontvangen. Op deze website van Clínica Benissa legt men het proces uit in Benissa (Costa Blanca) maar in andere gemeenten is dat nagenoeg hetzelfde.

Het uitgangspunt binnen de Europese Unie is altijd geweest dat mensen worden gevaccineerd in het land waar zij wonen. De Spaanse regering heeft echter al in het begin laten weten dat alle in Spanje verblijvende personen toegang krijgen tot het corona-vaccin. Maar of dat ook zo is bij de derde corona ‘boosterprik’ is ons niet bekend.

Over het algemeen is het zo dat als je in Spanje gaat wonen je jezelf inschrijft bij de Spaanse Seguridad Social waardoor je een Tarjeta Sanitaria krijgt. Als dat gebeurt is dan kun je altijd in aanmerking komen voor een corona-prik omdat je geregistreerd staat waarbij de nationaliteit niets uit maakt. 

In veel gevallen is het lastig om gevaccineerd te worden in Spanje als je niet staat ingeschreven bij de Seguridad Social maar de regels veranderen continu en zijn per autonome regio weer anders. Door navraag te doen bij de lokale gezondheidscentra kom je achter meer informatie.

Voor overwinteraars geldt dat je dus ingeschreven moet staan om een ‘Tarjeta Sanitaria Temporal’ te kunnen krijgen. Daarvoor moet je dus zijn bij ‘Centro de Salud’ van de gemeente waar je verblijft. Daar kun je meer informatie krijgen (per gemeente, provincie en autonome regio is dat anders). Je kunt NIET zomaar als passant in Spanje gevaccineerd worden (dat is hetzelfde als een Spanjaard die zomaar in Nederland of België een boosterprik wil halen). Verder moet je er rekening mee houden dat de registratie van een in Spanje ontvangen boosterprik niet zomaar in Nederland of België bijgeschreven wordt op je vaccinatiebewijs.

Als je wel een prik krijgt, hoe zit dat dan met de registratie?

Dat is afhankelijk van welke documenten je hebt. Als je een NIE-nummer hebt dan kun je via de website van het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken een vaccinatie-certificaat aanmaken. Je hebt daar echter wel een Certificado Digital of Cl@ve voor nodig, en dat heeft niet iedereen.

Als je staat ingeschreven bij de Seguridad Social kun je via de regionale website of apps de vaccinatie-certificaten downloaden. Dat is bij elke autonome regio weer anders. Spanje heeft geen landelijke CoronaCheck-app of CovidSafeBE-app dus een EU vaccinatie certificaat dien je of uit te printen of als PDF op te slaan op je smartphone. Je kunt het dorument ook opslaan in de SpTH-app van Spanje zoals we HIER uitleggen. 

Als je geen NIE-nummer hebt dan is het in de meeste autonome regio’s niet mogelijk een Spaans vaccinatie-certificaat aan te vragen. Je kunt via de informatie op de website van Nederlandwereldwijd.nl kijken naar de contactadressen en websites van de Comunidades Autónomas en naar meer informatie zoeken (Spaans is vaak nodig om het te begrijpen). 

Het is op dit moment niet mogelijk om met een Spaanse vaccinatie een zogenaamde DCC of vaccinatie-certificaat aan te maken via de Nederlandse CoronaCheck-app. De betrokken ministeries in Nederland zijn op de hoogte van de problemen en zeggen al lange tijd aan een oplossing te werken. Boosterprik uit buitenland (nog) niet te registreren in Nederland: Op dit moment is het nog niet mogelijk om een boosterprik die in het buitenland is gezet op deze manier te laten registreren. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Dat staat zo geschreven op deze website van Rijksoverheid.nl

UPDATE BELGIË: Lezers hebben ons erop geattendeerd dat een registratie van een corona-prik die in het buitenland is gekregen wel mogelijk is in België. Dat geldt voor de eerste, tweede en boosterprik. Lees daar HIER meer over.

En wat als je zowel in Spanje als Nederland/België een corona-prik hebt gehad?

Indien je zowel een vaccinatie in Nederland als in Spanje hebt ontvangen, raadt de Nederlandse website Nederlandwereldwijd.nl aan bij het lokale Centro de Salud te verzoeken om de Nederlandse vaccinatie bij te laten schrijven, zodat je een Spaans vaccinatie-certificaat kunt aanmaken. Of men dat ook doet in Spanje is ons onbekend. De administratie en controle daarvan is vrij lastig.

Als je in Spanje een derde boosterprik hebt laten zetten en daar ook een bewijs van hebt wil dat niet zeggen dat dit geldig is voor de administratie in Nederland. Dat wil dus zeggen dat je weliswaar beter beschermd bent tegen Covid-19 met de derde prik maar dat dit voor Nederland niet geregistreerd staat.